Principală  —  Blog  —  Podcast ZdG   —   PODCAST/ Justiție pentru climă. Podcast…

PODCAST Justiție pentru climă. Podcast „Tinerii de Gardă”

La începutul anului 2023 ne facem planuri, ne scriem liste cu dorințe și visăm la un viitor pașnic la noi acasă. Dar nu trebuie să visăm prea departe, dacă vom avea atitudinea față de mediu pe care o avem acum. Poate sună prea sumbru, dar cifrele spun adevărul. Avem cele mai poluate râuri și cea mai mică rată de împădurire din Europa, iar o statistică îngrijorătoare spune că Moldova e țara cu a doua cea mai mare cantitate de gunoi per capita din Europa, după Monaco.

Unde am greșit și unde putem face mai bine? Ce înseamnă schimbare climatică, 1,5 grade de încălzire globală și COP27? Cum stă Moldova la capitolul schimbare climatică și cât de importante sunt politicile de mediu pentru autorități?

În episodul 3 vorbim despre climate change și despre justiție pentru climă cu Laurențiu Mutruc, tânăr moldovean stabilit la București și activist de mediu la nivel național, dar și internațional în cadrul organizației Fridays for Future. Laur ne va povesti mai multe despre parcursul lui, dar și despre ce putem face la nivel individual, dar și de societate pentru a lupta cu schimbările de climă. 

Inițiative și linkuri utile menționate în episod: 

Publicitate
Publicitate

https://ecopresa.md/ – portal cu știri și noutăți din domeniul mediului din Moldova 
https://ecovisio.org/ – resurse și oportunități educative pentru mic și mare 
http://faradeseuri.md/ro  – unde găsim locuri în Moldova, Chișinău unde putem arunca gunoiul separat; ghid de reciclare
http://e-reciclare.md/en  – ce facem cu aparatele electrice? Unde le aruncăm?
https://www.facebook.com/recycline  – colectare plastic de tip 2, 5. Reciclat în bijuterii 

___

Dacă doriți să ne scrieți o părere, scrisoare, sugestie de temă ce merită abordată și  dacă doriți să ne auzim împreună la un episod „Tinerii de Gardă”, vă invităm să ne scrieți la adresa de email tineri.zdg@gmail.com.

Podcastul „Tinerii de GARDĂ” este realizat de Colegiul Tinerilor de la Ziarul de Gardă, și poate fi ascultat pe YouTube, zdg.md, dar și pe toate platformele majore de podcasting sub pagina “Ascultă ZdG”🎧

Follow, Like, Share ZdG Facebook, ZdG Instagram, ZdG Telegram

Publicitate
Publicitate