Principală  —  IMPORTANTE   —   Zi de doliu național. Artista…

Zi de doliu național. Artista plastică Valentina Rusu-Ciobanu, petrecută pe ultimul drum

Artista plastică Valentina Rusu-Ciobanu este petrecută vineri, 5 noiembrie, pe ultimul drum. Astfel, 5 noiembrie a fost declarată, prin decret prezidențial, zi de doliu național.

Doliul național este instituit în semn de comemorare a celebrei pictorițe Valentina Rusu-Ciobanu, promotoare a valorilor culturale naționale și universale.

În conformitate cu decretul prezidențial, vineri, 5 noiembrie, în toate localitățile republicii drapelele de stat vor fi coborâte în bernă, iar la ora 12:00 se va cinsti memoria artistei plastice Valentina Rusu-Ciobanu prin păstrarea unui moment de reculegere. Ceremonia funerară va fi transmisă în direct de Compania publică „Teleradio-Moldova”.

Totodată, li se recomandă autorităților publice, întreprinderilor și organizațiilor să renunțe la desfășurarea, în ziua de 5 noiembrie, a acțiunilor distractive în masă, iar redacțiilor ziarelor, posturilor de radio și de televiziune – să țină cont de specificul acestei zile la editarea publicațiilor și la formarea programelor. Detalii aici.

În acest an, pe 28 octombrie, artista Valentina Rusu-Ciobanu, ale cărei picturi se bucură de multă apreciere în R. Moldova și nu doar, a împlinit 101 de ani.

După decenii de muncă în atelier, dar mai ales după plecarea în eternitate a maestrului Glebus Sainciuc, pictorița s-a retras din viaţa publică și locuia în vechea căsuţa din Chişinăul istoric.

În unul din interviurile sale, întrebată în ce crede, Valentina Rusu-Ciobanu spunea:

„În viață, în jur totul e viață, grădina mea e plină de viață, plantele, copacii, iarba, florile, totul înseamnă viață. Chiar dacă tai un copac, în locul lui cresc doi. Chiar dacă frunzele îngălbenesc și cad, primăvara apar alte frunze, proaspete, verzi. Viața nu poate fi nimicită, lucrurile, ființele trăiesc și vor trăi mereu”. 

În ciuda presiunilor ideologice cu care s-a confruntat în cea mai mare parte a vieții, Valentina Rusu Ciobanu a reușit să-și păstreze individualitatea discursului plastic, învrednicindu-se de înalte distincții de stat precum Premiul Național al R. Moldova pentru Literatură, Artă și Arhitectură, titlul onorific de „Artist plastic al poporului”, „Ordinul Republicii”, titlul de Cetățean de onoare al municipiului Chișinău și, de curând, Ordinul „Meritul Cultural”, în grad de Mare Ofițer, conferit printr-un decret semnat de Klaus Werner Iohannis, Președintele României.