Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   VIDEO/ Pilotul legendarei aeronave „Mriya”…

VIDEO Pilotul legendarei aeronave „Mriya” a vizitat Gostomel și a identificat dacă este posibilă restaurarea vehiculului

Foto: Thomas Saunders / Aviation Source

Dmytro Antonov, comandantul celui mai mare avion de marfă din lume, Antonov An-225 Mriya, care a fost distrus de invadatori, a fost printre primii oameni care a ajuns la aerodromul „Gostomel” după eliberarea acestuia. Acest lucru este menționat în reportajul televiziunii ucrainene – TSN.

„Lumea rusă a fost aici. Nu este nevoie să explicăm nimic mai mult. Este pur și simplu îngrozitor”, a spus Dmitri Antonov pe fundalul avionului An-225 Mriya distrus de ruși, informează Unian. În timpul vizitei sale, Antonov a inspectat aeronava și a evaluat ce părți ar putea fi folosite pentru a construi noul „Mriya”.

Potrivit acestuia, unele motoare, elemente din aripa aeronavei și trenul de aterizare au rămas întregi, însă comisia de experți trebuie să evalueze funcționalitatea acestora. Numeroase găuri de la obuze sunt vizibile pe fuzelajul aeronavei.

„Este imposibil să vă transmis tristețea care o simt. Exact 2 luni în urmă, am plecat într-o călătorie de afaceri îndepărtată și nici nu mi-am putut imagina că se poate întâmpla asta. Vehiculul era minunat, ascultător… Pur și simplu nu exista vreo aeronavă mai bună. Din acest exemplar va fi posibil de utilizat piese separate pentru a crea unul nou, însă restaurarea nu va fi posibilă, aceasta este părerea mea”, a spus pilotul.

Dmytro Antonov zboară cu „Mriya” din anul 2002. Împreună au petrecut peste 1500 de ore în aer și au înconjurat întreaga lume de mai multe ori. În ultimii ani, erau livrate medicamente și consumabile medicale pentru a salva lumea de coronavirus.

Corespondentul TSN, Alexander Zagorodny, în reportaj a arătat Aeroportul Gostomel – cândva o întreprindere enormă, care acum se află în ruine. Inamicul a jefuit tot ce a putut, dar a lăsat obuze, mine, sute de grenade de mână împrăștiate peste tot. Saci cu cartușe au fost aruncați în incintă. Cel mai rău, povestește reporterul, este faptul că ocupanții nu au lăsat intact niciun avion.

După cum a raportat UNIAN, pe 24 februarie, în prima zi a invaziei militare a armatei ruse în Ucraina, avionul Mriya a fost distrus ca urmare a unui atac aerian al trupelor ruse pe aeroportul Gostomel .

Întreprinderea de Stat „Antonov” a cerut înființarea Fondului Internațional pentru revigorarea aeronavei de transport An-225 „Mriya”. Vehiculul „Mriya” este cel mai mare și mai puternic avion cargo din lume, creat de Biroul de Proiectare Kiev Antonov.