„Ziua Victoriei” vs marșul LGBTQ. Mesajele politicienilor pro-ruși, promovate de o armată de trolli
În ultimele săptămâni, numeroase conturi cu identități false au împânzit paginile de facebook cu mesaje similare sau chiar identice legate de ziua de 9 mai. Comentariile sunt axate pe subiecte sensibile, precum cel al „cinstirii memoriei bunicilor care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial”. Acest subiect este pus în antiteză cu un posibil marș al comunității LGBTQ. Unele comentarii conțin și linkul către un canal de telegram asociat cu Ilan Șor.
Am selectat câteva dintre aceste comentarii și am întrebat oamenii în stradă ce cred despre ele și dacă le influențează sau nu opiniile.
Utilizatori cu identități false postează zilnic comentarii prin care acuză guvernarea că nu respectă veteranii, dar susține, în schimb, marșul minorităților sexuale. Comentariile sunt plasate peste tot pe facebook, inclusiv la știri despre accidente rutiere sau privind subiecte neutre, care nu au nicio legătură cu ziua de 9 mai sau cu marșul Pride de susținere a comunității LGBTQ.
Adevărat sau fals?
Am selectat cinci astfel de postări „afectate” de troli și am analizat comentariile împreună cu mai mulți chișinăuieni. Într-o primă etapă, i-am invitat pe oameni să evalueze dacă în spatele acestor conturi se află persoane reale.
Judecând după numele afișate, majoritatea respondenților au considerat că profilurile par autentice – familiare chiar – și au presupus că utilizatorii ar fi victime ale dezinformării, nu creatori intenționați ai narațiunii. „Mulți dintre cei care fac asemenea postări sau comentarii negative nu au curajul, pur și simplu, să scrie de pe contul lor oficial un comentariu negativ”, a presupus Maria, în vârstă de 22 de ani.
Totuși, am întâlnit și persoane care au intuit că ar putea fi vorba despre niște conturi false. Printre acestea se numără și Pavel, în vârstă de 23 de ani: „Îmi fac impresia că aceste comentarii sunt plasate de boți sau sunt scrise de cineva și oamenii doar le plasează.”
„Poate să fie un grup care, pur și simplu, scrie aceste texte, sau poate fi un mesaj- două făcute de om ca exemplu, restul – date de boți. Poate să fie o combinație, pentru că nu aș zice că e doar una sau alta. Chiar și boții au în spate persoane reale, care programează, care le dă comanda, care dă reperele”, a explicat Ionuț, în vârstă de 25 de ani.
Andrei Rusu, expert WatchDog specializat în monitorizarea spațiului informativ, a observat o schimbare de abordare a celor care stau în spatele conturilor false. „Dacă anterior, boții lui Șor aveau nume exotice, precum Amanda Smith, care nu era autentic pentru R. Moldova, dar scria în limba română, astăzi ei și-au schimbat tactica, au găsit cum să pună nume moldovenești și deja este mai dificil din comentariu să spui dacă e bot sau nu.”
„Această campanie, lansată pe Facebook de organizația criminală Șor, a început încă din luna martie. În primă fază, s-a concentrat pe bloggerii din Republica Moldova care creează diverse tipuri de conținut – fie că e vorba de gătit, lecții online sau frumusețe. Scopul acestor comentarii este de a ajunge la cât mai multe persoane care nu urmăresc politica: adolescenți, femei aflate în concediu de maternitate sau, de exemplu, vârstnici care petrec timp pe TikTok sau Facebook și citesc știri care nu țin de politică.
„De exemplu, unora dintre bloggeri li se lăsau comentarii la postări culinare de tipul: «Uite ce rețetă gustoasă, aș vrea să pregătesc această mâncare pentru a comemora data de 9 mai 1945.» Sau, în cazul clipurilor umoristice: «Wow, ce multe videoclipuri interesante! Mi-ar plăcea să văd și de 9 mai cât mai mult conținut, dar guvernarea nu ne permite să organizăm nimic»”, a punctat expertul.
