Principală  —  IMPORTANTE   —   Un taximetrist acuză polițiștii de…

Un taximetrist acuză polițiștii de complicitate cu persoanele care ar fi intenționat să-l omoare. Reacțiile oamenilor legii

Igor Fediuș, un taximetrist în vârstă de 43 de ani din Chișinău, care a fost bătut în luna aprilie cu o bâtă telescopică, suferind diverse traumatisme, susține că poliția nu vrea să pedepsească persoana vinovată și că oamenii legii ar fi complici. El consideră că ar trebui să fie atrași la răspundere șeful Inspectoratului de Poliție (IP) Ciocana, Vasile Gulea, șeful Sectorului de Poliție nr.4 de la Ciocana, Valeriu Tampei, și anchetatorul Igor Diaconu.

Poliția ne-a comunicat că întreprinde toate măsurile pentru a identifica vinovații, iar Procuratura Generală (PG) examinează două plângeri în acest sens.

Bărbatul povestește că la 5 aprilie a fost atacat în sectorul Ciocana de către un individ, iar alții doi stăteau într-o parte, incidentul fiind filmat de camerele de supraveghere ale unei stații PECO din apropiere.

Având în vedere că fusese telefonat de către o clientă cu o zi înainte, taximetristul presupune că ar fi vorba despre „un grup criminal care a avut intenția de a săvârși un omor premeditat”, dar nu poate spune ce motiv ar fi. El adaugă că cel care l-a bătut este soțul nașei clientei pe care o cunoștea și cere ca toți să fie pedepsiți.

Astfel, acesta menționează că, deși a prezentat toate dovezile și consideră că făptașii puteau fi deja identificați și pedepsiți, poliția ar fi de partea lor. El îl acuză pe șeful Sectorului de poliție nr. 4 de la Ciocana, Valeriu Tampei, că „își neglijează atribuțiile sale de serviciu” și că l-a „ignorat, ofensat și umilit”. Taximetristul se arată nemulțumit de faptul că Tampei nu i-a trimis probele anchetatorului, spunând că le-a șters și și-a schimbat numărul de telefon.

La 22 mai, Fediuș a transmis o plângere la PG, cerând ca Tampei să fie atras la răspundere împreună cu cei care ar fi vrut să-l omoare.

Totodată, într-o altă plângere, din 1 iunie, acesta notează că nu este de acord cu raportul de expertiză judiciară, deoarece „este incorect examinat și contravine tuturor circumstanțelor pe cauza dată, nu corespunde realității, cât și tuturor probelor, dovezilor, argumentelor prezentate de către mine lui Valeriu Tampei și inspectorului superior, anchetatorului Igor Diaconu, care a manifestat un comportament lipsit de o etică și conduită profesională de polițist, neglijență și depășirea atribuțiilor de serviciu”. Poliția a respins cererea prin care acesta și-a exprimat dezacordul față de rezultatele expertizei.

Mai mult, în cea de-a doua plângere, acesta scrie că „procurorul general, Alexandr Stoianoglo, nu a întreprins măsurile prevăzute în Titlul V al Codului de procedură penală, redând că este complice în acest sens”.

Procurora Maria Vieru, ofițeră de presă a PG, a precizat pentru ZdG că plângerile au fost recepționate și sunt examinate.

În același timp, contactat de ZdG, Valeriu Tampei, ne-a spus să revenim, iar ulterior a răspuns doar după ce l-am apelat de pe un alt număr de telefon și a închis după ce a ascultat întrebarea. Acesta nu a răspuns nici la mesajul expediat.

Igor Diaconu ne-a redirecționat către serviciul de presă al Direcției de Poliție a mun. Chișinău.

„Inspectoratul de Poliție Ciocana a intentat două cauze penale în baza art. 287 – huliganism – și art. 152 – vătămare intenționată medie. Ofițerii de investigație și urmărire penală întreprind toate măsurile în identificarea indivizilor”, ne-a comunicat ofițera de presă Natalia Stati.

Bărbatul susține că ar trebui să-i fie acordate despăgubiri materiale și morale în valoare de cel puțin 100.000 de lei, deoarece are doi copii și nu a lucrat de atunci, dar și a împrumutat mulți bani pentru tratament.

„Nici nu mi-au spus despre al doilea articol. Cum medie, dacă e gravă? Neorochirurgul mi-a spus că trebuia să fiu mort. E o rușine totală, sunt deja peste două luni. În secolul XXI să spună că se lucrează? La pușcărie! Să fie atrași la răspundere, pentru că e tergiversare intenționată și cu rea-voință, bătaie de joc. Să fie atrași la răspundere polițiștii, Valeriu Tampei, Igor Diaconu, Vasile Gulea, precum și clienta Cristina, mama și nașa ei și criminalul cu bâta”, a conchis el.