Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ „Constatăm că CA nu…

VIDEO „Constatăm că CA nu are pârghii pentru măsurile așteptate”. Ședința extraordinară Consiliul Audiovizualului, în contextul solicitărilor de a sista retransmiterea programelor de televiziune ruse pe teritoriul R. Moldova

Consiliul audiovizualului

„După declararea Stării de Urgență, Consiliului Audiovizualului nu i s-au acordat atribuții suplimentare, pentru a întreprinde anumite acțiuni urgente în condițiile Stării de Urgență”. Consiliul Audiovizualului (CA) s-a întrunit, vineri, 25 februarie, în ședință publică extraordinară, în cadrul căreia au fost abordate subiecte cu privire la atribuțiile prioritare ale CA și la monitorizarea unor programe audiovizuale și/sau servicii media audiovizuale și diverse, în contextul în care, pe parcursul zilei de joi, 24 februarie, Consiliului i s-a solicitat sistarea retransmiterii programelor de televiziune ruse pe teritoriul R. Moldova.

Pe ordinea de zi a ședinței sunt programate trei subiecte: cu privire la atribuțiile prioritare ale CA; cu privire la monitorizarea unor programe audiovizuale și/sau servicii media audiovizuale și diverse.

Şedinţa a fost declarată deliberativă cu şapte voturi. A fost aprobată ordinea de zi.

„Suntem în domeniul libertății de exprimare unde limitele se impun, în mod normal, prin lege, așa cum prevede art 54 din Constituția R. Moldova sau în condițiile actuale sunt impuse în contextul legii privind Regimul Stării de Urgență, de asediu și de război. Voi remarca, în acest context, că astăzi, într-adevăr suntem într-o situație de stare de urgență și trebuie să activăm altfel. Totuși, chiar și în aceste condiții, trebuie să fie întreprinse anumite măsuri. După declararea Stării de Urgență, Consiliului Audiovizualului nu i s-au acordat atribuții suplimentare, pentru a întreprinde anumite acțiuni urgente în condițiile Stării de Urgență.

În aceste condiții, noi, CA suntem în situația de a activa în regim normal. Atâta timp cât nu avem atribuții suplimentare pentru Situația de Urgență, trebuie să aplicăm Codul în modul în care s-a aplicat până la ziua de ieri. Respectiv, trebuie să mergem pe toate aspectele procedurale. Am fost acuzați, ni s-a solicitat să închidem pe cineva, să deschidem pe cineva, să stopăm. Reamintesc, în Codului serviciilor media audiovizuale este prevăzut principiul aplicării sancțiunilor graduale. Este prevăzută acolo o sancțiune, separată, pentru încălcarea art 17, care ține de protejarea spațiului audiovizual național. Această sancțiune prevedere, aplicabilă în raport cu protejarea spațiului audiovizual național, de fapt, nu este aplicabilă, pentru că este lipsită de substanță, prin trimiterea la documente de politici publice. În condițiile în care se dorește ca noi să avem pârghii suplimentare pentru a aplica sancțiuni, urmează să fie instituite anumite atribuții suplimentare de către Comisia pentru Situații Excepționale.

În acest sens, văd câteva direcții de atribuții suplimentare pentru CA. Respectiv, ar putea să fie CA îndrituit cu interzicerea retransmisiei serviciilor media audiovizuale de către distribuitorii de servicii, fără a aplica principiul sancțiunilor graduale. Direcția doi, ar putea să dreptul de a interzice retransmisia unor programe audiovizuale de către furnizorii de servicii media, programe care sunt realizate în străinătate și țin de securitatea informațională a statului. În condițiile în care lipsesc asemenea atribuții, noi suntem obligați să ne exercităm atribuțiile așa cum prevede Codul serviciilor media audiovizuale și în acest context acuzațiile de neînchiderea retransmisiei unor posturi de televiziune, de radio din străinătate de către distribuitorii de servicii, este lipsită de temei”, a declarat Eugeniu Rîbca, membru CA.

„Constatăm că CA nu are pârghii pentru măsurile așteptate. În acest sens, este foarte important să facem cât mai operativ modul în care CA va activa de acum în colo și, mai ales, felul în care își organizează monitorizările, astfel încât să comprimăm termenii la minim ”, a declarat Liliana Vițu-Eșanu, președinta CA, în acest sens fiind adoptate câteva decizii, prin care s-a stabilit monitorizarea, în mod prioritar, a programelor retransmise din străinătate în spațiul audiovizual național cu referire la evenimentele din Ucraina.

„Statul R. Moldova trebuie să-și protejeze cetățenii în condițiile în care televiziunile (pro Kremlin, n.r.) transmit falsuri despre agresiunea rusă împotriva Ucrainei, despre UE și despre NATO. În aceste condiții, Consiliul Audiovizualului trebuie să suspende retransmisiunea posturilor tv, după ce va fi declarată Starea de Urgență”, afirmă Petru Macovei, directorul Asociației Presei Independente, cu referire la retransmisiunea programelor de televiziune ruse pe teritoriul R. Moldova.

În contextul situației din Ucraina și, în special, odată cu declanșarea războiului în țara vecină, transmisiunea programelor din Federația Rusă la canalele de televiziune din R. Moldova, care sunt acuzate de prezentarea informații distorsionate, a stârnit un val de nemulțumiri pe rețelele de socializare și solicitări în adresa Consiliului Audiovizualului de a le sista .

Se cere suspendarea retransmisiunii televiziunilor rusești pro-Kremlin pe teritoriul R. Moldova: „Statul trebuie să-și protejeze cetățenii în condițiile în care aceste televiziuni transmit falsuri despre agresiunea rusă împotriva Ucrainei, despre UE și despre NATO”