Cum acționează oamenii când identifică un profil fals și narațiuni manipulative?
„Niciodată să nu te cerți cu un trol, cu o persoană care trolează, că asta înseamnă că ei câștigă dacă au o reacție din partea ta. Pur și simplu, ignoră”, a fost una dintre cele mai populare sugestii ale chișinăuienilor întrebați cum acționează când identifică un profil fals. Alții au recunoscut că nu știu ce să facă în asemenea caz. Pavel a menționat că cea mai simplă opțiune este să raporteze profilul și comentariul.
Totodată, majoritatea a observat intenția de manipulare a opiniei publice prin aceste comentarii. „Mie îmi pare că ei încearcă să facă o încurcătură printre comentatori și în societate, folosesc, plus-minus, același text. Parțial, probabil este eficient, pentru că oamenii se lasă păcăliți și de cele mai multe ori ascultă de ceea ce apare în internet și pot să-și schimbe opinia. Mai ales generația mai în vârstă, ca oamenii în etate, cred în tot ce scrie pe internet”, a subliniat Olga, în vârstă de 20 de ani. O femeie de 58 de ani a declarat că nu reacționează în niciun fel atunci când observă astfel de comentarii, însă împărtășește parțial punctul de vedere al celor care le scriu.
„Când vedem astfel de mesaje, noi trebuie să le raportăm, pentru că scopul acestor mesaje este să bage lumea în panică, să ne divizeze pe subiectul zilei de 9 mai și să creeze percepția falsă că în Moldova este interzis tot ce e legat de ziua Victoriei”, a îndemnat expertul Andrei Rusu.
Trolii – citați de politicieni
Narațiunile promovate de troli pe facebook apar și în declarațiile unor persoane publice cunoscute. Printre ei se numără și fosta jurnalistă și candidată la funcția de președinte al R. Moldova, Natalia Morari. „Dragă guvernare, marșul de 1 mai îți displace, cel de pe 9 mai la fel. Marșul minorităților sexuale va fi organizat în acest an la Chișinău în data de 15 iunie. Eu nu sunt homofobă și niciodată nu am fost, eu doar am o întrebare – dar acest marș e sau nu e pe placul tău, dragă putere?”
Fostul președinte Igor Dodon, în prezent lider al Partidului Socialiștilor, cel care, de regulă, este în fruntea coloanei la paradele de 9 mai, a mediatizat și el subiectul, cerând Primăriei Chișinău să nu ofere autorizație pentru marșul Pride, care ar urma să aibă loc abia în luna iunie. „Moldova este o țară ortodoxă. Familia și valorile noastre tradiționale sunt sfinte, iar noi trebuie și vom continua să le apărăm.”
La solicitarea socialiștilor, edilul Ion Ceban a spus că nu-i de competența sa interzicerea marșului Pride, însă s-a declarat „împotriva propagandei homosexualității” și a a cerut „elaborarea și prezentarea unui proiect de decizie” în Consiliul Municipal Chișinău (CMC) pentru „interzicerea manifestațiilor de acest tip pe teritoriul municipiului Chișinău”.
Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, Angelica Frolov, directoarea administrativă a Asociației „Genderdoc-M”, a declarat că nici Primăria municipiului Chișinău, și nici Consiliul Municipal Chișinău (CMC) nu pot lua o asemenea decizie, calificând afirmația lui Ceban drept „o declarație populistă”.
„Din păcate, astfel de mesaje vor fi difuzate în apropierea zilei de 9 mai și mai des de către politicienii din R. Moldova. Posibil, politicieni așa-numiți pro-europeni, care nu vor să critice Federația Rusă pentru invazia în Ucraina, însă vor critica actuala guvernare că ar interzice simbolurile sfinte ale Uniunii Sovietice în R. Moldova, care chipurile ne-a eliberat după 1944”, a concluzionat expertul Andrei Rusu.
*Trol – provocator care se ascunde sub un profil anonim (adesea, un cont fals sau unul controlat de un computer), care lansează o discuție cu scopul de a crea un conflict de idei sau de a promova un anumit eveniment sau persoană.