Principală  —  RECOMANDAT   —   VIDEO/ Uniți în fața problemei…

VIDEO Uniți în fața problemei comune: cum și de ce primăriile a trei localități din Fălești se vor amalgama?

Colaj ZdG

Trei localități din raionul Fălești – satele Călinești, Hîncești și comuna Chetriș,  se află pe ultima sută de metri în procesul de amalgamare. În final, cele trei localități vor avea un singur primar, un singur consiliu local și buget comun. 

Factorul esențial care a determinat administrația publică locală și cetățenii să opteze pentru amalgamare a fost o problemă comună – lipsa sau accesul redus la apă potabilă. 

De ce a fost inițiată amalgamarea celor trei localități?

În august 2024 s-a început procesul de amalgamare voluntară a celor trei localități din raionul Fălești. Amalgamarea reprezintă un mecanism care permite localităților învecinate, situate la o distanță de maximum 25 km și aflate pe un teritoriu continuu, să formeze o singură unitate administrativ-teritorială, cu un singur primar, un singur  consiliu local și buget comun.

Primăria satului Călinești

Una dintre condițiile esențiale pentru amalgamare este ca localitățile implicate să aibă împreună cel puțin trei mii de locuitori. Pe parcursul procesului, cetățenii sunt informați și consultați cu privire la intenția de a forma o nouă unitate administrativ-teritorială. Conform datelor din 2024, noua unitate administrativă din raionul Fălești va avea circa patru mii de locuitori.

Ala Procopciuc, primăriță satului Călinești, care va deveni ulterior centrul noii administrații amalgamate, a punctat motivele ce au stat în spatele deciziei de amalgamare voluntară. 

„Scăderea populației este una dintre problemele cu care ne confruntăm la moment. Această scădere ne limitează și accesul la fonduri și, totodată, este o lipsă de specialiști în diverse domenii, care afectează calitatea serviciilor administrative. Și toate aceste provocări, în contextul amalgamării, vor fi rezolvate. Amalgamarea este un proces unde va fi o administrație puternică, care va gestiona fondurile în comun pentru binele cetățenilor. Vor face proiecte, vor atrage fonduri. Unde-s mulți, puterea crește”, a declarat Ala Procopciuc.

Ala Procopciuc, primărița satului Călinești

Despre neajunsurile unei localități cu un număr mic de cetățeni a vorbit și primarul comunei Chetriș, Constantin Condru. 

„Noi suntem o primărie mică și vedem că pentru ca să putem aduce investiție în sat, trebuie să avem o populație mai mare. De aceea, eu văd viitorul nostru împreună cu primăria Călinești și Hîncești, deoarece numai împreună o să aducem beneficii pentru cetățenii noștri și, bineînțeles, dacă o să fie proiecte mari, lumea o să trăiască mai bine și asta-i prioritatea noastră”, a precizat primarul.

Constantin Condru, primarul comunei Chetriș

Consiliera locală din satul Hîncești, Galina Roznerița, a menționat că amalgamarea ar putea rezolva problemele locale ale comunității. 

„La noi sunt puțini oameni în sat. Ca să atragi un proiect pentru a face condiții localnicilor, nu e posibilitate. Când am auzit despre procesele acestea de amalgamare, chiar m-am bucurat, deoarece la noi în sat e o problemă colosală, de ani de zile, cu apa potabilă. Fântâni avem foarte multe, dar mai ales pe perioada de vară, nu găsești deloc apă”, a punctat consiliera.  

Galina Roznerița, consilieră locală din satul Hîncești

Inițial, primăriță satului Hîncești, Oxana Bararu, avea dubii cu privire la necesitatea procesului de amalgamare, însă după discuțiile cu alți primari și localnici, s-a implicat în proces.

„Aveam o frică, nu știam care va fi reacția cetățenilor în fața acestei noțiuni noi și în fața unui asemenea proces. Prin urmare, împreună cu consiliul local, am hotărât  totuși să mergem în fața cetățenilor cu chestionare, cu abordarea diferitor situații, cu discuții deschise, prin care cetățenii și-au exprimat voința lor directă pentru amalgamare”, a precizat primărița.   

Oxana Bararu, primărița satului Hîncești

Fondurile suplimentare de care beneficiază localitățile

În cadrul procesului de amalgamare, localitățile beneficiază de două stimulente financiare unice și de un spor anual la buget, în funcție de numărul total de locuitori.

„O problemă majoră cu care ne confruntăm este lipsa apei potabile, dar în urma procesului de amalgamare, ne vom uni eforturile și vom beneficia de stimulente. Deja am beneficiat de 400 de mii de lei, având posibilitatea să elaborăm documentația tehnică pentru proiectul de apă”, a declarat primărița satului Călinești, Ala Procopciuc. 

Fântână din satul Hîncești

„A doua parte a stimulentelor trebuie să fie de cinci milioane de lei, bani care vor fi contribuția la proiectul comun de apă. Până în 2030, din bugetul de stat vor fi alocați în fiecare an câte 1,3 milioane de lei adăugător, în afară de ceea ce dă bugetul comun”, explică Galina Roznerița, consilieră locală din satul Hîncești.

Vocile localnicilor pro vs. contra amalgamării. Care sunt îngrijorările?

