Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ/ Autoritățile din sănătate…

ULTIMA ORĂ Autoritățile din sănătate anunță că R. Moldova va recepționa în perioada următoare peste 50 mii de doze de vaccin AstraZeneca din partea Letoniei și Lituaniei și 7020 de doze de vaccin Pfizer

Foto: MSMPS

Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), Denis Cernelea, susține că R. Moldova va recepționa în perioada următoare 30 de mii de doze de vaccin AstraZeneca din partea Letoniei și 26 500 de doze de vaccin AstraZeneca din partea Lituaniei.

Pe parcursul săptămânii curente, R. Moldova va recepționa 7020 de doze de vaccin Pfizer din lotul de 700 mii de doze achiziționat de ministerul Sănătății.

„Pe parcursul lunilor august și septembrie vom recepționa o donație din partea Letoniei – 30 mii de doze de vaccin AstraZeneca și Lituaniei – 26 500 de doze de vaccin, cu termen de valabilitate de cel puțin trei luni. În acest sens, le mulțumim pentru ajutorul acordat. Deja au fost semnate actele necesare. Pentru săptămâna curentă urmează să mai recepționăm din lotul contractat (700 de doze de vaccin) – un număr de 7020 de vaccinuri Pfizer. Conform discuțiilor permanente pe care le avem cu compania Pfizer, avem permisiunea că după 12 august, loturi de vaccin vor fi mai mari”, a declarat Cernelea în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit secretarului de stat al ministerului Sănătății, în R. Moldova, săptămâna precedentă s-a înregistrat o creștere a numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus, 63 de cazuri fiind de import.

„Datele din R. Moldova ne arată că pentru săptămâna precedentă s-a înregistrat o creștere cu tocmai 36% a numărului de cazuri. Mai exact – 925 de cazuri noi față de 678 de cazuri înregistrate anterior. 63 de cazuri sunt de import: Turcia – 10 cazuri; Marea Britanie – 8 cazuri; Italia – 7 cazuri; Franța – 7 cazuri; Spania – 6 cazuri; Germania – 5 cazuri; Rusia și România câte 4 cazuri. Numărul cazurilor confirmate de import sunt în creștere semnificativă. Acest lucru se manifestă din cauza perioadei de vacanță. Există probabilitatea ca în perioada următoare să se ateste o creștere a numărului de cazuri”, a menționat Cernelea.

R. Moldova a recepționat luni, 2 august, un alt lot de 150 mii de doze de vaccin Johnson & Johnson, produs în SUA și livrat prin intermediul platformei COVAX. În total, R. Moldova a recepționat până acum 301 200 doze de Johnson & Johnson, din cele 500 000 doze planificate, potrivit MSMPS.

În R. Moldova, campania de imunizare a fost lansată la data de 2 martie curent. Pe 18 mai, Comitetul Național de Coordonare a Imunizării a decis lansarea integrală a etapei a treia de vaccinare împotriva COVID-19.