Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Veaceslav Șaramet, fostul secretar de…

Veaceslav Șaramet, fostul secretar de stat al Ministerului pentru Românii de Pretutindeni va candida pentru senat din partea PRO România a fostului premier Victor Ponta

Basarabeanul Veaceslav Șaramet, fost secretar de stat în Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, deschide lista PRO România pentru Senat la Alegerile Parlamentare din 6 decembrie 2020. Anunțul a fost făcut de liderul formațiunii, fostul premier al României Victor Ponta.

Șaramet, de profesie medic-dentist va fi primul pe lista candidaților formațiunii PRO Romania pentru Diaspora.

„Sunt onorat, la vârsta de 33 de ani, să candidez la funcția de Senator în Parlamentul României din partea echipei PRO România. Îi mulțumesc pentru încrederea acordată dlui Președinte Victor Ponta și mulțumesc pentru susținere dlui Adrian Țuțuianu. Acum, basarabenii români din stânga Prutului cât și din toată lumea au pe cine vota la Senat pe 6 decembrie 2020!Locul 1 pe listă înseamnă o responsabilitate enormă și multă muncă. Să ne apucăm de treabă zic!”, a scris Șaramet pe pagina sa de facebook.

Alegerile parlamentare din România urmează să aibă loc la 6 decembrie 2020. Din cauza pandemiei însă, acestea pot fi amânate după ce senatorul Călin Popescu-Tăriceanu a propus să fie organizate în martie 2021.

Parlamentul României este bicameral, fiind format din Camera Deputaților cu 329 de membri și Senat cu 136 de membri. Mandatul este obținut pentru o durată de patru ani.

Cei 329 de membri ai Camerei Deputaților sunt aleși prin mai multe metode: 308 sunt aleși din 42 de circumscripții constituite din cele 41 de județe ale României și municipiul București, prin reprezentare proporțională, iar patru sunt aleși, tot prin reprezentare proporțională, dintr-o circumscripție reprezentând diaspora română.

Partidele trebuie să treacă un prag electoral care se calculează în două moduri: fie prin raportarea procentului de 5% la totalul voturilor valabil exprimate la nivel național, fie prin calcularea procentului de 20% din voturile valabil exprimate în cel puțin patru circumscripții electorale. Locuri suplimentare se adaugă pentru grupurile minoritare etnice care concurează în alegeri și trec un prag special (mai mic); în prezent, 17 minorități etnice sunt reprezentate în Parlament.

Cei 136 de membri ai Senatului sunt aleși din 43 de circumscripții constituite din 41 de județe (un total de 121 de locuri), municipiul București (13 locuri) și diaspora română (două locuri).