Principală  —  Reporter Special  —  Oameni   —   Arta, dincolo de criza din…

Arta, dincolo de criza din ţară

Tinerii artişti sunt cei care reuşesc să promoveze R. Moldova prin talentul şi inovaţia viziunilor lor pline de viaţă şi entuziasm. În acest context, Ambasada Ungariei în R. Moldova organizează, timp de trei ani, expoziţii care reprezintă o platformă de lansare a tinerelor talente.

La 15 decembrie, curent, la Galeria de Artă a Ambasadei Ungariei la Chişinău, a avut loc vernisajul expoziţiei de pictură şi grafică a premianţilor concursului „Tinerele talente ale Moldovei”: Mireana Hmelniţcaia, Dumitru Şibaev şi Dorina Grigor.

„Un artist nu străluceşte dacă nu are un public”

„Este expoziţia de grup a premianţilor concursului de pictură şi grafică, organizat în perioada 30 martie—24 aprilie 2015. Competiţia artistică a avut drept scop promovarea tinerilor talentaţi. În acelaşi scop, le-am oferit spaţiu expoziţional şi posibilitatea de a fi văzuţi de public”, spune Matyas Szilagyi, ambasadorul Ungariei în R. Moldova.

Potrivit diplomatului, concursul a fost jurizat de pictori cu nume, în frunte cu Dimitrie Peicev. Premiul întâi a fost oferit unanim Mireanei Hmelniţcaia, premiul II – lui Dumitru Şibaev şi premiul III – Dorinei Grigor. Primii doi au absolvit Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău, iar Dorina Grigor îşi continuă studiile la aceeaşi instituţie.

549-pictorita1Expoziţia cuprinde peste 30 de lucrări şi poate fi vizitată până la sfârşitul lunii ianuarie 2016.

„Vrem să promovăm tinerele talente, să le oferim şansa de a se manifesta, de a-şi prezenta talentul, viziunea artistică şi ceea ce îi reprezintă ca personalităţi. Totodată, un artist nu străluceşte dacă nu are un public care să-i aprecieze sau să-i critice creaţiile”, a declarat Ambasadorul Ungariei la Chişinău.

„Pictura este un fel de mărturisire”

„Fiecare pictură e un fel al nostru de a vorbi, de a povesti ceea ce simţim, vedem şi trăim. Pictura este un fel de mărturisire”, spune Mireana Hmelniţkaia, care a ocupat locul I, pentru lucrarea sa „Merele”. Prima expoziţie personală a tinerei pictoriţe a fost prezentată în 2008. Totodată, ea a participat la saloanele de primăvară de la Centrul Expoziţional „Constantin Brâncuşi”, dar şi la mai multe concursuri consacrate artei contemporane. „Indiferent de criza din ţară, arta nu trebuie să moară. Nu trebuie să stăm pe loc. Trebuie să realizăm ceea ce ne defineşte, ce ne ajută să facem Moldova mai frumoasă şi mai atractivă pentru tinerii care vor să rămână aici”, a adăugat Mireana.

„În Moldova sunt mulţi oameni talentaţi care au nevoie de a se face auziţi şi văzuţi”, spune Dumitru Şibaev, din Chişinău, lucrarea căruia, „Munţii retezaţi”, deţine locul II la concursul tinerelor talente. Din 2003, Dumitru participă la expoziţiile ce au loc în R. Moldova, România, Polonia, Austria, iar în 2014 a realizat 10 ilustraţii în tuş pentru cartea „Fabule”, apărută la Editura Prut.

Dorina Grigor, originară din Nisporeni, a fost premiată pentru lucrarea „Credinţă”. Tânăra participă la concursuri, studiază şi încearcă să se regăsească atât în pictură, cât şi în grafică.

„În lucrările lor este tehnică, idee, perseverenţă şi bucuria de a lucra. Eu nu am decât să admir şi să apreciez pe cei care pot picta atât de frumos”, a menţionat Andrei Chistol, secretar de stat al Ministerului Culturii. „Expoziţiile acestea le oferă şansa tinerilor pictori de a se promova şi de a-şi găsi admiratorii, cei care ştiu să-i aprecieze”, a subliniat oficialul.

Pictoriţa Tatiana Frunze susţine că, lucrând cu tinerele talente, a cunoscut mulţi dintre acei care nu vor să plece din Moldova. „Ei nu rămân indiferenţi şi se dezvoltă, încearcă să facă cunoscută această ţară. Din pânzele lor descoperi viaţa, flacără de speranţă care nu se vrea stinsă. Mă uit la tineri şi văd cum le ard ochii de inspiraţie şi pasiune pentru ceea ce fac, iar peniţa, acuarela le permit să redea fidel ceea ce simt. Totuşi, arta trăieşte la noi, se simte bine aici, printre tinerii talentaţi, dar care au nevoie să fie încurajaţi şi motivaţi să continue”, explică Tatiana Frunze.

Pe parcursul anului 2015, Ambasada Ungariei în R. Moldova a găzduit expoziţiile de pictură ale maeştrilor Victor Hristov, Valentina Bobcova, Natalia Podlesnaia, Gheorghe Jalbă, Lidia Mudrac, expoziţia de fotografie artistică a Innei Tihonov, precum şi cea de icoane a pictorului Constantin Musteaţă. De asemenea, aici a fost vernisată expoziţia tinerei pictoriţe Maria-Eola Cecoltan.