Principală  —  RECOMANDAT   —   ZdG refuză publicitatea de la…

ZdG refuză publicitatea de la politicieni cu probleme penale

Partidele politice au început să își promoveze imaginea pentru a accede în parlament după alegerile din 11 iulie 2021, contactând redacțiile și agențiile pentru contracte de publicitate. Ziarul de Gardă a decis să nu accepte promovarea politicienilor cu probleme penale, face public un regulament și invită și alte redacții să nu contribuie la lustruirea artificială a imaginii celor care au dosare penale, chiar dacă banii sunt extrem de necesari pentru funcționarea mass-media.

Regulament 

cu privire la publicitatea preelectorală și electorală plasată pe platformele ZdG 

(print, în limbile română și rusă, web, pagini rețele sociale, canale video și de știri)

Ziarul de Gardă este o instituție mass-media dedicată investigațiilor jurnalistice, combaterii corupției și promovării drepturilor omului. Fiind o sursă de presă liberă, ZdG are nevoie în permanență de sprijin financiar pentru realizarea proiectelor sale, dar nu poate accepta surse  de finanțare obscure și dubioase.

ZdG are cel mai mare tiraj printre ziarele de limbă română, iar portalul www.zdg.md este în top 10 cele mai populare proiecte jurnalistice, paginile de Facebook fiind de asemenea printre cele mai populare în spațiul mediatic din R. Moldova.

În perioada  preelectorală și în timpul campaniei electorale, ZdG va continua să monitorizeze partidele, pe liderii lor, dar și candidații, în special prin prisma integrității și transparenței, publicând investigații, materiale de analiză, reportaje, știri în care vor fi abordați politicienii, averile și veniturile lor, rapoartele financiare ale partidelor, alte documente și probe care ar viza posibile probleme de integritate sau de implicare în cazuri de corupție. Scopul ZdG în această campanie este să informeze alegătorii, astfel încât în Parlament să ajungă cât mai puține persoane cu probleme penale.

Pentru o bună funcționare a redacției, ZdG va accepta publicitate electorală de la orice actor politic, care întrunește următoarele condiții:

PERIOADA PREELECTORALĂ

  • persoanele din conducerea partidului nu au condamnări sau dosare penale (ZdG își asumă să verifice președintele și comitetul executiv)

PERIOADA CAMPANIEI ELECTORALE

  • persoanele din conducerea partidului nu au condamnări sau dosare penale (ZdG își asumă să verifice președintele și comitetul executiv)
  • concurentul electoral nu are în liste persoane cu probleme penale (verificările se vor face în limita posibilităților, dar un contract deja încheiat va fi reziliat la stabilirea probelor contrarii)
  • concurentul electoral face publice veniturile și cheltuielile
  • publicitatea livrată are un conținut decent, etic.

Redacția Ziarului de Gardă acceptă Google ads pe www.zdg.md. Menționăm că în perioadele preelectorală și electorale politicienii procură publicitate de la Google direct, sau prin firme intermediare, fără a face publice rapoarte privind sursele financiare plătite către Google. Pentru a evita apariția pe ZdG a unor reclame electorale plătite din bani corupți, ZdG va bloca, în perioada campaniei, Google ads cu conținut electoral. 

ZdG va accepta publicitate în perioada preelectorală și electorală de la toți concurenții electorali care întrunesc condițiile stabilite mai sus, pe următoarele platforme în următorul format:

  • ediția tipărită a ZdG în limba română, 24 de pagini alb-negru și color, cu excepția primei pagini
  • ediția tipărită în limba rusă, 12 pagini alb-negru și color, cu excepția primei pagini
  • pagina web www.zdg.md în română sau rusă, cu excepția bannerului principal de sub denumirea portalului
  • toate spațiile publicitare vor fi marcate corespunzător
  • toate plățile vor avea loc exclusiv în baza contractului, prin transfer bancar
  • nu vor fi acceptate condiționalități cu privire la limitarea investigațiilor privind candidatul electoral care plătește publicitate.

Acest regulament va fi trimis tuturor concurenților electorali împreună cu oferta publicitară a ZdG. Dacă niciun partid nu va răspunde ofertei ZdG, vom face public acest lucru și vom continua să căutăm alte mijloace de existență. 

Dacă nu reprezentați un partid politic sau un politician, puteți susține jurnalismul de investigație de la ZdG prin donații recurente pe Patreon. De asemenea, puteți dona abonamente celor care vor să citească.