Teleradio-Moldova lansează o stație de radio regională în autonomia găgăuză – Radio Moldova Comrat. Postul va emite în găgăuză, rusă și română

Compania Teleradio-Moldova (TRM) lansează un nou post – Radio Moldova Comrat, destinat locuitorilor din autonomia găgăuză. Stația regională, a cărei lansare oficială are loc marți, 1 iulie, va funcționa ca parte integrantă a TRM, având licență de emisie, grilă proprie și profil generalist, potrivit unui comunicat de presă emis de compania publică.
Cu 24 de titluri de emisiuni, Radio Moldova Comrat va transmite programe de știri, emisiuni informative, educative, culturale și de divertisment. Postul va difuza zilnic, în medie, 12 ore de emisie proprie în limbile găgăuză și rusă, iar celelalte 12 ore vor consta în retransmisii ale programelor principalului post de radio al TRM, Radio Moldova.
Radio Moldova Comrat poate fi recepţionat pe două frecvenţe: 105.6 MHz – Comrat şi, respectiv 104.3 MHz – Vulcăneşti, dar şi online pe www.radiomoldova.md.
„Proiectul reflectă misiunea furnizorului public de a promova coeziunea socială și de a oferi acces la informație echidistantă și relevantă tuturor cetățenilor Republicii Moldova. Postul va difuza emisiuni locale axate pe actualitatea din regiune și va contribui activ la promovarea atât a limbii și culturii găgăuze, cât și la învățarea limbii române, prin programele retransmise de la Radio Moldova”, se mai arată în comunicatul de presă.
Compania „Teleradio Moldova” a mai transmis că are în plan dezvoltarea unei rețele de posturi regionale, după modelul altor servicii publice de radio și televiziune din statele europene.
GRT FM
Singurul post radio din regiunea găgăuză a țării, GRT FM, este deținut de Compania Publică „Găgăuziya Radio Televizionu”, care este condusă de un jurist din cadrul unei asociații afiliate condamnatului fugar Ilan Șor.
Conform Media Ownership Monitor, GRT FM emite 24 de ore din 24 și difuzează 80% de conținut propriu: 15% de emisiuni analitice, 20% – emisiuni cultural-educative, 35% – muzică, 1% – publicitate și 9% – alte genuri.
Istoria postului de radio începe în anii 90. Evenimentele din Găgăuzia din 1990 au contribuit la crearea radioului găgăuz, la sfârşitul lunii august a acelui an, iar în 1993 a fost întemeiat postul de radio „Gagauz dalgasi” („Unda Găgăuză”), care a existat timp de doi ani. În 1995, „Gagauz dalgasi” a trecut în gestiunea Companiei de Stat „Teleradio Moldova”. La acea vreme, radioul era disponibil doar locuitorilor din regiunea Comrat, dar a continuat să fie singurul post de radio de pe teritoriul autonomiei găgăuze unde se putea auzi limba găgăuză. În anul 2000, cu sprijinul financiar și tehnic al Organizației Internaționale TİKA în Moldova, a fost deschisă o asociație de radio, iar ulterior, radioul și televiziunea au fuzionat într-o singură structură media – Compania de Stat „Teleradio Găgăuzia”. Compania a existat în acest statut timp de 7 ani, iar apoi a fost transformată într-una publică în conformitate cu „Legea Radioului și Televiziunii” adoptată în 2007 de Adunarea Populară a Găgăuziei. În martie 2016, Adunarea Populară a Găgăuziei a adoptat o nouă Lege „Cu privire la Televiziunea și Radiodifuziunea”, în conformitate cu prevederile căreia funcționează astăzi TV-Găgăuzia. Mai multe organizații non-guvernamentale au tras un semn de alarmă atunci, menționând că proiectul de lege ar încălcă legislația națională și ar genera limitarea libertăţii de exprimare în regiune. La fel, proiectul de lege ar conține foarte multe contradicții și ar reclădi Compania Publică pe principii absolut contrare spiritului public al unui radiodifuzor.
