Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Pe 9 mai, structurile…

VIDEO Pe 9 mai, structurile subordonate MAI vor activa în regim de alertă pentru a asigura ordinea publică. Șeful IGP: Poliția nu va tolera și nu va manifesta neglijență față de cei care vor încălca cadrului normativ

Structurile subordonate Ministerului Afacerilor Interne (MAI) – Inspectoratul General al Poliției (IGP), Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF), Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) și Inspectoratul General de Carabinieri (IGC) – vor activa în regim de alertă de 9 mai, atunci când în R. Moldova este sărbătorită Ziua Victoriei şi a Comemorării Eroilor Căzuţi pentru Independenţa Patriei.

Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, a declarat vineri, în cadrul unui briefing de presă comun la care au participat șefii subdiviziunilor din cadrul MAI, că poliția nu va tolera încălcarea și nerespectarea legii în timpul manifestațiilor și evenimentelor dedicate Zilei Victoriei.

„Vom asigura o echitate în acest proces. (…) Poliția nu are ca scop și nu îngrădește accesul la manifestații sau întruniri, noi vom susține orice acțiune pașnică, dar vom fi cu ochii pe cetățeni. (…) Nu vom cădea pradă să venim cu provocări la provocările care vor fi în adresa poliției. (…) În același timp, vreau să afirm că poliția nu va tolera și nu va manifesta neglijență indiferent care ar fi persoana care va admite sau va încerca să admită derogări de la cadrul normativ sau care va încerca să instige la nerespectarea cadrului normativ. (…) Toți cetățenii trebuie să perceapă riscurile și eu îndemn să fim o țară civilizată. Mă adresez către toți părinții – să fie responsabili pentru acțiunile copiilor săi”, a declarat Viorel Cernăuțeanu, șeful IGP.

Comandantul General al Inspectoratului General de Carabinieri, Ștefan Pavlov, a îndemnat cetățenii să nu poarte panglica negru-oranj sau literele „V” și „Z”, care reprezintă agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, pentru că această acțiune este interzisă prin lege. Cetățenii care „glorifică” aceste simboluri riscă amenzi de la 4 500 până la 9 000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 până la 60 de ore. Persoanele juridice și cu funcții publice riscă amenzi de la 9 000 până la 18 mii de lei.

„Peste o mie de carabinieri vor activa de 9 mai. (…) Nu se permite confecționarea și deținerea unor simboluri ce sunt utilizate în crima de război, reprezentate în manuale și cărți, nici expunerea acestora în cadrul expozițiilor. In acest sens forțele de ordine vor menține supremația legii”, a declarat Ștefan Pavlov, comandant General al Inspectoratului General de Carabinieri.

Şeful adjunct al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgență al MAI, Anatolie Viniciuc, a declarat că peste 600 de salvatori și pompieri vor activa de Ziua Victoriei.

De sărbători, IGSU va funcționa în regim de alertă. 600 colaboratori IGSU vor activa zilnic și 200 de unități de tehnică. IGSU îndeamnă cetățenii să respecte regulile de securitate antiincendiu. Este interzis aprinderea rugurilor și focurilor pe iarbă”, a declarat șeful adjunct al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgență al MAI.

De Ziua Victoriei, 1800 de angajați ai Poliției de Frontieră vor activa la trecerea frontierei de stat. Șeful Poliției de Frontieră Rosian Vasiloi a îndemnat cetățenii să folosească punctele de trecere a frontierei mai puțin aglomerate – Lipcani, Costești, Cahul-Oancea.