UE încurajează societatea civilă din Moldova și statele EaP să fie combativă și să lupte cu corupția pentru binele cetățenilor

Organizațiile societății civile a țărilor Parteneriatului Estic (EaP) au făcut azi la Tallinn un apel în adresa șefilor de state și guverne participanți la Forumul EaP, care va avea loc la Bruxelles în noiembrie 2017. ONG-urile cer o mai bună guvernare, cu respectarea drepturilor omului și exemple de punitate pentru violarea acestor drepturi, cu asigurarea unei libertăți a presei și asigurarea protecției jurnaliștilor aflați în condiții de risc, cu asigurarea dezvoltării economiei libere și dezvoltarea infrastructurii pentru toți cetățenii.

În apelul adresat astăzi de către organizațiile societății civile din cele 6 state membre ale EaP, se face referință la câteva domenii în care e necesară o implicare mai activă a a partenerilor europeni.Să fie fortificată relația dintre buna guvernare și reziliența instituțională, astfel încât să fie asigurat un mediu fără corupție în care sunt respectate  drepturile omului, sunt prestate servicii publice profesioniste și transparente, unde justiția este administrată  imparțial și non-partizan”, se spune în declarație, în care sunt abordate, pe capitole aparte necesitățile în domeniul drepturilor omului, cel al libertăților mass-media, în domeniul mediului ambiant, al securității naționale, al dezvoltării economice și energetice.

După publicarea adresării, în fața reprezentanților societății civile a venit Johannes Hahn, Comisar pentru Politici de Vecinătate și Extindere. El a declarat că vocea ONG-urilor este ascultată și că UE este interesată să ofere sprijin ONG-urilor, în cazul în care acestea reprezintă cât mai mulți cetățeni ai acestor state și acționează în beneficiul acestor cetățeni. El a declarat că ”Vom crește suportul pentru societatea civilă din statele Parteneriatului Estic în perioada 2017-2020”, singura condiție fiind ca în urma implementării proiectelor să fie făcute reforme care vor asigura beneficii pentru cetățeni și respectarea drepturilor umane.

Și Federica Mogherini, vice-președintă a Comisiei Europene, în adresarea sa către forumul societății civile de la Tallinn a declarat că ”Reprezentanții ONG-urilor susțin mai bine ca oricine reformele atât de necesare în statele EaP, urmărind eficiența acestora. ONG-urile sunt vocea împotriva corupției, vocea pentru asigurarea transparenței. Societatea civilă e forța principală în munca noastră zilnică. Suntem parteneri și avem nevoie unii de alții”.

Forumul Societății Civile se desfășoară la Tallinn, Estonia, în perioada 25-27 octombrie 2017, și anticipează Forumul șefilor de state EaP care va avea loc la Bruxelles în luna noiembrie a acestui an. Ieri, în cadrul acestui forum a luat cuvântul și Marian Lupu, care a criticat societatea civilă pentru afiliere politică.

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

 1. Lilian007

  news.yam.md

  Un experiment care dă lumea științei peste cap vine din Rusia, acolo unde orice
  este posibil. Savanții ruți sunt cunoscuți pentru experimente obscure și șocante.
  Imagini care pot afecta emoțional.

  Un pacient cu probleme psihice, despre care familia spune că are capacitatea să
  leviteze și să se cațere pe pereți, a fost 3 zile închis într-o camera și observat
  în permanență cu o camera video. Rezultatele experimentului i-a șocat până și pe
  experți.

  După o anumită perioadăa de timp, pacientul a demonstrat că spusele familiei sunt adevărate. Camerele de supraveghere au surprins momentele în care acesta levita, potrivit Newsar.ro.

  P.S. Dle Popa Duhu (ivancelgroaznic, Joric, Saveta din Ciotcărie, Marghita dela
  Cetatea Hotin, etc.) Îți propun să realizăm acest experiment la Chișinău. Am două
  camere de luat vederi japoneze de rezoluție înaltă. Banii pe care îi vom lua de
  pe urma filmului îi vom împărți moldovenește! Îți imaginezi cât vei putea chefui
  na șaru? După asta vei sta de bună voie închis 3 luni și nu 3 zile!

 2. Ana

  Da, da..ONG-uri de catre cine finantate hai ca mai stim noi, dar ce fac disnii cu banii in afara de propaganda?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *