Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Moartea unui fost angajat…

VIDEO Moartea unui fost angajat al CNA, oficiali și jurnaliști interziși în Rusia, garanții omului de încredere al lui Andronachi | Săptămâna de Gardă

Sursa foto: ZdG

Autoritățile ruse au interzis intrarea în țară pentru mai mulți jurnaliști și persoane publice din R. Moldova, ninsorile puternice au făcut ravagii în mai multe localități din țară, iar un preot și alți doi garanți vor să-l elibereze din arest pe omul de încredere al lui Andronachi, figurant în dosarul miliardului furat.

Săptămâna de Gardă poate fi ascultată pe Apple Podcasts, Google Podcasts, Overcast, Spotify (din afara R. Moldova) și privită pe canalul nostru de YouTube.

Săptămâna aceasta a-nceput cu ninsori abundente în toată țara. Circulația rutieră a fost îngreunată pe mai multe trasee naționale, iar locuitori din câteva raioane au rămas fără energie electrică. Totodată, mai multe curse aeriene au fost anulate sau au înregistrat întârzieri de câteva ore. Peste 1000 de școli și grădinițe au prelungit vacanța elevilor. Iar în Chișinău, sistarea transportului public pe parcursul zilei de luni, închiderea școlilor și grădinițelor pentru două zile, dar și curățarea insuficientă a drumurilor a stârnit nemulțumirea mai multor chișinăuieni. Aceștia au criticat modul în care Primăria Chișinău și întreprinderile din subordine au gestionat urmările ninsorii de luni. Primarul Ion Ceban i-a numit „prostălani” pe cei care s-au arătat indignați.

Ion Ceban, primarul municipiului Chișinău: „Văd tot felul de prostălani care comentează în spațiul public diferite lucruri și îndrugă verzi și uscate, începând de la foști primari pe care îi prinde zăpada pe neprins de veste pe la 15 ianuarie și alți experți care stau pe sobă și joacă belot. Repet, sunt oameni vii, oameni care lucrează în ture, se face maxim, inclusiv cu cei care sunt în privat”.

Fostul șef-adjunct al Serviciului prevenirea şi combaterea spălării banilor de la CNA, Mihail Gofman, a decedat, joi, într-un spital din Chișinău, după ce a fost lovit de o mașină. Sursele ZdG menționează că accidentul a avut loc pe 20 decembrie și ar fi avut loc în timp ce victima traversa strada neregulamentar. Gofman a fost preluat de serviciul medical de urgență în stare gravă, dar conștient. Ulterior însă ar fi intrat în comă.

Mihail Gofman a ajuns în atenția publică în 2014, în urma unor investigații jurnalistice care dezvăluiau că acesta era unul dintre cei mai bogați angajați ai fostului Centru Național Anticorupție. Ulterior, după plecarea din funcție, Gofman a rămas în vizorul public prin dezvăluirile sale din jurul dosarelor Laundromat și furtul miliardului. Ziarul de Gardă a mai scris și despre mai multe terenuri din preajma Chișinăului care au ajuns în posesia fostului angajat al CNA.

Ambasadorul R. Moldova în Federația Rusă, Lilian Darii, a fost convocat, miercuri, la Ministerul rus de Externe. Oficialul a fost informat că mai mulți jurnaliști și persoane publice din R. Moldova au primit interdicție de a intra în Rusia. Printre „interziși” se numără Adrian Băluțel, șeful cabinetului președintei Maia Sandu, Artur Mija, secretarul general al Guvernului, și jurnalista Lorena Bogza de la Pro TV Chișinău. Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al R. Moldova a calificat drept regretabilă decizia autorităților ruse, accentuând că țara noastră, citez „își menține angajamentul ferm în contracararea ingerințelor externe”.

Pe 1 ianuarie 2024 a intrat în vigoare noul Cod vamal al R. Moldova, care prevede, printre altele, introducerea taxelor vamale pentru regiunea transnistreană. Șeful conducerii separatiste de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a criticat noua măsură, catalogând-o drept „o dovadă de slăbiciune” din partea autorităților de la Chișinău. Vineri, mai mulți muncitori de la întreprinderile din regiunea transnistreană au fost aduși organizat la un post ilegal de control pentru a protesta față de introducerea taxelor vamale de către autoritățile constituționale de la Chișinău. Aceștia au afișat mesaje precum „Moldova – agresoare” și „Moldova ne-a oprit întreprinderile”.

Anatolie Blonschi, un om de încredere al lui Vladimir Andronachi, care a gestionat mai multe afaceri ale fostului deputat democrat și figurant în dosarul „Frauda bancară”, s-a predat autorităților moldovenești. Acesta a fost plasat în arest preventiv în Penitenciarul nr. 13. Conform informațiilor obținute de Ziarul de Gardă, Blonschi s-a prezentat benevol autorităților de la Chișinău marți, 9 ianuarie, în timp ce trecea frontiera dintre R. Moldova și România.

Blonschi, care era dat în căutare de autoritățile moldovenești, este acuzat de complicitate la spălare de bani, în interesul unei organizații criminale. Joi, 11 ianuarie, acesta a fost adus în fața instanței. Prezent și el la ședința de judecată, Vladimir Andronachi a spus că Anatolie Blonschi îi este „un prieten”, că nu au avut afaceri comune și că nu a știut despre intențiile acestuia de a se preda autorităților. La ședința de judecată s-a prezentat și arhimandritul Nectarie, dar și alte două persoane, care și-au manifestat intenția de a depune garanții pentru eliberarea lui Blonschi. Anterior și Andronachi a fost eliberat din arest preventiv cu contribuția unei fețe bisericești.

Șefa unei subdiviziuni din cadrul unei bănci comerciale din R. Moldova este cercetată de organele de drept într-un dosar de delapidare a averii străine. Potrivit materialelor cauzei, aceasta este bănuită de sustragerea a peste 2,3 milioane de lei din tezaurul băncii. CNA nu a divulgat denumirea instituției financiare.

Cauza penală a fost pornită pe 4 ianuarie 2024, iar miercuri, 10 ianuarie, au fost operate percheziții la domiciliul acesteia. Femeia este bănuită că, la îndrumarea unor persoane, cu care ar fi făcut cunoștință pe o rețea de socializare, abuzând de funcția sa de șefă a secției operațiuni de casă, ar fi sustras suma de 135 000 de dolari. Bănuita și-a recunoscut vina. Iar un fost angajat al unei școli auto din Hîncești a fost reținut într-un dosar de trafic de influență. Bărbatul este bănuit că ar fi pretins și primit 1 000 de euro pentru organizarea perfectării unui permis de conducere. 

Polițista care în luna august a provocat un accident rutier la Sângera soldat cu moartea unei persoane, a fost trimisă pe banca acuzaților. Procuratura municipiului Chișinău a finalizat urmărirea penală și a expediat cauza în instanța de judecată.

Potrivit rechizitoriului, polițista, fiind în stare de ebrietate la volan, a ieșit pe acostament și a lovit trei pietoni în vârstă de 6, 17 și 31 de ani. Femeia de 31 de ani a decedat la fața locului, iar minorii s-au ales cu traumatisme. Polițista și-a recunoscut vina și riscă o pedeapsă maximă de până la 8 ani de închisoare.

Așa-zisul ministru de externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, care este și cetățean ucrainean, este suspectat de Serviciul de Securitate al Ucrainei de „săvârșirea unor infracțiuni penale”, printre care efectuarea „îndemnurilor publice pentru schimbarea frontierelor teritoriului” și „cooperarea cu statul agresor – Rusia”, potrivit unei citații publicate, marți, pe portalul guvernamental ucrainean.

Astfel, în perioada 15-17 ianuarie, Vitali Ignatiev, originar din regiunea Odesa, trebuie să se prezinte la biroul Serviciului de Securitate al Ucrainei din regiunea Vinnîțea pentru „a primi o notificare scrisă privind suspiciunea de comitere a unor infracțiuni”.

Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care acordă cetățenia rusă pentru 44 de străini. Printre aceștia se numără fostul vicepremier și ex-ministru al Economiei din R. Moldova, Andrei Cucu, fostul soldat bosniac Ratko Samac, acuzat de crime de război, boxerul american Kevin Johnson și medicul croat Mirella Jakupanec. Detalii aflați dintr-un articol publicat pe site-ul nostru.

Președinta Maia Sandu a completat declarația de avere și interese personale pentru anul 2023. Conform documentului, șefa statului a ridicat anul trecut un salariu de 263 407 de lei de la Președinție, adică aproape 22 de mii de lei lunar. Tot în 2023, șefa statului a obținut 8000 de euro din vânzarea automobilului pe care îl deținea.

Platforma guvernamentală EVO, care va oferi informații pentru și despre persoanele fizice și juridice, inclusiv versiuni digitale ale buletinele de identitate, certificatelor de înmatriculare și permiselor de conducere, a fost aprobată, miercuri, de Executiv. Aplicația va putea fi descărcată gratuit din magazinele de aplicații pentru telefoanele cu Android și iOS. Implementarea aplicației EVO este realizată cu suportul partenerilor de dezvoltare ai R. Moldova, printre care USAID, Suedia și Marea Britanie, costul fiind de peste 3,5 milioane de lei.

Biserica „Minunea Sfântului Arhanghel Mihail” din localitatea Parcani, raionul Soroca, a fost mistuită de flăcări în dimineața zilei de 10 ianuarie. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, flăcările au afectat încăperile lăcașului sfânt și mai multe bunuri materiale. Din fericire nu au fost înregistrate victime.

Orașele ucrainene continuă să se afle sub tirul armatei ruse. Miercuri seara, rușii au lansat un atac masiv cu rachete asupra orașului Harkiv, aflat în nord-estul țării. Cel puțin 11 persoane au fost rănite, printre ele și doi jurnaliști. Potrivit autorităților ucrainene, în hotelul lovit de rachete erau cazați peste 30 de civili.

Liderul de la Kiev a efectuat, miercuri, o vizită în Lituania. Volodimir Zelenski a avut o întrevedere cu președintele Gitanas Nauseda, cu care a discutat despre un nou sprijin militar pentru Ucraina. Autoritățile lituaniene au promis Kievului muniție, generatoare, sisteme de detonare a minelor și transportoare blindate.

Acum șase ani, în apropierea nodului rutier care face legătura între raioanele Rîșcani, Drochia, Edineț și Bălți, erau demarate lucrările de construcție a unei piețe agricole regionale și a unui frigider de păstrare a fructelor și legumelor. ZdG a constatat că, la 6 ani de la demararea lucrărilor, proiectul este finalizat doar pe hârtie, iar în clădirea care urma să devină frigider agricol stau depozitați doar câțiva saci cu ceapă.