Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ ANTICIPATE 2021. IGP anunță…

VIDEO ANTICIPATE 2021. IGP anunță înregistrarea a trei cazuri de corupere a alegătorilor în Bender, Strășeni și Drochia: „Se desfășoară acțiuni stabilite de legislație și cazurile urmează să fie trimise spre examinare Procuraturii Anticorupție”

Foto: Captură Privesc.eu

Inspectoratul General al Poliției (IGP) anunță că au fost înregistrate patru cazuri de corupere a alegătorilor în Bender, Strășeni și Drochia. Un caz nu a fost confirmat, iar în alte trei cazuri, la moment, se desfășoară acțiuni corespunzătoare stabilite de legislația penală și urmează să fie trimise spre examinare Procuraturii Anticorupție (PA).

Șeful adjunct al IGP, Marin Maxian, spune că pe parcursul zilei de astăzi au fost înregistrate peste 57 de încălcări.

„Poliția în continuare desfășoară acțiuni de patrulare și de prevenire a eventualelor încălcări electorale. De la începutul perioadei scrutinului electoral, până la moment, poliția a înregistrat 196 de informații referitoare la încălcări, dintre care 135 au fost înregistrate până la ziua de vineri. La ziua de astăzi au fost înregistrate peste 57 de încălcări. Totodată, au fost înregistrate patru cazuri de bănuială rezonabilă de corupere a alegătorilor în Bender, Strășeni și Drochia. Într-un caz faptele nu s-au adeverit, în alte trei cazuri la moment se desfășoară acțiunile corespunzătoare stabilite de legislația penală și urmează să fie trimise conform competenței în adresa Procuraturii Anticorupție”, a declarat Maxian.

Potrivit șefului adjunct al IGP, duminică, 11 iulie, au fost sesizate 10 cazuri referitoare la transportarea organizată a alegătorilor la secțiile de votare.

„Cazurile au fost semnalate în municipiul Bender, Comrat, Drochia, Dubăsari, Fălești, Hîncești și Rezina. Referitor la unul din aceste cazuri deja a fost adoptată o decizie prin neconfirmarea faptelor, iar în 9 cazuri au fost dispuse procedurile corespunzătoare. La moment acestea se examinează. Alte 6 cazuri vizează incidente cu buletinele de vot. Este vorba despre fotografierea acestora, fapt care este interzis a fi făcut în secțiile de votare. Unele dintre ele au fost admise de observatori”, a declarat Maxian.

Duminică, 11 iulie, în R. Moldova au loc alegeri parlamentare anticipate. 3 287 140 cetățeni cu drept de vot sunt așteptați la urne să aleagă componența viitorului Parlament de la Chișinău, să decidă cine va ocupa cele 101 fotolii de deputat, pentru un mandat de 4 ani.

În cursă sunt înregistrați 23 de concurenți electorali, dintre care 20 de partide, 2 blocuri electorale și un candidat independent. Pentru a fi declarat valabil, la scrutin trebuie să participe cel puțin 1/3 din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale.