(VIDEO) Prezență redusă la urne. De ce nu merg chișinăuienii la vot

Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale (CEC), la alegerile locale din Chișinău din 20 mai, până la ora 16, la urnele de vot s-au prezentat doar 25% sau peste 156 de mii de cetățeni din numărul total al alegătorilor din municipiul Chișinău, deși în total sunt așteptați 631 678 de alegători înscriși în listele de bază.

Abia la ora 16:00 prezența la vot în mun. Chișinău a depășit 25%, fapt ce înseamnă că a fost depășit pragul de validare a scrutinului, 1/4 (25%) din numărul persoanelor înscrise în listele electorale. În cadrul unui vox, mai mulți locuitori ai municipiului Chișinău și-au expus părerea vizavi de prezența mică a cetățenilor la vot, mulți dintre aceștia afirmă că nu mai au încredere în cei care candidează pentru funcția de primar general al capitalei.

Conform datelor CEC, cel mai activ votează în continuare persoanele cu vârsta de 56-70 de ani – peste 56%. Cei mai puțin activi sunt tinerii cu vârste între 18 – 25 de ani − 7,8%

Prezența la vot pe categorii de vârste:

18 – 25 de ani: 7,8%
26- 40 ani: 32,8%
41-55 ani: 36,2%
56-70 ani:  56%
71 ani și mai mult: 18,6%

Rata de prezentare la vot în suburbii: 20,3%%. Cea mai ridicată rată de prezență la vot în suburbii a fost înregistrată la Tohatin: 25,77%. Cea mai scăzută rămâne a fi la Băcioi: 15,25%

În cursa electorală pentru funcția de edil al capitalei participă 11 candidați, dintre care două femei și 9 bărbați. Numărul persoanelor cu drept de vot în mun. Chișinău înscriși în listele de bază este de 631 678 de persoane. Cel mai mic număr de alegători îi are Condrița – 554, iar cel mai mare  număr îl are or. Durlești – 18 804 de alegători.

Citiți și: LIVE TEXT: Chișinăul își alege primarul. Cei mai matinali alegători sunt persoanele cu vârsta între 56-70 de ani

 

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

 1. Sergiu

  Am cumparat apartament in Chisinau, dar nu mi-am schimbat viza de resedinta, raminind inscris in satul de bastina.
  La sectia de votare din oras nu mi s-a permis sa particip la alegerea primarului general a Chisinaului deoarece nu
  am viza de resedinta.
  Nu sunt de acord cu aceasta formulare, categoric!
  Eu sunt o persoana ce detine cetatenie a RM, traiesc in apartament propriu(nu inchiriez) in Chisinau si nu in ultimul
  rind , eu PLATESC IMPOZIT pe apartament in beneficiul bugetului Chisinaului dar nu a satului unde am viza de
  resedinta.De ce Cetateanul RM care locuieste si contribuie cu bani la Chisinau nu poate sa aleaga persoana care v-a
  gestiona banii publici a orasului ?
  Plateste dar nu te implica, un nou mod de guvernare?
  Sunt mii de oameni in situatia mea, sper ca Redactia se v-a interesa de acest caz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *