Un partid politic solicită CEC „constatarea existenței unui bloc electoral camuflat format de PAS și Platforma DA”

Dragoș Galbur, liderul Partidului Național Moldovenesc (PNM), a anunțat pe 19 iulie că a solicitat Comisiei Electorale Centrale (CEC) să constate „existența unui bloc electoral camuflat format de PAS și Platforma DA, contrar reglementărilor în vigoare”. Pe 18 iulie, Platforma Demnitate și Adevăr (DA) „a acceptat parteneriatul politic” cu Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), anunța ex-președintele formațiunii politice, Dinu Plîngău.
Potrivit mesajului publicat de Dragoș Galbur, liderul PNM, parteneriatul PAS și Platform DA ar fi „contrar reglementărilor în vigoare”, făcând referile la modificările recente făcute „Regulamentului privind particularitățile constituirii și înregistrării blocurilor electorale”.
„Legea electorală, modificată recent la inițiativa guvernării PAS, a introdus în mod corect și necesar noțiunea de „bloc electoral camuflat” – o practică prin care mai multe partide se asociază în campanie fără a se înregistra oficial ca bloc electoral. Este o prevedere clară și benefică, menită să aducă transparență și echitate în procesul electoral. Tocmai de aceea, legea trebuie respectată de toți – inclusiv de autorii ei. În acest sens, Partidul Național Moldovenesc a transmis o sesizare oficială către Comisia Electorală Centrală, solicitând constatarea existenței unui bloc electoral camuflat format de PAS și Platforma DA, contrar reglementărilor în vigoare. (…) Nu putem permite ca partidul care își asumă drumul R.Moldova spre Uniunea Europeană să recurgă la strategiile grupării criminale Șor, deghizând alianțele politice în aranjamente ascunse”, scrie Dragoș Galbur pe Facebook.
Conform unui mesaj publicat de Plîngău, Consiliul Platformei DA a decis joi, 17 iulie, „după consultări temeinice cu toți primarii și consilierii raionali și locali, să accepte parteneriatul politic cu PAS, colegii noștri din cadrul Partidului Popular European”.
Acesta a mai spus că, „în contextul ultimelor modificării la Codul Electoral, Platforma DA nu va figura în buletinul de vot al alegerilor parlamentare din 28 septembrie”. De asemenea, Liviu Vovc a fost desemnat în calitate de președinte interimar al Platformei DA.
Președinte PAS, Igor Grosu, a scris pe rețelele de socializare că „am primit răspunsul pozitiv al Platformei DA și le mulțumim că au acceptat propunerea noastră, și am luat act de refuzul Partidul Schimbării și LOC”. Liderul Partidului Schimbării, Ștefan Gligor, a declarat pentru ZdG că formațiunea va participa la alegeri în cadrul Blocului Împreună, alături de Partidul Verde Ecologist.
Ce prevede Regulamentul CEC în legătură cu „blocurile camuflate”
Potrivit „Regulamentului privind particularitățile constituirii și înregistrării blocurilor electorale” care a intrat în vigoare pe 19 iunie 2025, disponibil pe site-ul CEC, este stabilită modalitatea de înregistrare a blocurilor electorale constituite din două sau mai multe partide politice în scopul participării în comun la alegeri ori referendumuri.
„Este interzisă desfășurarea activităților electorale comune, concertate și/sau coordonate, în format de bloc electoral camuflat, care reprezintă o formă neregulamentară de asociere între partidele politice și/sau competitorii electorali (inclusiv candidații independenți), astfel creând percepția unei participări colective.
(…) Pentru a califica activitățile drept comune, concertate și/sau coordonate, în format de bloc electoral camuflat, se vor aplica următoarele criterii, dar fără a se limita la ele:
- colaborare declarată în lipsa unei înregistrări de către organul competent din Republica Moldova;
- activități de promovare electorală comună;
- utilizare coordonată a resurselor de promovare politică sau electorală, materiale, financiare sau logistice (sediu, echipă, vehicule, simbol sau denumire);
- discurs electoral comun”, potrivit Regulamentului.