Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Președintele Comisiei de anchetă…

VIDEO Președintele Comisiei de anchetă privind răpirea fostului judecător ucrainean Nicolae Ceaus: „În R. Moldova va veni o echipă de reprezentanți ai anumitor structuri ucrainene pentru a da explicații pe acest caz”

Judecătorul ucrainean Nicolae Ceaus

Președintele Comisiei parlamentare de anchetă, Vasile Năstase, a anunțat miercuri, 5 mai, că în perioada următoare, în R. Moldova ar urma să vină o echipă de reprezentanți ai anumitor structuri ucrainene pentru a oferi explicații cu privire la răpirea fostului judecător ucrainean Nicolae Ceaus.

Totodată, Năstase susține că în cadrul următoarei ședințe a Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor presupusei răpiri a ex-judecătorului ucrainean ar urma să participe reprezentanți ai Serviciului de Protecție și Pază de Stat (SPPS), precum și secretarul Consiliului Suprem de Securitate pentru a furniza informații pe acest caz.

„Într-un răspuns pe care l-am primit de la Ministerul Afacerilor Externe este foarte clar scris că a avut loc o discuție între șeful Administrației Prezidențiale din R. Moldova și șeful Administrației Prezidențiale din Ucraina care au convenit ca după 23 aprilie, în R. Moldova să vină o echipă de reprezentanți ai anumitor structuri ucrainene care să dea anumite explicații legate de cazul Ceaus, de aceea am vrea mai multe detalii. Este posibil să invităm secretarul Consiliului Suprem de Apărare pentru următoarea ședință în care vom formula mai multe întrebări pentru diferiți reprezentanți ai statului, inclusiv ne gândim să invităm reprezentanții Serviciului de Pază și Protecție, pentru că ei nu au fost audiați și avem informații că ei ar putea să ne ofere mai multe detalii importante pentru ancheta parlamentară”, a declarat Năstase în cadrul unui briefing de presă.

Pe 12 aprilie, direcția principală de informații a Ministerului Apărării din Ucraina a declarat că neagă orice implicare a angajaților săi în răpirea, la Chișinău, a fostului judecător ucrainean Nicolae Ceaus, vestit pentru mita de 150 de mii de dolari pe care ar fi ascuns-o în borcane și ar fi îngropat-o în grădină.

Iulian Balan, avocatul judecătorului ucrainean Nicolai Ceaus, vestit pentru mita de 150 de mii de dolari pe care ar fi ascuns-o în borcane și ar fi îngropat-o în grădină, a anunțat sâmbătă, 3 aprilie, într-un live pe Facebook, că magistratul a fost răpit la Chișinău, de un grup înarmat de persoane.

Pe 5 aprilie, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a venit cu un mesaj pe Facebook în legătură cu răpirea magistratului ucrainean, în care a menționat că „este inadmisibil ca în R. Moldova să dispară oameni” și a cerut acțiuni imediate din partea conducerii Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și Serviciului de Informații și Securitate pentru a clarifica această dispariție.

Tot pe 5 aprilie, Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) a emis un comunicat în care a menționat că instituția neagă orice implicare în răpirea judecătorului ucrainean Nicolai Ceaus, vestit pentru mita de 150 de mii de dolari pe care ar fi ascuns-o în borcane. În comunicatul emis de SIS, se menționează că se monitorizează informația parvenită în legătură cu incidentul produs și cooperează cu organele de ocrotire a normelor de drept în vederea elucidării tuturor circumstanțelor.

La 10 martie curent, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins solicitarea lui Nicolai Ceaus, judecătorul ucrainean vestit pentru mita de 150 de mii de dolari pe care ar fi ascuns-o în borcane și ar fi îngropat-o în grădină, de a suspenda actul emis de către preşedintele R. Moldova la 12 octombrie 2017 prin care i s-a refuzat azil politic până la examinarea recursului. În același timp, CSJ nu s-a pronunțat, deocamdată, asupra solicitării de a casa decizia instanţei de apel şi a hotărârii primei instanţe, cu emiterea unei noi decizii de admitere a acţiunii.

În luna martie 2017, magistratul s-a prezentat benevol la Inspectoratul de Poliţie al sectorului Buiucani, declarând că a trecut ilegal frontiera de stat cu R. Moldova, în Ucraina fiind cercetat penal. La moment, acesta locuiește la Chișinău.

Judecătorul ucrainean Nicolai Ceaus a ajuns în vizorul organelor de urmărire penală de la Kiev după ce în august 2016 ar fi luat 150 000 de dolari mită pentru pronunțarea unei hotărâri în favoarea unui inculpat.

Din cauza imunității de judecător el nu a putut fi reținut imediat, dar abia în septembrie, când Rada Supremă de la Kiev și-a dat acordul pentru arestarea și aducerea lui în fața legei. Doar că autoritățile ucrainene nu l-au mai putut găsi.

Judecătorul cunoscut pentru faptul că a examinat mai multe dosare cu implicarea participanţilor la Euromaidan, a fost reţinut la Chişinău pe 1 martie 2017. Magistratul s-a prezentat benevol la Inspectoratul de Poliţie al sectorului Buiucani, declarând că a trecut ilegal frontiera de stat. La Chișinău acesta a solicitat azil politic, însă 12 octombrie 2017 a primit refuz.