Principală  —  IMPORTANTE   —   Ziua internațională a nonviolenței în…

Ziua internațională a nonviolenței în școală. Circa 3 586 de cazuri suspecte de violență asupra copiilor, în primul semestru al anului

Foto: botosani.ro

Anual, la 30 ianuarie, în mai multe state din lume, inclusiv în Republica Moldova, este marcată Ziua Internaţională a nonviolenţei în şcoală. Potrivit unui raportul al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC), în perioada septembrie-decembrie 2020, au fost identificate 3 586 de cazuri suspecte de abuz fizic, emoțional, neglijare, exploatare prin muncă, hărțuire sexuală și bullying asupra copiilor, dintre care 2 222 de cazuri au fost sesizate de angajații din sistemul educațional.

Potrivit Raportului generalizat privind cazurile de violenţă asupra copilului prezentat de MECC, în semestrul I al anului de studii 2020-2021, au fost raportate 3 586 cazuri de violență asupra copiilor, care au avut loc în familie, școală sau în alte locuri. Conform informațiilor prezentate în raport, 1 442 de cazuri se referă la violența fizică, 1 008 – la violența psihologică, alte 1090 – la neglijare.

Totodată, au fost semnalate 30 de cazuri de exploatare prin muncă și 17 de cazuri suspecte de abuz sexual. Tot în această perioadă, 698 de cazuri au fost referite organelor cu atribuții în protecția drepturilor copilului, fiind suspectate sau identificate drept cazuri grave de abuz.

Sursa: mecc.gov.md

Prin comparație, datele prezentate de MECC arată că în semestrul II, al anul de studii 2019-2020, au fost raportate 3 363 de cazuri suspecte de violență asupra copiilor.

Mesajele primelor persoane în stat de Ziua Internațională a nonviolenței în școală

În contextul Zilei Internaționale a nonviolenței în școală, prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, a venit cu un îndemn pentru cadrele didactice, elevi, părinți, dar și pentru cetățeni să sesizeze organele competente despre cazurile de violență asupra copilului, subliniind că „acest fenomen afectează pe termen lung și irecuperabil dezvoltarea personalității copilului și rezultatele sale academice”.

„Responsabilitatea noastră comună, a autorităților și a societății în ansamblu, este să asigurăm un mediu prietenos pentru dezvoltare tuturor elevilor. Este convingerea mea profundă că numai având o educație de calitate, centrată pe respect, armonie și toleranță, vom putea să creștem personalități puternice și integre. Doar prin implicare și cooperare eficientă între autoritățile publice centrale și locale, administrațiile instituțiilor de învățământ, cadrele didactice, părinți, societatea civilă și mass-media vom reuși să identificăm, să combatem și să declarăm toleranță zero fenomenului violenței.

Pe parcursul anului 2020, Guvernul Republicii Moldova, în colaborare cu partenerii instituționali, au realizat mai multe activități de sensibilizare în scopul prevenirii și combaterii violenței față de copii. Cu siguranță, cea mai eficientă metodă este schimbarea atitudinii care încurajează tăinuirea acesteia, dar și combaterea indiferenței.

De Ziua Internațională a nonviolenței în școală este important să conștientizăm și să valorificăm rolul sistemului educațional în prevenirea violenței prin cultivarea unui model de comportament bazat pe respect și inacceptare a violenței, de solidarizare și responsabilizare pentru grija permanentă față de copii”

Mesajul președintei Parlamentului, Zinainda Greceanîi: „Tot ceea ce facem în viață trebuie să pornească din dragoste pentru aproapele și din respectul reciproc”

Ziua internațională a nonviolenței în școli a fost instituită de ONU cu scopul de a promova o educație armonioasă, echilibrată și nonviolentă. În fiecare an, cu acest prilej, instituțiile de învățământ, profesorii și elevii din diferite țări organizează evenimente menite să sublinieze prioritatea metodelor nonviolente de educație.

În acest an, 30 ianuarie este zi liberă. Dar și în afara școlii, profesorii și copiii pot medita asupra spuselor lui Mahatma Gandhi, protagonistul pacifismului și al sărbătorii de astăzi: „Dragostea universală este mai bună decât egoismul. Nonviolenţa este mai bună decât violenţa. Pacea este mai bună decât războiul!”