Principală  —  Ştiri   —   Un deputat susține că a…

Un deputat susține că a sesizat organele de drept din Marea Britanie cu privire la 1,5 milioane de euro capturate de autoritățile moldovene

Deputatul fracțiunii parlamentare Platforma DA, Vasile Năstase, susține a expediat o sesizare către organele de drept din Marea Britanie cu privire la captura de 1,5 milioane de euro, bani ulterior revendicați de cetățeanul moldovean, Adrian Dulgher, stabilit de mai mulți ani în Anglia.

Parlamentarul susține că sesizarea către autoritățile engleze vine în contextul în care, potrivit lui, în cazul capturii de 1,5 milioane de euro „există suspiciunile rezonabile privind existența unei eventuale scheme de spălare de bani, dată fiind tentativa de a introduce în țară în mod ilicit o asemenea sumă importantă de bani”.

Astfel, prin sesizarea depusă, Năstase le cere autorităților din Marea Britanie să investigheze acest caz.

„Ținând cont de faptul că în Republica Moldova autoritățile nu sunt capabile (pe baza unor criterii subiective) de a examina astfel de cazuri (mai mult de 5 ani autoritățile noastre locale nu au progresat deloc în tragerea la răspundere a persoanelor implicate în cazul miliardului de euro furat din sistemul bancar) vă informăm despre această activitate suspectă în speranța că veți investiga dacă Adrian Dulgher a comis o crimă de spălare a banilor”, scrie Vasile Năstase pe Facebook.

Serviciul Vamal a depistat la 18 aprilie, la intrarea în punctul vamal Leușeni, într-un TIR de marca Mercedes, pachete pline cu valută nedeclarată. Conform procedurilor, TIR-ul a fost supus verificărilor, iar în timpul controlului de rigoare, vameșii au depistat în cabina șoferului mai multe pachete și cutii cu bancnote de 20 și 50 de euro, în total fiind 1,5 milioane de euro, bani nedeclarați.

ZdG a constatat că tirul în care a fost depistată suma de bani aparține companiei de transport internațional de mărfuri „Disofi-Trans” SRL. Aceasta efectuează curse regulate spre Cehia, Serbia, Bulgaria, Grecia și Germania.

La aproape o lună după ce Serviciul Vamal a depistat peste 1,5 milioane de euro ascunși într-un tir, un tânăr moldovean, Adrian Dulgher, plecat de mai mult timp în Marea Britanie, apare în spațiul public și se declară proprietar al banilor. Omul de afaceri spune că din cauza COVID-19 nu a putut să ajungă în R. Moldova la timp pentru a declara banii, însă nu oferă o explicație a deciziei de a împacheta și ascunde cei peste 1,5 milioane de euro într-un tir.

Potrivit Registrului companiilor din Marea Britanie, Dulgher figurează în calitate de director al mai multor companii, cum ar fi, de exemplu, Ledgers Capital Limited, One Lower Grosvenor Place Limited, Froggy Heart Limited etc. Tot în calitate de director, Dulgher figurează și la compania Raad Limited, un îl are în calitate de partener pe un cetățean al Indiei pe nume Raksha Ram. Pe site-ul companiei sunt indicate mai multe proiecte realizate în India, Africa, Marea Britanie, România și R. Moldova.

În R. Moldova, compania lui Dulgher a fost subcontractor cu Sumitomo Electric Bordnetze SE (SEBN), un producător global în domeniul industriei automotive.