„Un erou printre noi”. Declarațiile medicului care a salvat viața unei pasagere în timpul unui zbor spre Egipt

O femeie risca să-și piardă viața după ce i s-a făcut rău în avion, în timpul unui zbor spre Egipt. O altă pasageră care se afla la bordul aeronavei susține că însoțitorii de bord nu erau pregătiți pentru a oferi primul ajutor medical. Totuși, tragedia a putut fi evitată datorită intervenției lui Alexandru Marandici, un medic moldovean. Ziarul de Gardă l-a contactat pe doctor, care a oferit mai multe detalii despre cele întâmplate.
Cazul a avut loc pe data de 24 iunie 2025, pe cursa Chișinău – Sharm El-Sheikh. Femeia căreia i s-a făcut rău s-a dovedid a fi o cetățeană a Ucrainei. Potrivit lui Alexandru Marandici, medic psihiatru–narcolog de profesie la Dispensarul Republican de Narcologie, femeii i-a scăzut tensiunea după ce avusese o supradozare cu preparate antihipertensive. În consecință, aceasta și-a pierdut cunoștința.
„Doamna, după cum am înțeles mai târziu din relatările ei, vreo două nopți nu a dormit, era persoană hipertensivă și a făcut supradozarea cu preparate antihipertensive. Din cauza dată i-a scăzut tensiunea și și-a pierdut cunoștința”, ne-a povestit Alexandru Marandici.
Acesta spune că atunci când a observat-o pe femeie, care stătea pe rândul din fața sa, era palidă, transpirată și își pierduse deja cunoștința.
„Am acordat primul ajutor în limitele posibilităților”, spune medicul.
Alexandru Marandici ne-a declarat că a intervenit întrucât însoțitoarele de bord nu erau pregătite pentru a acorda primul ajutor medical.
„Ele aveau trusele, dar nu cunoșteau pe deplin unde-s trusele, ce conțin. Inițial mi-au dat o trusă care era cu pansament, ceea ce nu corespundea nevoilor, apoi au adus alta cu medicamente. Medicamentele erau (cu eticheta, n.r.) în limba germană și nu erau cutiile, dar erau fiolele. Când vorbim despre Asistența Medicală Urgentă Spitalicească, medicii știu fiecare medicament pe de rost care și unde se află. Eu, fiind și fără ochelari, evident că nu puteam să văd, iar ele nici nu știau ce au și cu ce mă puteau ajuta. Eu un pic am pierdut din timp din cauza dată. (…) Nu erau pregătite fetele, trebuiau să aibă măcar un training. Ba nu era tonometru, pe urmă l-au găsit”, a relatat doctorul.
„Putea să se soldeze cu deces”
Potrivit medicului, intervenția a durat între o oră jumătate și două ore. În acest timp, una dintre însoțitoarele de bord ținea masca cu oxigen pentru femeie.
Doctorul afirmă că dacă nimeni nu ar fi observat-o pe femeie și nu i-ar fi acordat ajutor, aceasta risca să-și piardă viața.
„Dacă doamna avea să fie într-un rând mai în spate, căci ea era în rândul trei, iar noi eram pe patru, dar dacă era mai în spate, cine știe, nici nu avea să atrag atenția.
(…) Doamna stătea așezată, avea hipotonie, se dilată vasele, sângele nu poate să circule normal, apare hipoxia. Doamna a pierdut cunoștința și dacă nu avea să întreprindem măsurile, putea să se soldeze cu deces. În cazul dat pur și simplu am avut noroc și noi, și doamna”, a subliniat medicul.

„Cuvintele de mulțumire au fost ca la toți pasagerii: «Mulțumim că ați ales compania noastră»”
„Un erou printre noi”. Așa l-a numit pe medic Angela Sîrbu, una dintre pasagerele aeronavei, datorită căreia s-a și aflat despre acest caz. Ea a făcut o postare pe rețelele de socializare despre incident, iar în comentarii oamenii și-au exprimat respectul față de doctor.
Autoarea postării a menționat că echipajul navei nu i-a mulțumit lui Alexandru Marandici pentru că a acordat ajutor femeii.
„În ciuda faptului că a fost evitată o tragedie majoră, care ar fi putut duce la întoarcerea aeronavei cu peste 250 de pasageri, HiSky nu a avut nici măcar decența de a-i mulțumi oficial doctorului Alexandru Marandici pentru salvarea vieții pasagerei și, implicit, pentru evitarea unor pierderi financiare și operaționale uriașe”, se arată în postare.
Doctorul a confirmat acest fapt.
„În mod normal, când totul se finalizează cu bine, măcar un cuvânt de mulțumire să fi fost, dar cuvintele de mulțumire au fost ca la toți pasagerii: «Mulțumim că ați ales compania noastră»”, ne-a spus acesta.
Precizările HiSky
Contactați de ZdG pentru o reacție, reprezentanții companiei HiSky, care a operat cursa, au precizat că zborul din 24 iunie a fost efectuat cu o aeronavă și cu echipajul asigurat de o companie parteneră – SkyUp, conform unui acord standard în industrie. Potrivit HiSky, în astfel de cazuri, „operațiunea se desfășoară sub certificatul de operator al partenerului, inclusiv cu echipamentele și protocoalele proprii”.
„Regretăm neplăcerile create și tratăm cu maximă seriozitate orice situație care ține de siguranța și confortul pasagerilor noștri. Chiar dacă nu putem interveni direct în procedurile partenerului, vom discuta acest caz și vom lua toate măsurile necesare pentru a preveni astfel de probleme în viitor.
Mulțumim domnului doctor Alexandru Marandici pentru intervenția salvatoare și pentru profesionalismul de care a dat dovadă!”, se arată în răspunsul companiei la solicitarea de informații expediată de ZdG.
Am trimis o solicitare și companiei SkyUp. Vom publica răspunsul lor atunci când îl vom primi.