Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Declarațiile șefului IGP privind…

VIDEO Declarațiile șefului IGP privind măsurile întreprinse de polițiști în contextul Summitului CPE: „Îndemnăm cetățenii să consulte traseele de alternativă”

Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, susține miercuri, 31 mai, declarații de presă cu privire la măsurile întreprinse de polițiști, în perioada 31 mai-2 iunie, în contextul desfășurării Summitului Comunității Politice Europene.

„(…) Vreau să mulțumesc mult cetățenilor R. Moldova care au demonstrat înțelegere în raport cu noi, cu instituțiile de forță, chiar și la etapa de pregătire a acțiunilor care urmează să le desfășurăm astăzi, mâine și pe data de 2, atunci când, la fel, pentru chișinăuieni a fost creat un disconfort în procesul de deplasare sau alte activități ordinare pe care trebuia să le aibă chișinăuienii noștri (…).

Vreau să comunic că Poliția va face parte din procesul de buna organizare a evenimentului, reieșind din competențele pe care le avem pe linia noastră de activitate, astfel ca toți cetățenii R. Moldova, dar și cetățenii care vizitează țara noastră să se simtă în primul rând bine aici, la noi acasă, și în siguranță (…). Ne este cunoscut deja tuturor că începând cu după-amiaza zilei de astăzi vom avea un mod mai special de a ne deplasa spre locația care este dorită de noi. Din aceste circumstanțe, pornind de la ideea că activitatea chișinăuienilor și a agenților economici din Chișinău rămâne a fi una obișnuită. În acest proces, noi o să îndemnăm ca toți chișinăuienii înainte de a porni spre locația dorită, întâi de toate să se asigure că traseul pe care se deplasează este unul posibil deplasării. Pentru aceasta, eu o să îndemn ca toți cei care intenționează să efectueze anumite deplasări, întâi de toate să consulte traseele de alternativă care au fost furnizate către colegii mei de la Grupul Media pentru Știri de Securitate care au fost plasate atât pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne, cât și pe site-ul IGP și care pot fi utile procesului nostru.

Totodată, recomand în măsura posibilității să evităm încărcarea traseelor dacă aceasta nu are o stringență și o urgență în acest proces. Acolo unde cetățenii nu pot amâna timpul sosirii lor, noi îndemnăm ca toți cetățenii să pornească cu o rezervă de timp pentru a nu avea disconfortul și ei la momentul sosirii unde își doresc (…)”, a declarat Viorel Cernăuțeanu.

Detalii despre Summitul Comunității Politice Europene

R. Moldova este gazda Summitului Comunității Politice Europene, care se va desfășura pe 1 iunie 2023, reunind, în premieră, 50 de președinți, prim-miniștri și înalți oficiali europeni. Summitul va avea loc la Castelul Mimi din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi, situat la aproximativ 35 de kilometri distanță de Chișinău.

Comunitatea Politică Europeană este un for guvernamental paneuropean înființat anul trecut, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, servind drept platformă care întrunește liderii europeni cu scopul a discuta și a identifica soluții pentru cele mai urgente probleme ale Europei, precum securitatea, stabilitatea și reziliența energetică.

Până în prezent, 48 din cei 50 de lideri invitați și-au confirmat prezența la summit. Anunțul a fost făcut de ministrul Afacerilor Interne și Integrării Europene, Nicu Popescu, în cadrul unei conferințe de presă.

Informații utile privind organizarea traficului rutier, feroviar și aerian în perioada 31 mai-1 iunie

Pe data de 31 mai, autoritățile anunță că vor institui unele devieri temporare ale traficului rutier, întrucât încep să sosească delegațiile oficiale, care vor participa la summitul CPE din data de 1 iunie.

Vor exista redirecționări ale traficului rutier pe aceleași rute, care au fost instituite la simulări și vor fi identice cu cele din 1 iunie. Redirecționările vor avea loc doar pentru perioada deplasărilor delegațiilor oficiale către spațiile de cazare.

Cu privire la perimetrul de securitate instituit pentru spațiile de cazare unde vor fi găzduiți demnitarii, se vor lua masuri de îndrumare a pietonilor pentru a circula pe trotuarele de vis-a-vis.

De asemenea, pe data de 31 mai, în intervalul orar 17:00 – 00:00, va fi limitat accesul transportului în următorul perimetru din municipiul Chișinău: str. Mitropolit Bănulescu Bodoni –  str. Alexei Șciusev – str. Serghei Lazo  – bd. Ștefan cel Mare și Sfînt.