Principală  —  Ştiri  —  Social   —   VIDEO/ Oamenii din Naslavcea povestesc…

VIDEO Oamenii din Naslavcea povestesc despre explozia rachetei rusești: „Vecinul mi-a spus să fugim, dar unde să fugim?”

Peste 30 de case au fost avariate după ce o rachetă doborâtă, pe 31 noiembrie, de sistemul antiaerian ucrainean a căzut în apropierea satului Naslavcea, raionul Ocnița, aflat la granița cu Ucraina. De asemena, în urma incidentului și-a sistat activitate școala din localitate, iar poliția a restricționat accesul spre sat și a încercuit zona în care a căzut racheta, scrie Nord News.

Jurnaliștii de la Nord News au mers în Naslavcea pentru a discuta cu oamenii din localitate despre explozia care le-a provocat o spaimă puternică și pagube materiale.

Principala frică pe care o au oamenii din Naslavcea este să nu fie bombardat barajul Dnestrovsk, de pe teritoriul Ucrainei, care se află în apropiere de barajul Naslavcea. Oamenii spun că dacă barajul va ceda, Naslavcea și alte sate din apropiere vor fi inundate.

„Principalul ca barajul să fie întreg, ca Naslavcea și alte sate să nu fie inundate. Ar fi o catastrofă. Nu pot să-mi explic așa ceva, mai ales în secolul XXI.”

Slava Domnului că barajul nu s-a rupt. Pentru că acolo pe barajul de la Novodnestrovsk e un lac imens, e o chestiune de secundă, ne-ar fi inundat până la Soroca”.

Pe data de 24 februarie, în Naslavcea și-a găsit refugiu o familie din Ucraina. Până astăzi, credeau că în Republica Moldova sunt în siguranță, dar s-au convins că nu este așa. Acum au trecut din nou prin clipe de groază.

„Acum suntem în vacanță, învățăm online și am venit la copii. Copiii se află aici pentru că unul este mic. Au fost trei explozii. Am ieșit cu fiica afară și ea a auzit din prag sunetul rachetei. Ea mi-a spus „mama, zboară racheta” și am văzut-o cum a trecut pe deasupra capului”, a spus refugiata Maria Covaliov, jurnaliștilor de la Nord News.

În dimineața zilei de luni, 31 octombrie, o rachetă doborâtă de sistemul antiaerian ucrainean a căzut în extremitatea de nord a localității Naslavcea din R. Moldova, aflată la hotar cu Ucraina. Potrivit responsabililor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), nu au fost înregistrate victime, dar ferestrele mai multor locuințe din Naslavcea au fost distruse.

„Autoritățile ucrainene au informat că în această dimineață a avut loc un atac cu drone asupra barajului Dnestrovsc1, de pe teritoriul Ucrainei, care este la o distanță de 10 km de barajul Naslavcea. Atacul rusesc nu a afectat barajul, dar au fost atacate componentele electrice aferente barajului ucrainean, vizate fiind transformatoarele electrice. Autoritățile ucrainene anunță că nu există pericol de inundații”, anunță MAI într-un comunicat.

Ulterior, Ministerul Apărării a anunțat că sistemele de supraveghere aeriană ale Armatei Naționale nu au detectat zboruri ilegale în spațiul aerian al R. Moldova: „Fragmentele rachetei doborâte nu au fost depistate de stațiile de radiolocație din cauza dimensiunilor și suprafeței mici de reflecție ale acestora”.

„Ministerul Apărării informează că geniștii Armatei Naționale se deplasează la fața locului pentru a cerceta terenul. Cu informații suplimentare vom reveni pe parcurs”, se arată într-un comunicat.

După acest incident, Ministerul de Externe de la Chișinău a declarat „persona non grata” pe teritoriul R. Moldova un reprezentant al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău. Moscova a declarat că va răspunde la decizia R. Moldova de a expulza un reprezentant al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău.