Principală  —  ZdG explică  —  Consultant social   —   Câți bani au trimis moldovenii…

Câți bani au trimis moldovenii acasă pe timp de pandemie?

Pe parcursul anului 2020, prin intermediul băncilor licențiate în R. Moldova au fost transferate din străinătate în favoarea persoanelor fizice mijloace bănești în valoare netă de 1,49 miliarde USD – cea mai mare sumă înregistrată în ultimii șase ani. Deși în primele luni ale anului 2020, volumul transferurilor era unul modest, în scădere comparativ cu anul 2019, remitențele au început a crește brusc începând cu luna mai 2020. Pentru mulți această tendință a fost una surprinzătoare, deoarece se credea că în perioada pandemiei remitențele vor scădea și nicidecum nu vor crește.

Comparativ cu 2020, când valoarea transferurilor bănești a constituit 1,49 miliarde USD, în 2019 volumul remitențelor a fost de 1,22 miliarde USD, în 2018 – 1,26 miliarde USD, iar 1,19 miliarde USD au fost transferați din străinătate în 2017.

Recordul absolut a fost înregistrat în anul 2008, când valoarea remitențelor a atins cifra de 1,6 miliarde USD. Cum explică această creștere expertul economic, Veaceslav Ioniță: „Volumul real al remitențelor nu a crescut, ba chiar a înregistrat o ușoară scădere. Au crescut remitențele aduse pe căi oficiale. Astfel, în 2020 volumul remitențelor trimise pe căi oficiale a înregistrat o creștere de 264 milioane USD față de anul precedent. Este cea mai mare creștere a remitențelor din ultimii 12 ani. Ultima dată am avut o creștere anual mai mare în 2008, când remitențele oficiale au crescut cu 442 milioane USD într-un singur an”.

Datele includ transferurile realizate prin sistemele de remitere de bani (SRB) și sisteme de transfer internațional de bani (STIB)

Cele mai multe transferuri în 2020 au fost efectuate în euro – 62,1 %, urmate de transferurile în dolari SUA – 35,8%, ruble rusești -2,1%.

Pe parcursul celor 12 luni ale anului 2020, cei mai mulți bani au fost transferați în luna septembrie (148,9 milioane USD), pe locul doi plasându-se luna decembrie (147,8 milioane USD), urmată de luna iunie (143,2 milioane USD).

În decembrie 2020 transferurile de mijloace bănești au fost în creștere cu 36,9 la sută comparativ cu decembrie 2019. Conform provenienței geografice, cei mai mulți bani au venit din UE – o pondere de 46,8 %, din CSI – o pondere de 13,6 % și din restul lumii – o pondere de 39,6 %.

Banca Națională a Moldovei atrage atenția că transferurile de mijloace bănești din străinătate efectuate în favoarea persoanelor fizice prin intermediul băncilor nu constau doar din remiterile cetățenilor R. Moldova care lucrează peste hotare, ci includ și astfel de transferuri unilaterale, precum:

  • transferurile locale, inclusiv salariale în favoarea persoanelor fizice rezidente de la reprezentanțele nerezidenților (reprezentanțele instituțiilor financiare internaționale, organizații internaționale, reprezentanțele agenților economici străini) din R. Moldova (1,0 % din totalul transferurilor);
  • transferurile în favoarea nerezidenților aflați temporar în R. Moldova (0,5 % din totalul transferurilor prin sistemele de remitere de bani);
  • pensii (sociale și alimentare) și indemnizații (0,4 % din totalul transferurilor).
  • Transferurile de mijloace bănești din străinătate efectuate în favoarea persoanelor fizice prin intermediul băncilor din R. Moldova includ și transferurile persoanelor fizice efectuate prin intermediul oficiilor poștale ale Î.S. „Poșta Moldovei” (decontate prin bănci), atât prin sistemele de remitere de bani, precum și prin mandatele poștale.

De menționat că acest indicator nu include:
a) transferurile internaționale prin sistemul de plăți SWIFT (cu valori semnificative) în favoarea persoanelor fizice cu scop investițional, care în trimestrul I 2019 au constituit 4,83 mil. USD;
b) transferurile internaționale prin sistemul de plăți SWIFT în favoarea persoanelor fizice nerezidente, clienți ai băncilor licențiate din R. Moldova;
c) transferurile efectuate prin intermediul băncilor din regiunea transnistreană a R. Moldova.

Potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM), peste 237 mii de familii din R. Moldova primesc bani de la rudele aflate la muncă peste hotare, iar aproape jumătate din acestea depind în totalitate de remitențe. Conform unui studiu realizat de OIM Moldova în parteneriat cu Banca Mondială, în timp ce 26% dintre gospodării au înregistrat o scădere a volumului de remitențe în 2020, altele 20% au raportat o creștere a banilor primiți de la rudele lor care lucrează în străinătate, iar 58% – nu au resimțit nicio schimbare.