Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Vinurile moldoveneşti, premiate la competiţia…

Vinurile moldoveneşti, premiate la competiţia internaţională din Geneva

În perioada 10-15 martie în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului cu sediul la Geneva a avut loc concursul internaţional anual de vinuri cu participarea a peste 40 de state membre OMC. Printre statele care şi-au etalat produsele vinicole naţionale la toate cele trei categorii tradiţionale: vin alb, vin roşu şi vin de desert se enumeră Australia, Austria, Brazilia, Bulgaria, Canada, Chile, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Israel, Mexico, R. Moldova, Peru, Portugalia, România, Slovacia, Elveţia, SUA, Uruguay, Noua Zeelandă şi Regatul Marocului.

Delegaţia R. Moldova la OMC a participat în premieră la concursul anual de vinuri organizat la Geneva, obţinând locul I la două categorii: vin alb şi vin de desert. În concurs au participat mai multe mărci ale produselor vinicole din Republica Moldova, însă câştigătoare au fost desemnate Purcari Pinot Grigio la categoria vin alb şi Kagor Pastoral la categoria vin de desert. Republica Moldova fiind primul stat membru OMC din istoria acestui concurs internaţional care ocupă podiumul la două categorii concomitent.

În discursul său în cadrul ceremoniei de premiere, Ambasadorul Tudor Ulianovschi a ținut să exprime interesul de a promova în continuare produsele vinicole autohtone de înaltă calitate în Confederația Elvețiană, inclusiv prin intermediul evenimentelor şi concursurilor organizate de OMC. Totodată, Directorii Generali Adjuncţi ai OMC, David Shark şi Karl Brauner prezenţi la eveniment au felicitat Delegaţia Republicii Moldova la OMC pentru calitatea produselor vinicole, solicitând informații adiționale cu privire la producătorii de vinuri din Republica Moldova şi reţelele de distribuire în Europa.

Concursul s-a organizat în două etape, iar aprecierea calităţii, aromei şi nuanţei vinurilor a fost efectuată după o anumită formulă stabilită de către OMC. Jurizarea şi acordarea punctajului pentru fiecare categorie separat a fost realizată de către diplomaţii statelor membre OMC, precum şi de către înalţii funcţionari internaţionali din cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului.