ULTIMA ORĂ Poliția confirmă: interlopul Iurie Radulov, condamnat la detenție pe viață și eliberat condiționat din penitenciar, a fost localizat

Iurie Radulov alias „Babior”, condamnat la detenție pe viață pentru 10 crime la comandă și 11 tentative de omor, care a părăsit teritoriul R. Moldova pe 16 martie, a fost localizat de oamenii legii. Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către Diana Fetco, șefa Secției Comunicare și Protocol a Inspectoratului General al Poliției (IGP).
„Poliția Națională cunoaște locația acestuia și întreprinde acțiuni pe aspectul de întoarcere în țară. Precizez că sunt inițiate un șir de măsuri și orice informație le poate prejudicia desfășurarea”, a menționat Diana Fetco.
Iurie Radulov a devenit cunoscut în lumea interlopă în anii 1990. El a fost capul uneia dintre cele mai sângeroase grupări de killeri din R. Moldova. Gruparea condusă de Radulov avea la activ zeci de omoruri, printre victime fiind oameni de afaceri și lideri interlopi. În anii 2000, investigațiile au arătat că membrii grupului au comis în regiunea transnistreană patru asasinate și șase tentative de omor. Radulov, împreună cu alți membri ai grupării sale, au fugit din țară și au fost dați în căutare internațională. Ulterior, Radulov a fost reținut în Bulgaria și predat Chișinăului, notează Compania Teleradio-Moldova.
Pe 1 martie 2004, Radulov a fost condamnat de Curtea Supremă de Justiție la detențiune pe viață. El a fost condamnat pentru 10 omoruri și 11 tentative de omor.
Pe 10 martie 2025, interlopul a fost liberat condiționat înainte de termen de către Judecătoria Orhei, sediul Rezina, cu stabilirea faţă de acesta a următoarelor obligaţiuni:
- să participe la programe probaţionale;
- să se prezinte la biroul de probaţiune din raza teritorială unde îşi are domiciliul în termen de 5 zile de la liberare, pentru a fi înregistrat la evidenţă la locul de domiciliu;
- să nu-şi schimbe domiciliul fără consimţământul biroului de probaţiune din raza teritorială unde îşi are domiciliul.
Pe 10 aprilie 2025, Curtea de Apel Nord a respins demersul directorului Penitenciarului nr. 17 Rezina, Veaceslav Dascăl, privind liberarea condiționată de pedeapsă înainte de termen, în condițiile art. 91 Cod Penal al R. Moldova în privinţa lui Radulov ca nefondat. Totodată, instanța a dispus:
„(…) Căutarea, reținerea și plasarea lui Radulov Iurie în custodia Administrației Naționale a Penitenciarelor, spre executare în continuare a pedepsei sub formă de detențiune pe viață, se pune în sarcina Inspectoratului General de Poliție a MAI și Administrației Naționale a Penitenciarelor din R.Moldova. Decizia este irevocabilă”, se spune în sentință.
Ziarul de Gardă a constatat că există cel puțin 7 condamnați la închisoare pe viață care au fost deja eliberați din penitenciarul nr. 17 Rezina după ce au beneficiat de amendamentele la legea amnistiei, propuse de deputata PAS Olesea Stamate și votate de majoritatea parlamentară. Unii dintre condamnații eliberați au fost inițial, în anii 90, condamnați chiar la pedeapsa cu moartea, modificată ulterior.
Unul dintre condamnații pe viață, Iurie Radulov alias „Bobior”, eliberat din penitenciar pe 10 martie 2025 printr-o încheiere a judecătorului Igor Negreanu, a fost „stimulat” de conducerea Penitenciarului nr. 17 Rezina „pentru împodobirea bradului de Anul Nou”.
Ca și în alte cazuri, Comisia Penitenciarului nr. 17 Rezina a decis că Radulov este pasibil de a fi eliberat din pușcărie. În şedinţa de judecată, reprezentantul penitenciarului a susţinut demersul şi a solicitat admiterea lui. Deși când a fost eliberat din penitenciar era reprezentat de un alt avocat, pe parcursul procesului, Radulov l-a avut în calitate de apărător și pe Vladimir Kovali, tatăl deputatei Olesea Stamate. Moldova 1 scrie că Radulov a părăsit fără restricții teritoriul R. Moldova pe 16 martie curent.
„Tatăl meu a reprezentat doi deținuți care au fost refuzați de instanțe. Persoana invocată – Radulov – a fost eliberată în baza art. 91 Cod penal, și nu în baza legii amnistiei. Mai mult, a fost reprezentat de un alt avocat. Al doilea condamnat este în continuare în penitenciar. Speculațiile și manipulările din presă au afectat profund imaginea mea și a familiei mele”, a punctat deputata Olesea Stamate, care susține că problema e în „modul în care ANP și instanțele de judecată au aplicat-o (legea, n.r.). Există semne de întrebare majore privind caracterizările pozitive oferite unor deținuți cu profil periculos.”