Principală  —  Ştiri   —   Un deţinut din Penitenciarul din…

Un deţinut din Penitenciarul din Taraclia, gestiona o rețea de traficanţi de droguri

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale a finalizat urmărirea penală şi a expediat în judecată cauza penală de învinuire a patru membri ai unui grup criminal organizat, specializat în punerea ilegală în circulaţie a drogurilor (heroină) în proporţii deosebit de mari.
Potrivit probelor acumulate, în intervalul anilor 2015 – 2016, organizatorul grupului criminal, care era deţinut în Penitenciarul din Taraclia pentru comiterea unui dublu omor, a dobândit mai multe telefoane mobile, prin care stabilea contacte cu soţia sa (membră a grupării) şi coordona activitatea celorlalţi complici aflaţi la libertate. Astfel, aflat la închisoare, liderul grupării negocia şi dirija întreg procesul de procurarea şi comercializare a heroinei, după care substanţa narcotică era împărţită în doze mai mici şi vândută persoanelor dependente de consumul de droguri.
De notat că, membrii grupării au organizat transmiterea substanţelor narcotice şi în penitenciarul în care liderul lor era deţinut pentru ca ulterior să le înstrăineze altor puşcăriaşi.
Substanţa narcotică era procurată de la persoane nestabilite din Turcia, care transmiteau heroina în Republica Moldova, ascunsă în colete, prin intermediul unei companii de transport. În cadrul ultimului episod de recepţionare a drogurilor în coletele din Turcia, oamenii legii au depistat şi ridicat 48,18 grame de heroină, care constituie proporţii deosebit de mari.
În cadrul percheziţiilor efectuate la domiciliul unuia dintre membrii grupării criminale, a fost depistat şi ridicat un cîntar electronic, utilizat la divizarea heroinei în doze mai mici, pentru a fi înstrăinat persoanelor terţe. De asemenea, pe suprafaţa cîntarului au fost depistate particule de heroină.
Respectiva cauză penală a fost expediată de procurori Judecătoriei Ciocana, iar pentru aceste infracţiuni inculpaţii riscă pînă la 15 ani închisoare.
De asemenea, procurorii investighează şi legalitatea acţiunilor angajaţilor instituţiei penitenciare pentru a elucida circumstanţele în care a fost posibilă introducerea, pe teritoriul instituţiei de detenţie, a obiectelor şi substanţelor interzise prin lege.