Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ/ Curtea Constituțională a…

ULTIMA ORĂ Curtea Constituțională a pronunțat decizia în privința sesizării fostului Partid „Șor” privind restricționarea participării la alegeri a reprezentanților formațiunilor declarate neconstituționale

Sursa: Partidul ȘOR/Facebook

Magistrații Curții Constituționale (CC) au reluat marți, 19 septembrie, examinarea sesizării Partidului Politic „Șor”, declarat neconstituțional, cu privire la restricționarea participării la alegeri pentru o perioadă de cinci ani.

Mai mulți membri și simpatizanți ai formațiunii politice declarate neconstituționale au manifestat în fața Înaltei Curți împotriva legii adoptate de Parlament, în luna iulie, care prevede că membrii partidelor politice declarate neconstituționale nu vor putea fi aleși pe o perioadă de la trei la cinci ani. La manifestație a participat și deputata fostului Partid „Șor”, Marina Tauber, cercetată în două cauze penale.

UPDATE 20:33 Curtea Constituțională a pronunțat decizia în privința sesizării deputaților fostului partid Șor. CC a anunțat că eu fost două voturi pentru admiterea sesizării și alte două pentru respingerea ei. Procesul privind controlul constituționalității prevederilor art. 16 alin. 2 lit. e din Codul electoral a fost sistat.

Astfel, reprezentanții ex-partidului Șor nu pot participa la alegerile locale generale din 5 noiembrie, dar nici la scrutinele din următorii cinci ani.

„Curtea Constituțională a constatat o paritate de voturi la adoptarea hotărârii. Examinarea constituționalității prevederilor se sistează”, se arată în hotărârea adoptată de CC.

Potrivit legii cu privire la Curtea Constituțională, în cazul în care la adoptarea hotărârii privind constituţionalitatea actului normativ sau a tratatului internaţional se înregistrează paritate de voturi, actul normativ sau tratatul internaţional se prezumă constituţional, iar cauza se sistează. În alte cazuri de paritate a voturilor se consideră că hotărârea, decizia sau avizul nu au fost adoptate, iar examinarea cauzei se sistează, cu excepţia cazurilor prevăzute la art.4 alin.(1) lit.d), e), f) şi h), când examinarea cauzei se amână.

Decizia a fost adoptată cu votul judecătorilor Nicolae Roșca, Liuba Șova, Serghei Țurcan, Vladimir Țurcan.

Anterior, la hotărârea de declarare a partidului Șor neconstituțional, magistratul Serghei Țurcan a formulat o opinie disidentă, iar judecătorul Vladimir Țurcanu – o opinie separată.

UPDATE 18:35 Curtea Constituțională s-a retras pentru deliberare. Decizia va fi pronunțată la ora 19:10

Părților li s-a acordat cuvânt de încheiere. Unul dintre avocații autorilor sesizării a declarat că consideră că actuala redacție a art. 16 alin. 2 lit. e din Codul electoral „a fost adoptată cu încălcarea mai multor norme (…). A fost solicitat ca prevederea să fie declarată neconstituțională.

Reprezentanta Parlamentului a solicitat ca sesizarea să fie respinsă ca nefondată.

UPDATE 17:13 Un reprezentant al Guvernului se expune pe marginea sesizării.

UPDATE 15:50 Deputata Partidului „Șor”, declarat neconstituțional, Marina Tauber, cercetată în două cauze penale, susține și ea o cuvântare la tribuna CC.

UPDATE 14:22 Ședința CC a fost reluată după o pauză de peste jumătate de oră.

Avocatul fostului Partid „Șor” Aureliu Colenco ține o cuvântare în plenul Înaltei Curți.

„(…) Considerăm că norma contestată nu este suficient de clară și precisă sau, reieșind din prevederile articolului 14 din Legea 294 din 2007 privind partidele politice , care reglementează structura partidelor politice. Fiecare partid politic are organe centrale și organizații teritoriale (…)”, a spus Aureliu Colenco.

Sursa: Captură foto Privesc.eu

UPDATE 13:41 Președintele CC, Nicolae Roșca, anunță o pauză până la ora 14:20.

UPDATE 13:21 Un avocat din Marea Britanie, contractat de Partidul „Șor”, declarat neconstituțional, își prezintă opinia sa pe marginea sesizării examinate de judecătorii CC.

Sursa: Captură Privesc.eu

UPDATE 12:29 Judecătorii CC le adresează întrebări avocaților formațiunii politice declarate neconstituționale.

UPDATE 11:20 Avocații Partidului Politic „Șor”, declarat neconstituțional, au început să țină cuvântări în fața magistraților CC.

„(…) Considerăm că prin aprobarea dispoziției normelor legale prevăzute la lit. e alineatul (2) din art. 16 al Codului electoral, introdus prin legea din 31 iulie 2023, legiuitorul a depășit cadrul constituțional, fiind încălcat direct articolul 38 din Constituție – dreptul de a fi ales. Totodată, pe lângă încălcarea articolului, 38 din Constituție, considerăm că prezentei spețe, prin coroborare, sunt incidente și următoarele prevederi din Legea Supremă: articolul 1 alin. (3) – principiul legalității, articolul 2 – suveranitatea și puterea de stat, articolul 5 – democrația și pluralismul politic, articolul 16 – egalitatea (…)”, a declarat avocatul Vadim Banaru.

Sursa: Captură foto Privesc.eu

UPDATE 10:34 Judecătorii CC au respins cererea de recuzare depusă de Partidul „Șor”, declarat neconstituțional.

„(…) CC hotărăște: se respinge cererea reprezentanților autorilor sesizării privind recuzarea domnului judecător Nicolae Roșca de la examinarea sesizării. Sesizarea va fi examinată în următoarea componență: domnul Nicolae Roșca, președinte, doamna Liuba Șova, domnul Serghei Țurcan, domnul Vladimir Țurcan – judecători (…), a spus Liuba Șova.

Înalta Curte a menționat că eventuala admitere a cererii de recuzare ar conduce la blocarea unei decizii cu privire la constituționalitatea prevederilor contestate.

Sursa: Captură Privesc.eu

UPDATE 10:20 Judecătorii CC au intrat în deliberări. În scurt timp urmează să se pronunțe asupra cererii de recuzare a președintelui Înaltei Curți, Nicolae Roșca, înaintată de către avocații Partidului „Șor” declarat neconstituțional.

Autorii sesizării, Marina Tauber, Vadim Fetescu, Petru Jardan, Reghina Apostolova și Denis Ulanov, au solicitat Înaltei Curți să verifice constituționalitatea legii care prevede că membrii partidelor politice declarate neconstituționale nu vor putea fi aleși pe o perioadă de la trei la cinci ani de la pronunțarea hotărârii CC.

Pe 31 iulie 2023, Parlamentul a votat în lectură finală un proiect de lege care prevede că persoanele care, la data pronunțării hotărârii CC privind declararea neconstituționalității unui partid politic, dețineau calitatea de membru al organului executiv al partidului politic declarat neconstituțional, precum și persoanele care ocupau funcții elective din partea partidului politic declarat neconstituțional, nu pot participa la alegeri pe o perioadă de 5 ani de la data pronunțării hotărârii Curții Constituționale.

Proiectul de lege mai conține prevederea că atributele partidelor declarate neconstituționale nu vor putea fi utilizate de către alte partide politice, blocuri electorale sau alți concurenți electorali.

Pe 19 iunie 2023, Înalta Curte a admis sesizarea Guvernului și a declarat drept neconstituțional Partidul Politic „Șor”.