Principală  —  IMPORTANTE   —   Un proiect de modificare a…

Un proiect de modificare a unor legi, care vizează reexaminarea pensiilor pentru stagiul realizat după pensionare, aprobat de Parlament în prima lectură – DOC

Parlamentul a votat vineri, 1 iulie, în prima lectură, proiectul pentru modificarea Legii privind sistemul public de pensii și Legii privind sistemul public de asigurări sociale.

Documentul prevede reglementarea unui mecanism nou de reexaminare a pensiilor pentru limită de vârstă pentru stagiul de cotizare realizat după data ieșirii la pensii.

De asemenea, proiectul prevede instituirea contribuției de asigurări sociale minimă, care va influența la calcularea stagiului de cotizare și venitului mediu asigurat.

Totodată, prin proiect se propune atribuirea dreptului Casei Naționale de Asigurări Sociale de a efectua înscrierea datelor în conturile persoanelor asigurate pentru care nu au fost prezentate în termenele stabilite declarațiile persoanelor asigurate de către plătitorii de contribuții care au fost lichidați sau care se află în proces de lichidare. 

Conform Legislativului, legea va intra în vigoare pe etape, începând cu 1 octombrie 2022.