Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Un fost deputat al PLDM…

Un fost deputat al PLDM aspiră la funcția de președinte al Comisiei Europene. Dezbateri la Maastricht

Sursa foto: Valeriu Ghilețchi/ Facebook

Opt aspiranți la funcția de președinte al Comisiei Europene (CE) au participat luni, 29 aprilie, la dezbaterile de la Maastricht, Olanda, marcând începutul campaniei electorale. Printre cei prezenți la eveniment se numără actuala președintă a CE, Ursula von der Leyen, Nicolas Schmit, comisarul european pentru ocuparea forței de muncă și drepturi sociale, dar și fostul vicepreședinte al Parlamentului R. Moldova, ex-deputatul PLDM, Valeriu Ghilețchi, reprezentant al Mișcării Creștine Politice Europene (ECPM).

„Europa are nevoie de soluții curajoase”, a declarat candidatul social democraților Nicolas Schmit. „Trebuie să fim îndrăzneți în ceea ce privește industria, trebuie să fim îndrăzneți în ceea ce privește apărarea, trebuie să fim îndrăzneți în ceea ce privește lupta împotriva schimbărilor climatice – dar trebuie să fim îndrăzneți și în ceea ce privește justiția socială”, a spus el, conform The Guardian.

În timpul dezbaterilor, Ursula von der Leyen a spus că faptul de a fi mamă și bunică a modelat modul în care vede viitorul.

„Europa ne-a adus atât de multe: pace, libertate, prosperitate – dar astăzi, ceea ce mă îngrijorează cu adevărat este faptul că aceste valori sunt atacate, atât din interior, cât și din exterior. Și, prin urmare, pledez pentru ca noi, cei care iubim Europa, să rămânem uniți și să fim mândri, pentru o Europă puternică, să știm că vrem să construim o majoritate pentru o Europă puternică, iar eu vreau să construiesc această majoritate cu voi, cu experiența mea, cu soluții și cu toată pasiunea pe care o am pentru Europa, iar pentru asta vă cer sprijinul”, a spus președinta Comisiei Europene.

Valeriu Ghilețchi, din partea Mișcării Creștine Politice Europene, a declarat că formațiunea sa crede în piața unică, dar și că unele competențe aparțin statelor membre. „Noi credem într-o abordare echilibrată”, a spus el.

Cine este Valeriu Ghilețchi

Inginer de radio și telecomunicații de meserie și ex-episcop al Bisericii Baptiste din Moldova, Ghilețchi a ajuns deputat în Parlament pe listele PLDM, dar a părăsit partidul după ce formațiunea a plecat de la guvernare. Ghilețchi a votat anterior pentru Guvernul Filip, dar și pentru sistemul de vot mixt. ZdG a scris anterior că Valeriu Ghilețchi a figurat pe ultima poziție în buletinul de vot la alegerile prezidențiale din 2016, fiind candidat independent. Acesta a acumulat însă doar 1,08% din voturi.

Până în 1998, când accede prima dată în Parlament, Ghilețchi a studiat ingineria radio și telecomunicațiile și a activat mai bine de zece ani în domeniu. Totodată, și-a luat licența în teologie la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. După patru ani de mandat în Legislativ, fiind membru al Comisiei pentru Drepturile Omului, Culte Religioase, Minorităţi Etnice şi Comunităţi Externe, Valeriu Ghilețchi se dedică activității de propovăduire a cuvântului Evangheliei și devine, succesiv, președinte al Federaţiei Baptiste Euroasiatice, episcop al Uniunii Bisericilor Creştine Evanghelice Baptiste din Moldova și preşedinte al Federaţiei Baptiste Europene (2009—2011).

În 2009, devine deputat pe listele PLDM, fără a fi membru de partid. Atunci a fost membru al Comisiei parlamentare pentru politică externă şi integrare europeană și membru al delegației Moldovei la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.

De-a lungul timpului, Ghilețchi a fost rezervat și în donații pentru PLDM, potrivit rapoartelor financiare prezentate la CEC. În 2015, Ghilețchi a donat partidului 20 000 de lei, iar la alegerile generale locale a susținut formațiunea cu 30 mii de lei. O altă donație, de 35 000 de lei, Ghilețchi a făcut-o la alegerile parlamentare anticipate din iulie 2009.

Parlamentul European (PE) a lansat luni dimineaţă, 29 aprilie, videoclipul de promovare a alegerilor europene din 6-9 iunie, în cadrul celei de a doua etape a campaniei sale de comunicare care se desfăşoară sub sloganul „Foloseşte-ţi votul. Sau alţii vor decide pentru tine”, notează Agerpres.

Între 6 şi 9 iunie 2024, peste 370 de milioane de persoane din toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene sunt chemate să voteze la alegerile europene.

În 2019, peste jumătate dintre alegătorii eligibili din Europa s-au prezentat la urne, respectiv 50,6 %. Sondajul de opinie Eurobarometru din primăvara lui 2024, la care au răspuns peste 26.000 de cetăţeni din toate ţările UE, arată că peste 60% dintre europeni sunt interesaţi de alegerile europene din 6-9 iunie, cu 11 puncte procentuale mai mult decât în primăvara anului 2019. În plus, 71 % dintre respondenţi susţin că probabil vor vota, o cifră cu 10 puncte procentuale mai mare decât în sondajul anterior, conform sursei citate.