Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Zilele Literaturii Române la Chișinău.…

Zilele Literaturii Române la Chișinău. Programul anunțat de organizatori

Mai mulți scriitori și profesori de literatură din R. Moldova și România vor participa, în perioada 14-17 decembrie, la cea de-a VI-a ediție a Zilelor Literaturii Române la Chișinău. Potrivit organizatorilor, printre invitații la acest eveniment sunt Elena Vlădăreanu, poetă, autoare dramatică, prozatoare și jurnalistă din București, Cosmin Perța, poet, prozator, editor din București, Cristian Fulaș prozator și traducător din București și alții.

Astfel, pe 14 decembrie, la ora 17:00, la Librăria din Centru va avea loc un program de lectură și o sesiune de autografe. Vor fi prezentate cărțile „Ioșca” de Cristian Fulaș, „Și toate zilele de azi” de George C. Dumitru, „Orașul promis” de Valentina Șcerbani, „Biblioteca” de Mircea V. Ciobanu,  „Pe contrasens” de Oleg Serebrian, și „Alt continent” de Ghenadie Postolache. Emanuela Iurkin, câștigătoarea bursei Cărturești, va citi dintr-un volum în lucru.

Tot pe 14 decembrie, ora 18:45, la Muzeul Național al Literaturii Române „Mihail Kogălniceanu” va fi organizată o seară de proză cu genericul „Cum ne alegem personajele?”. Invitați vor fi Cristian Fulaș, George C. Dumitru, Oleg Serebrian și Paula Erizanu. 

Pe 15 decembrie, începând cu ora 11:00, la Liceul Teoretic „Spiru Haret” vor fi organizate Întâlnirile Lyceum. Invitați: Cristian Fulaș, George C. Dumitru, Emanuela Iurkin. La 17:00, la Muzeul Național al Literaturii Române va avea loc un program de lectură și o sesiune de autografe.

Vor fi prezentate cărțile „Tot mai multă splendoare” de Alina Purcaru, „Realist și egal” de Ion Buzu, „În mijlocul unei istorii tragice, imobile” de Cosmin Perța, „Eu sunt cartea” de Marcela Benea, „Ce pot distinge în întunericul sălii” de Elena Vlădăreanu.

La 18:45, pe 15 decembrie, Zilele Literaturii Române la Chișinău vor continua cu dezbaterile Seara de Traduceri: „Noi interpretări Dante și Proust”, iar la ora 20:00, la Teatrul Național Eugene Ionesco, vor avea loc Nocturnele Teatrului „Eugene Ionesco”, invitate fiind Alina Mihalache, Ana Negoiță, Alina Nelega și Elena Vlădăreanu.

Vineri, 16 decembrie, vor continua întâlnirile cu participanții ediției a VI-a a Zilelor Literaturii Române la Chișinău, la Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, Școala Internațională Heritage, la Facultatea de Litere a Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, la Universitatea de Stat din Moldova, la Centrul MediaCor și la Muzeul Național al Literaturii Române „Mihail Kogălniceanu”.

Zilele Literaturii Române la Chișinău se vor încheia cu un maraton de poezie sâmbătă, la ora 20.00, la Centrul ArtCor. Invitați sunt Elena Vlădăreanu, Ion Buzu, Maria Ivanov, Augustina Vișan, Alex Cosmescu, Alina Purcaru, Cosmin Perța, Emilian Galaicu-Păun, Ronin Terente, Veronica Ștefăneț, Oxana Gherman. 

Evenimentul este organizat de Uniunea Editorilor din R. Moldova, Editura „Cartier”, Muzeul Național al Literaturii Române „Mihail Kogălniceanu”, în parteneriat cu Ministerul Culturii, USAID, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Institutul de Filologie Română „Bogdan Petriceicu-Hasdeu” și alte instituții.