Principală  —  Ştiri   —   ULTIMA ORĂ/ CC suspendă acțiunea…

ULTIMA ORĂ CC suspendă acțiunea articolului care restricționează participarea la alegeri a reprezentanților fostului partid Șor

Sursa: „Partidul ȘOR”/Facebook

Curtea Constituțională (CC) a dispus suspendarea acțiunii articolului 16 alin. (2) lit. e) din Codul electoral, care restricționează participarea la alegerile locale generale a reprezentanților fostului partid Șor, declarat neconstituțional. Decizia vine la o săptămână de la pronunțarea Curții pe același subiect, când examinarea a fost sistată pentru s-a înregistrat paritate de voturi.

Mai exact, este vorba despre prevedere care stabilește că nu pot fi alese persoanele care, la data pronunțării hotărârii Curții Constituționale privind declararea neconstituționalității unui partid politic, dețineau calitatea de membru al organului executiv al partidului politic declarat neconstituțional, precum și persoanele care ocupau funcții elective din partea partidului politic declarat neconstituțional, pe o perioadă de 5 ani de la data pronunțării hotărârii Curții Constituționale.

Conform unui comunicat emis de CC, joi, 28 septembrie, Curtea a pronunțat Decizia nr. 122 prin care a dispus suspendarea acțiunii articolului 16 alin. (2) lit. e) din Codul electoral, până la soluționarea cauzei în fond.

Totodată, Curtea notează că sesizarea, depusă pe 26 septembrie, va fi examinată marți, 3 octombrie, ora 10:00.

Sesizarea la CC a fost depusă de deputații fostului partid Șor, acum independenți, Marina Tauber, Reghina Apostolova, Vadim Fotescu, Denis Ulanov și Petru Jardan.

„Curtea reține că această sesizare a fost depusă în perioada înregistrării candidaților la alegerile locale generale, care vor avea loc pe data de 5 noiembrie 2023. Astfel, în eventualitatea în care va declara neconstituțional articolul 16 alin. (2) lit. e) din Codul electoral, fără a suspenda acțiunea prevederii contestate, hotărârea sa va fi lipsită de efectivitate, dat fiind caracterul ei ex nunc obişnuit”, se arată în decizia pronunțată joi.

Autorii sesizării au indicat că, potrivit jurisprudenței Curţii, sistarea unei examinări din motivul parității de voturi „nu împiedică subiecții cu drept de sesizare să depună repetat o sesizare cu același obiect, mai ales în condițiile în care paritatea de voturi s-a înregistrat ca rezultat al lipsei motivate a unui judecător, în condițiile în care al şaselea judecător nu este numit din motive independente atât de Curte cât şi de participanții unui proces de control de constituționalitate”.

„La data de 20 septembrie 2023 unul din autorii sesizării, Marina Tauber a depus o cerere la consiliul electoral al circumscripției municipale Bălți nr. 2 prin care a declarat intenția de a candida independent la alegerile pentru funcția de primar al mun. Bălți din 5 noiembrie 2023 şi a solicitat eliberarea listelor de subscripție.

În pofida faptului că președintele consiliului electoral, în momentul depunerii cererii a declarat că listele vor fi eliberate a doua zi, pe data de 21 septembrie 2023, fără vreo ședință și hotărâre a organului electoral de circumscripție, preşedintele consiliului a semnat unilateral un refuz de a elibera liste de
subscripţie motivând că în privinţa Marinei Tauber se răsfrâng restricțiile prevăzute la art. 16 alin. (2) lit. e) din Codul electoral.

Pe data de 22 septembrie Marina Tauber a depus cererea prealabilă la adresa Comisiei Electorale Centrale cu solicitarea de a anula actul individual defavorabil și a obliga organul electoral din Bălți să elibereze liste de subscripție. În motivarea cererii s-a indicat că au fost admise grave încălcări de procedură și a fost aplicată greșit legea. În special organul electoral aplicat legea retroactiv, fapt ce contravine legii şi dispozițiilor constituționale.

Pe data de 25 septembrie 2023 Comisia Electorală Centrală a respins cererea prealabilă înaintată de Marina Tauber, cu aceeaşi motivare restricția de a candida se aplică și situației anterioare adoptării legii, făcându-se referire la hotărârea Curţii din data de 19 iunie 2023.

Din noile circumstanţe descrise supra distingem că nesoluționarea în fond a speței ce ține de verificarea constituționalității normei contestate, lăsarea în vigoare acestei legi, deja ridică mari suspiciuni de constituționalitate iar autoritățile aplică aceste norme abuziv şi retroactiv”, se menționează în sesizare.

Acum o săptămână, pe 19 septembrie, Curtea Constituțională a pronunțat o decizie în privința sesizării deputaților fostului partid Șor. CC a anunțat că au fost două voturi pentru admiterea sesizării și alte două pentru respingerea ei. Astfel, procesul privind controlul constituționalității prevederilor art. 16 alin. 2 lit. e din Codul electoral a fost sistat.