La distanța de opt ani de la adoptare, experții constatau că Legea adoptată în martie 2016 nu are o structură integrală și coerentă din punct de vedere logic. Între altele, într-un studiu din iunie 2024 se menționa că legea nu reglementează conceptul de propagandă și dezinformare.
Politica editorială a postului public de radio din regiunea Găgăuză a fost influențată de partidele și liderii politici aflați la guvernare, conducerea televiziunii sau a Consiliului de Observatori fiind deseori schimbată odată cu schimbarea guvernărilor.
Noua conducere instalată în 2022 a promovat narațiuni pro-ruse și a discreditat integrarea europeană a Republicii Moldova, se arată în Media Ownership Monitor. Mai mulți deputați ai Adunării Populare a Găgăuziei au condamnat acțiunile șefului Consiliului de Observatori al companiei GRT, Mihail Vlah, pentru sprijinirea fostului partid Șor. El a fost acuzat că servește interesele de partid și că a introdus cenzura la televiziune. Despre aservirea conducerii GRT noii puteri instalate în Găgăuzia și promovarea de către GRT a narațiunilor propagandistice ale Moscovei a vorbit și fosta directoare GRT, Ecaterina Jekova, dar și fostul redactor al site-ului GRT, Oxana Chihaial.
În ultimii ani, GRT a fost sancționată de mai multe ori de Consiliul Audiovizualului, în special pentru răspândirea dezinformării. Totodată, ONG-urile de media și-au exprimat în ultimul an constant îngrijorarea cu privire la derapajele deontologice din cadrul companiei GRT, condamnând elementele de cenzură. De exemplu, mulți au observat că în timpul emisiunii „Dialog în studio”, care se difuzează la postul de radio public găgăuz, ascultătorii nu mai sunt lăsați să-și exprime părerile. Prezentatorul întrerupe pur și simplu ascultătorii care exprimă opinii critice despre Șor și membrii grupului său. Paleta de invitați de la GRT FM s-a schimbat dramatic după instalarea controlului lui Șor, spun jurnaliștii independenți din regiune. La emisiuni au început să fie invitați oameni loiali lui Șor și au încetat să mai apară politicieni și deputați care și-au exprimat opiniile critice despre Șor și Comitetul Executiv al Găgăuziei.
În aprilie, Consiliul Audiovizualului (CA) a aplicat două sancțiuni în valoare totală de 35 000 de lei postului public de televiziune „TV-Găgăuzia”, parte a furnizorului public regional de servicii media „Gagauziya Radio Televizionu”, pentru nerespectarea obligației furnizorilor media de a asigura o informare corectă, imparțială și lipsită de orice forme de discriminare.
La fel, în luna martie, în urma unui control inițiat asupra postului „TV-Găgăuzia”, membrii CA au decis sancționarea acestuia cu amenzi maxime în valoare totală de 85 000 de lei. CA scrie că în cazul buletinelor de știri, „TV-Găgăuzia” a acordat un spațiu excesiv subiectelor referitoare la parcul de distracții GagauziyaLand, ceea ce a fost interpretat drept o promovare indirectă a unui bun, a unor servicii și a imaginii unei persoane fizice.
Vicepreședinta CA, Aneta Gonța, a spus atunci că „moderatorul este de formă în studiourile GRT, în fapt susținând narațiunile invitaților”. Potrivit ei, a fost remarcată prezența unor elemente de dezinformare, cu accent pe dezbinare, prin folosirea dihotomiei: „puterea rea de la Chișinău care dorește numai rău regiunii și puterea locală cea bună care reprezintă interesele găgăuze și se opune puterii centrale”. Astfel, explică Aneta Gonța, „furnizorul public regional, în loc să contribuie la coeziunea socială, promovează narațiuni false și grave de dezbinare”.
În aprilie 2024, „TV-Găgăuzia” a fost sancționată cu o amendă de 60 000 de lei pentru difuzarea dezinformării și neprotejarea spațiului audiovizual național.