Principală  —  IMPORTANTE   —   UPDATE, VIDEO/ Demolarea fostului cinematograf…

UPDATE VIDEO Demolarea fostului cinematograf Gaudeamus continuă, deși municipalitatea susține că lucrările au loc ilegal

Chiar dacă ieri, 24 august, lucrările de demolare a fostului cinematograf Gaudeamus au fost stopate cu prezența la fața locului a poliției, primarului și viceprimarului capitalei, iată că astăzi, 25 august, în primele ore ale dimineții, tehnica pentru demolarea clădirii este pusă în funcțiune.

13:12. Primăria Chișinău a venit cu o reacție repetată în care menționează că califică drept ilegale acțiunile de demolare a clădirii fostului cinematograf „Gaudeamus” de pe strada V. Alecsandri din capitală.

Municipalitatea precizează că, proprietarul terenului și a construcției, nu deține o autorizație valabilă de desființare a edificiului. Astfel, la fața locului, pentru a doua zi consecutiv, au loc lucrări ilegale de demolare.

13:10. După aproximativ 2 ore, Poliția a intervenit la fața locului. Martorii au fost invitația la IP pentru a depune declarații.

11:32. Viceprimarul Victor Chironda a revenit la fostul cinematograf Gaudeamus, unde în aceste clipe clădirea este demolată, și a dat jos gardul de protecție. Muncitorii, din nou, și-au stopat lucrările.

11:20. Membrii comunității OccupyGuguță susțin că odată cu plecarea viceprimarului Victor Chironda de la fața locului, muncitorii au reluat lucrările de demolare. A fost chemată Poliția.

Potrivit imaginilor video transmise în direct de membrii comunității OccupyGuguță, începând cu aproximativ ora 09:00, astăzi continuă demolarea fostului cinematograf Gaudeamus.

Viceprimarul capitalei, Victor Chironda, a venit cu o reacție în care a precizat că este la fața locului, iar reprezentantul companiei spune ca nu este la curent că se fac lucrări de demolare.

Astăzi gospodarii au decis să continue demolarea. Am venit iar și i-am alungat de pe șantier. Toți muncitorii au fugit, iar reprezentantul companiei spune că el nu este la curent că se fac lucrări de demolare. Se vede că va trebui să stau eu sa păzesc șantierul. Repet, orice activitate de demolare este ilegală”, a menționat Chironda.

Sergiu Bejenari/facebook

În seara zilei de ieri, primarul Ion Ceban a anunțat că lucrările de demolare a fostului cinematograf Gaudeamus au fost stopate și urmează să fie întocmit proces verbal în legătură cu efectuarea lucrărilor de demolare fără autorizație de desființare, a limitării accesului și gunoiului în spațiul public.

Ion Ceban a solicitat să fie convocată de urgență ședința CMC pentru a vedea posibilitatea legală de a întoarce acest teren municipalității și anularea PUZ-ului. 

În noaptea de duminică spre luni, 24 august, pe teritoriul fostului cinematograf „Gaudeamus” a fost adusă, noaptea trecută, tehnică pentru continuarea demolării clădirii, astăzi fiind început lucrul.

Luna trecută, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a pus punct în procesul dintre Primăria Chișinău și „Cristivlad”, care deține cinematograful „Gaudeamus”, privind legalitatea demolării clădirii. Instanța a respins recursul depus de primarul general al municipiului Chișinău, menținând decizia din 17 septembrie 2019 a Curţii de Apel Chișinău, care a apreciat drept legală demolarea cinematografului Gaudeamus.

Potrivit magistraților CSJ, dispoziția viceprimarului Nistor Grozavu din 10 iunie 2018, modificată printr-o altă dispoziție din 13 iunie 2018 a fost emisă cu încălcarea prevederilor legale.

Terenul din str. V. Alecsandri 4, cu o suprafață de 0.2497 ha, este proprietatea privată a SA „Cristivlad” din 2011, iar edificiul care a găzduit cinematograful – din 2004.