Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ „Am făcut un pas…

VIDEO „Am făcut un pas istoric”. O biserică din Chișinău a aderat la Mitropolia Basarabiei

Sursa foto: Colaj ZdG

Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae“ din Chișinău a părăsit Mitropolia Moldovei, subordonată Patriarhiei Ruse, și a aderat la Mitropolia Basarabiei. Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către Constantin Olariu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Basarabiei, care a precizat că aderarea a avut loc săptămâna trecută.

„(…) Da, este adevărat. Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae“ a aderat la Mitropolia Basarabiei, biserică care a aparținut Mitropoliei Basarabiei încă de la reactivarea ei. După trecerea la cele veșnice a părintelui Petrache, prin anumite mijloace neortodoxe, a fost pusă abuziv în cadrul Mitropoliei Moldovei. Dar astăzi s-a creat această îndreptare și a aderat la Mitropolia Basarabiei”, a spus Constantin Olariu.

Ioan Marian, protopop de Orhei, responsabil de aderarea la Mitropolia Basarabiei, a salutat decizia consiliului parohial al bisericii.

„Dreptate istorică! Biserica „Sfântului Ierarh Nicolae” de pe bulevardul Ștefan cel Mare din Chișinău, a revenit în cadrul Mitropoliei Basarabiei! Felicitări acestei frumoase comunități românești, consiliului parohial și clericilor protopopul Storoja Petru, protopopul Eugen Maznic, protopopul Radu Storoja Diac. Rotari Marcel! Mare binecuvântare este ca frații să fie împreună”, a spus protopopul într-un mesaj pe pagina lui de Facebook.

„(…) Am făcut un pas istoric! (…). Acest pas ni l-am asumat foarte serios (…). Până la urmă, viitorul nostru este acolo până la apus (…). Vă mulțumesc frumos că sunteți cu noi, frați creștini! Limba română în continuare va fi în această biserică sfântă ortodoxă (…)”, a declarat protopopul Petru Storoja în timpul unei liturghii.

La începutul lunii septembrie 2023, mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, Înalt Prea Sfinţitul (ÎPS) Vladimir, i-a adresat Patriarhului Kiril al Rusiei o scrisoare în care a enumerat o serie de îngrijorări și nemulțumiri apărute în rândul clericilor în ultimul an și jumătate. Mitropolitul Vladimir susținea că instituția religioasă, subordonată Moscovei, se află „într-o situație de faliment” și că preoții sunt tentați de statul român, „care le oferă un salariu lunar garantat de 800-900 de euro, asigurare medicală, pensii și scutirea parohiilor de contribuțiile trimestriale”.

În scrisoarea din 5 septembrie 2023, publicată pe blogul fostului deputat Vlad Cubreacov, ex-vicepreședinte al Partidului Popular Creștin Democrat (PPCD), se spune că Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldove „este percepută în societatea moldovenească ca un avanpost al Kremlinului și un susținător al intervenției ruse în Ucraina”. Astfel, „pentru Biserica Ortodoxă din Moldova această legătură este echivalentă cu dispariția noastră de pe scena religioasă și socială a țării”. Episcopul Ioan Moșneguțu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei, a confirmat pentru Ziarul de Gardă veridicitatea acelei scrisori.

În ultimele luni, zeci de preoți au părăsit Mitropolia Moldovei și au aderat la Mitropolia Basarabiei. Anterior, fondatorul și Prorectorul Academiei de Teologie Ortodoxă din Moldova, protopopul Vetcislav Cazacu, a părăsit Mitropolia Moldovei, subordonată Patriarhiei de la Moscova, și a aderat la Mitropolia Basarabiei.