Principală  —  Ştiri  —  Social   —   (VIDEO) Mămicile sunt revoltate că…

(VIDEO) Mămicile sunt revoltate că trotuarele sunt stricate și blocate de mașini

Un grup de părinți a mărșăluit, în semn de protest, pe străzile Chișinăului pentru a arăta autorităților că trotuarele sunt stricate și blocate de mașini. Participanții la acțiune au înregistrat și o petiție, semnată de peste două mii de persoane, la primăria și preturile din Chișinău.

Sursa Video: www.ZdG.md

Astăzi, 22 iunie, un grup de părinți însoțiți de copii, au participat la o acțiune de solidaritate numită „Înregistrarea petiției privind trotuarele stricate”. Aceștia s-au mobilizat prin intermediul rețelelor de socializare și au stabilit întâlnire în fața Muzeului Național de Istorie. De aici s-au deplasat pe trotuar spre monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, apoi au mers spre primăria Chișinău și preturile de sector pentru a înregistra petiția.

Organizatorii acțiunii susțin că zilnic sunt nevoiți să acceseze partea carosabilă a străzilor atunci când se deplasează cu copiii în cărucioare, șoferii îi claxonează, iar la trecerea peste borduri înalte riscă să răstoarne cărucioarele. „Din momentul în care am devenit mame am înțeles că această este o problemă gravă și ne-am unit într-un grup de iniţiativă PUNE UMĂRUL pentru a soluţiona această problemă cu eforturi comune”, a declarat Victoria Taran, lidera grupului de inițiativă, mamă.

Rodion Gavrili, unul dintre participanții la acțiune, consideră că prima prioritate în oraș ar trebui să fie pietonii și persoanele în scaune rulante. „În al doilea rând sunt bicicliștii și oamenii pe role și abia în al treilea rând este transportul public. Abia la sfârșit sunt autovehiculele personale și parcările. Cu părere de rău, la noi s-a dat mai mult prioritate oamenilor înstăriți, care au transport privat”, susține Rodion Gavriloi.

Un grup din cinci mame tinere s-au unit într-o inițiativă comună în vara anului 2015 pentru a contribui la soluționarea problemelor părinților cu copii de la 0 la 5 ani. Ele au discutat fața în fața cu peste 500 de părinți cu copii mici din Chișinău și au aflat că problema cea mai actuală este starea rea a trotuarelor.

Grupul de inițiativă a elaborat o petiție la adresa primarului, consilierilor municipali și a pretorilor de sector ca să ceară urgent măsuri concrete pentru soluționarea problemei. Astăzi, petiția este semnată pe hârtie de peste 1000 de oameni, și alți 1000 de oameni au semnat online.