Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Autoritățile din sănătate, despre…

VIDEO Autoritățile din sănătate, despre certificatul de imunizare: „La moment, nu este definitivat cadrul juridic și de procedură care va permite preluarea certificatului de vaccinare de către R. Moldova. Suntem în așteptare”

Foto: Captură Privesc.eu

Autoritățile din sănătate au anunțat marți, 22 iunie, în cadrul unei conferințe de presă, că au purtat mai multe discuții cu reprezentanți ai instituțiilor europene „în vederea amortizării procedurii de introducere a certificatului de vaccinare digital al Uniunii Europene în statele membre UE și în statele terțe, așa cum este R, Moldova”.

Secretarul de stat al MSMPS, Denis Cernelea, susține că, la moment, nu este definitivat integral cadrul juridic și de procedură care va permite preluarea certificatului de vaccinare de către R. Moldova.

„Suntem în așteptarea acestora. Conform cerințelor internaționale de creștere a morbidității, noi întreprindem toate acțiunile de recunoaștere de vaccinare și teste PCR Covid-19. După cum știți, Registrul de evidență al vaccinării împotriva Covid-19 asigură monitorizarea persoanelor vaccinate în dependență de instituție, teritoriu, producător de vaccin, seria vaccinului și data administrării. Din cadrul acestui Registru, se generează certificatul de vaccinare a persoanei după prima doză și după a doua doză. Certificatul de vaccinare este asigurat în trei limbi: română, rusă și engleză”, a declarat secretarul de stat al MSMPS.

Potrivit secretarului de stat al MSMPS, în timpul apropiat, cetățenii R. Moldova vor putea beneficia de certificate de imunizare.

„La nivel de securitate a datelor, certificatului i se aplică QR cod, semnătura și ștampila și toate cele date necesare. Certificatul este imprimat la nivel de centru de vaccinare din cadrul instituțiilor medico-sanitare și se acordă persoanelor, la solicitare, acest certificat poate fi de către operator sau de către personalul medical poate fi expediat pe una din sursele electronice. Activăm pentru a avea posibilitatea din platformă să genereze fiecare persoană acest certificat digital. Acest lucru va fi posibil în timpul apropiat, dar pentru asigurarea securității, va fi necesară semnătura electronică”, a declarat Cernelea.

Totodată, Denis Cernelea susține că în ultimele zile a fost înregistrată o creștere ușoară a numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus.

„Rata de contagiozitate este în ușoară creștere. Există o ușoară creștere a numărului de cazuri de infectare în ultimele zile. Până acum au fost vaccinate 12% din populație, fără a lua în calcul cetățenii R. Moldova, care au beneficiat de vaccinare în afara țării. Până la moment, R. Moldova a recepționat 1 114 790 de doze de vaccin împotriva Covid-19”, a declarat Cernelea.

În R. Moldova, campania de imunizare a fost lansată la data de 2 martie curent.

Pe 18 mai, Comitetul Național de Coordonare a Imunizării a decis lansarea integrală a etapei a treia de vaccinare împotriva COVID-19.