Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Ziua Internațională a Pădurilor. Maia…

Ziua Internațională a Pădurilor. Maia Sandu îndeamnă primăriile din țară să se alăture inițiativei Programul național de împădurire

Sursa foto: Profimedia Images

Înființată de Organizația Națiunilor Unite și sărbătorită anual, pe 21 martie, Ziua Internațională a Pădurilor este o invitație de a conștientiza rolul pe care îl joacă pădurile pentru protecția biodiversității și pentru bunăstarea umană. În acest an, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a venit cu un mesaj în care încurajează cât mai multe primării din țară să se alăture inițiativei Programul național de împădurire, pentru a „lăsa generațiilor viitoare o țară mai verde și un mediu de trai mai prosper”.

„Astăzi, de Ziua Internațională a Pădurilor, vreau să reamintesc despre Programul național de împădurire prin care trebuie să oprim aceste fenomene negative. Restabilirea suprafețelor de păduri va îmbunătăți volumul de apă în râuri, iazuri și fântâni, va spori fertilitatea solurilor și va restabili flora și fauna din Moldova. Programul național de împădurire ne va ajuta să devenim carbo-neutri, iar sectorul agricol, la fel, se va bucura de multe beneficii.

Salut deschiderea autorităților publice locale care au alocat terenuri pentru împădurire până în prezent și încurajez cât mai multe primării să se alăture acestei inițiative. Autoritatea pentru silvicultură a reușit deja să identifice 22.677 ha pentru înființarea noilor plantații forestiere, iar mai mult de jumătate dintre ele se găsesc pe terenurile autorităților publice locale. Cu eforturi comune, putem lăsa generațiilor viitoare o țară mai verde și un mediu de trai mai prosper”, a scris șefa statului pe pagina sa de Facebook.

Programul național de împădurire, inițiat de către președinta Maia Sandu, prevede creșterea suprafeței pădurilor din țara noastră pentru a spori reziliență la schimbările climatice precum și pentru a ne conserva și dezvolta resursele forestiere naționale. Astfel, Programul urmează să fie aprobat în scurt timp de către Guvern și prevede activități extinse de plantare a arborilor și puieților și reabilitarea vegetației forestiere pe o suprafață de cel puțin 145 mii hectare pentru următorul deceniu.

În vara anului 20222, ZdG a scris despre pădurile inexistente din R. Moldova, care au devenit realitate pentru că, de cele mai multe ori, după ce puieții erau plantați, de soarta lor ulterioară nimeni nu mai avea grijă.

VIDEO/ PĂDURI INEXISTENTE. În căutarea copacilor care NU au mai crescut