Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Troleibuzele din Chișinău, dotate cu…

Troleibuzele din Chișinău, dotate cu dispozitive GPS și recirculatoarele bactericide

Imagine-simbol

În 400 de troleibuze din capitală au fost instalate dispozitive de monitorizare GPS, iar în 265 de troleibuze au fost instalate recirculatoare bactericide. Despre asta a anunțat șeful Regiei Transport Electric Chișinău (RTEC), Dorin Ciornîi, în cadrul ședinței serviciilor municipale ale capitalei, din 26 septembrie 2022.

Șeful RTEC susține că datele de GPS vor fi în curând disponibile pentru utilizatori.

„În 400 de unități de transport au fost instalate dispozitivele de monitorizare. Datele de GPS vor fi în curând disponibile pentru utilizatori. La momentul de față, echipa IT adaptează softul și aplicația. Acestea vor putea fi citite de orice dezvoltator de aplicație sau platformă de monitorizare a transportului”, a declarat Dorin Ciornîi, la ședința Primăriei Chișinău din 26 septembrie.

În context, primarul capitalei, Ion Ceban, a solicitat ca datele GPS, atât în troleibuze, cât și autobuze, să fie disponibile „nu mai târziu de 15 noiembrie 2022”.

De asemenea, șeful Regiei Transport Electric Chișinău (RTEC), Dorin Ciornîi, a anunțat că în 265 de troleibuze din capitală au fost instalate recirculatoare bactericide. Dotarea a început în iulie și s-a încheiat la început de septembrie.

„Un proiect (realizat n. red.) cu suportul colegilor de la „MOVE IT like Lublin” (s-a reușit n. red.) instalarea recirculatoarelor ultraviolet. Acesta a fost realizat în proporție de 100%. Scopul de bază este protejarea călătorilor de viruși și bacterii, și prevenirea răspândirii acestora. Lucrările de montare au început pe 13 iulie și au fost finalizate la 1 septembrie. Total, 534 de dispozitive montate în 265 de unități de transport”, a mai declarat șeful RTEC.

În luna iunie, Proiectul „MOVE IT like Lublin” anunța că recirculatoare bactericide vor fi instalate și în autobuzele din capitală. În total, 340 de autobuze și troleibuze urbane urmau a fi echipate cu 680 de purificatoare bactericide de aer.

Recirculatoarele bactericide cu raze ultraviolet sunt proiectate pentru a dezinfecta aerul în prezența persoanelor. Se folosește în încăperi medicale, sportive, industriale, localuri și instituții publice. Este un mijloc eficient de prevenire și combatere a infecțiilor aeriene.

„MOVE IT like Lublin” este o inițiativă de dezvoltare durabilă a transportului public din municipiul Chișinău. Proiectul va fi implementat până în 2025, este finanțat de Uniunea Europeană și se bazează pe parteneriatul între primăriile municipiului Chișinău și a orașului polonez Lublin.