Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Violență fizică și psihologică, provocată…

Violență fizică și psihologică, provocată de soți sau concubini, în cele mai multe din cazurile care au ajuns la Centrul de Justiție Familială, în prima jumătate de an de la inaugurare

Sursă foto: politia.md

La 6 luni de la inaugurare în capitală a Centrului de Justiție Familială (CJF) al Poliției, peste 180 de victime ale violenței familiale și sexuale au primit asistență, conform ministrului Afacerilor Interne, Adrian Efros. În cele mai multe cazuri, 97 la număr, a fost vorba despre violență fizică și psihologică, asupra persoanelor din categoria de vârstă 31-40 de ani.

Majoritatea beneficiarelor Centrului au fost supuse violenței de către soți sau concubini.

Potrivit directorului CJF, Centrul a fost notificat cu privire la 180 de cazuri în care a fost solicitată intervenția, 149 dintre care fiind de competența directă a Centrului. Cele 149 de cazuri gestionate au implicat forme de violență în familie de diferite tipuri: fizică (11); fizică și psihologică (97); fizică, psihologică și economică (7); fizică psihologică, economică și sexuală (anterior) (2); psihologică (22); sexuală (8); și digitală (2).

Numărul de cazuri diferă conform categoriei de vârstă a persoanelor afectate: 18-25 ani (19 cazuri), 26-30 ani (21 cazuri), 31-40 ani (55 cazuri), 41-50 ani (23 cazuri), 51-60 ani (9 cazuri), 61-70 ani (11 cazuri), 71-75 ani (9 cazuri), 80-85 ani (1 caz) și 90 ani (1 caz).

Din numărul total de cazuri înregistrate, 60 de victime au fost supuse violenței de către soț/soție, 41 de concubină/concubin, 17 de fecior/fiică, 1 de ginere/noră, 6 de nepot/nepoată, 5 de tată/mamă, 11 de fost soț/fostă soție, 5 de soră/frate, 5 de vecin/ă/persoană necunoscută, 1 de persoana cu care conlocuiește, 1 de soacră/socru și 1 de cumnat/cumnată.

Echipa CJF, în aria sa de acoperire, municipiul Chișinău și suburbiile, a eliberate 76 de ordine de restricție de urgență, care au garantat siguranța imediată a victimelor și membrilor familiilor lor, contribuind la prevenirea unor incidente ulterioare de violență domestică. Pentru emiterea unei ordonanțe de protecție, au fost înaintate un total de 84 de demersuri în instanța de judecată, dintre care au fost emise ulterior un număr total de 76 de ordonanțe de protecție, 2 fiind respinse, iar altele 6 fiind în procesul de examinare. Dintre aceste ordonanțe de protecție emise de instanță, 9 au fost valabile pe o perioadă de 30 de zile, 2 pe o perioadă de 45 de zile, 9 pe o perioadă de 60 de zile și 56 pe o perioadă de 90 de zile.

În urma analizei acestor cazuri, s-a constatat necesitatea intervenției expertului judiciar/medicului legist în 18 dintre cazuri, 12 fiind realizate de experți în incinta CJF, iar celelalte 6 au fost efectuate în cadrul Centrului de medicină legală.

Totodată, 9 victime ale violenței în familie au fost referite în adresa instituțiilor medico-sanitare publice, 19 victime în adresa Centrelor de plasament, 69 în adresa Direcțiilor de asistență socială și 54 în adresa Direcțiilor teritoriale pentru protecția copilului.

Pentru a solicita intervenția echipei Centrului de Justiție Familială al Poliției, cetățenii sunt rugați să apeleze serviciul 112 sau să sune la Telefonul de Încredere pentru Femei și Fete – 0 8008 8008.

Centrul de Justiție Familială, care este o nouă subdiviziune a Poliției R. Moldova, a fost inaugurat marți, 10 octombrie 2023. Centrul destinat victimelor violenței în familie și violenței sexuale a fost deschis cu suportul SUA acordat Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Organizația Internațională pentru Migrațiune și Fundația Te Doy.

Potrivit MAI, Centrul va activa „după modelul american, care presupune că toate autoritățile și specialiștii fac echipă comună și lucrează prompt, pornind de la nevoile victimei, în interesul suprem al acesteia”. Astfel, în premieră, poliția, medicii, medicii legiști, avocații, psihologii, asistenții sociali și specialiști din mai multe ONG-uri specializate vor lucra sub același acoperiș în regim 24/7 pentru femeile și copiii care au nevoie de ajutor de urgență.