ZdG a discutat cu unii cetățeni din localitățile implicate în procesul de amalgamare. Mai mulți oameni susțin schimbările care vor fi aduse administrației publice locale, dar sunt și voci mai sceptice. 

„Am înțeles că o să fie doar o primărie. La noi, înainte, tot așa a fost, un colhoz, toți într-o comunitate am fost și tare bine lumea s-a descurcat. Avem rude la Chetriș, la Hîncești, nepoți, bunici, cumătri. Toată lumea e de acord să ne unim”, a spus Natalia, locuitoare a satului Călinești. 

Natalia, locuitoare a satului Călinești

„Sunt de acord, poate o fi mai bine, poate vor fi mai mulți bani în buget și o să avem posibilități mai multe ca să facă spre binele copiilor noștri”, a menționat Angela, locuitoare a satului Călinești.

Angela, locuitoare a satului Călinești

„Îmi pare că o să fie mai bine pentru un proiect ceva de câștigat. Cetățeni nu ajung, suntem puțini și nimeni nu se uită la noi. Dacă o să fim mai mulți, atunci e altă treabă. Cred că e bună ideea și o susțin. Prima problemă e cu apa, dacă s-ar putea rezolva problema cu apa…”, a spus Ilie, locuitor al satului Hîncești.

Ilie, locuitor al satului Hîncești

Ion, un alt bărbat din satul Hîncești, nu este sigur că în urma amalgamării va fi echitate între sate.

„Chiar de bani să fie, o să facă mai mult la Călinești, că satul e mai mare și contribuțiile le plătesc mai mulți și o să fie mai mare suma. Stăm oleacă la îndoială, pentru că nu știm încă cine o să câștige din primari”, a concluzionat Ion.

Ion, locuitor al satului Hîncești

Dubii are și o femeie din comuna Chetriș: „Îmi pare că dacă se duce primăria, pleacă din urma ei școala și apoi grădinița. Dacă o să înceapă să se ducă, nu știm ce-o să fie”, a spus femeia din Chetriș. 

Locuitoare a comunei Chetriș

„Să dăm un exemplu pentru primăriile care încă au dubii referitor la amalgamare”

Vasile Gherman, consilier local din satul Călinești, spune că noua administrație amalgamată va avea instrumente prin care să urmărească modul în care vor fi utilizați banii, iar sediile fostelor primării vor dispune de un aparat administrativ care va oferi servicii oamenilor. La fel, potrivit consilierului, un argument în plus pentru amalgamare ar fi istoria și pământul comun al localităților.

„Satul Călinești de Hîncești îl desparte un drum. Eu trăiesc la ultima casă din Călinești. Peste drum, sora mea trăiește în Hîncești. Satele sunt înrudite. Nu au fost cazuri de intrigă între săteni, ca să nu se înțeleagă.  O să fie consiliul care o să lupte ca să fie echitate între satele acestea. Primarul e unul, dar în consiliu este reprezentant din toate satele și aceștia o să protesteze când vor vedea că nu se face echitate între locuitori”, a concluzionat consilierul local.

Vasile Gherman, consilier local în satul Călinești

Svetlana Boubătrân, bibliotecara satului Călinești, spune că s-a implicat în procesul de informare a cetățenilor, pentru a le explica care sunt nuanțele procesului și care sunt lucrurile de care vor beneficia în urma amalgamării.

„A fost greu pentru început, pentru că lumea nu știa ce-i amalgamarea. Eu am contribuit la comunicare, informare, pentru că fiecare înțelegea în felul său. Le-am spus oamenilor că amalgamarea este aceeași cum era pe vremuri – o să fim o primărie, o să fie o administrație comună, o să fie un primar comun. Noi știm că sunt provocări mari, dar suntem conștienți că dacă s-a făcut acest pas, o să facem tot posibilul să fie bine, să dăm un exemplu pentru primăriile care au dubii referitor la amalgamare”, a menționat femeia.

Svetlana Boubătrîn, bibliotecara satului Călinești

Pe 19 iunie curent, Parlamentul a aprobat modificări la Legea privind organizarea administrativ-teritorială, lege care permite primăriilor din raionul Fălești implicate în procesul de amalgamare să formeze o singură unitate administrativ-teritorială. În luna noiembrie a acestui an, în cele trei localități din raionul Fălești urmează să fie organizate alegeri locale noi, în urma cărora va fi ales un singur primar și un consiliu local comun. 

ZdG a scris și despre amalgamarea altor patru primării din țară. Orașul Leova se va uni cu satele Sîrma, Tochile Răducani și Sărata Răzeși. Noua unitate administrativ-teritorială va ajunge la aproximativ 7800 de locuitori.

VIDEO/ „Mai bine să închidă primăria, dar să fie canalizare.” Primele primării care au învins miturile și s-au unit. Ce este amalgamarea și de ce primarii o evită?

Acest articol a fost realizat cu sprijinul Proiectului de implicare civică în guvernarea locală „MĂ IMPLIC”, implementat de SKAT Consulting din fondurile Guvernului Elveției. Proiectul „MĂ IMPLIC” este partener strategic al Cancelariei de Stat a Republicii Moldova și sprijină activ coordonarea strategică și implementarea reformei administrației publice locale. www.ma-implic.md