Principală  —  Video  —  Reportaj   —   VIDEO/ Produsele ECO din R.…

VIDEO Produsele ECO din R. Moldova în Uniunea Europeană, la hotarul birocrației

Nuci, prune, cătină sau cereale sunt doar câteva dintre produsele ecologice crescute în R. Moldova care ajung pe rafturile magazinelor din Uniunea Europeană (UE).

Chiar dacă terenurile lucrate ecologic reprezintă puțin peste 1% din suprafața tuturor terenurilor agricole din R. Moldova, 95% din produsele cultivate pe acestea sunt comercializate pe piața externă. Aceast lucru se întâmplă, deoarece la export prețurile sunt mai mari, iar pe de altă parte agricultorii nu au posibilitate să le proceseze și să le ambaleze pentru a ajunge pe rafturile magazinelor din R. Moldova.

Pentru a obține subvențiile destinate agriculturii ecologice, care sunt mai mari în raport cu cea convențională, agricultorii trebuie să se certifice în R. Moldova, iar ca să poată exporta produsele ecologice în UE, e nevoie să se certifice la organismele de certificare internațională. 

Modificarea legislației și racordarea ei la cea europeană este iminentă, iar ca numărul agricultorilor interesați de agricultura ecologică să crească, e nevoie ca statul să le acorde mai multă susținere.