Principală  —  IMPORTANTE   —   Summitul Comunității Politice Europene. Primele…

Summitul Comunității Politice Europene. Primele delegații oficiale au început deja să sosească în R. Moldova

Primele delegații oficiale au început deja să sosească în R. Moldova, pentru a participa la Summitul Comunității Politice Europene (CPE). Autoritățile din domeniul securității naționale informează cetățenii că pe întreg teritoriul țării activitățile decurg într-un regim de normalitate. La această oră, Aeroportul Internațional Chișinău activează în regim obișnuit, fără perturbări în fluxul de procesare a pasagerilor și fără întârzierea zborurilor programate.

Aterizarea celor peste 20 de delegații oficiale nu va afecta programul de zbor al curselor regulate pentru miercuri, 31 mai, anunță Grupul Media pentru Știri de Securitate privind Summitul CPE.

„(…) Măsurile de securitate aplicate pentru Summitul CPE sunt instalate gradual și au un nivel sporit de flexibilitate, astfel încât inconveniențele să fie cât mai reduse pentru cetățeni.

În intervalul de timp 00:00 (ora locală), 1 iunie 2023 – 07:00 (ora locală), 2 iunie 2023, spațiul aerian al R. Moldova va fi declarat zonă temporar restricționată pentru zborurile aeronavelor civile și alte activități de utilizare a spațiului aerian. În acest interval de timp vor fi permise doar zborurile aeronavelor care transportă delegații oficiale la Summitul Comunității Politice Europene.

Actualmente, toate punctele de trecere a frontierei terestre au un regim obișnuit de funcționare. Autoritățile cu atribuții la frontieră înregistrează un flux normal în toate punctele de trecere situate la graniță cu România, dar și cele cu Ucraina. În cazul majorării traficului, vor fi aplicate mai multe măsuri speciale: suplinirea numărului de angajați din prima linie de control și a echipamentelor portabile de citire a documentelor, folosirea la maximum a infrastructurii punctelor de trecere, antrenarea în activitățile de control și supravegherea frontierei a ofițerilor Agenției Europene FRONTEX”, se arată în comunicat.

Odată cu sosirea delegațiilor oficiale în R. Moldova, traficul rutier pe traseul Aeroportul Internațional Chişinău – Chișinău va fi parțial suspendat, întrucât coloanele oficiale se vor îndrepta către unitățile de cazare. Conform autorităților, traficul rutier va fi redirecționat pe rute alternative de către inspectorii de patrulare.

„Reiterăm că ambulanțele și autospecialele de intervenție vor avea un regim special de deplasare. De asemenea, activitățile comerciale și cotidiene ale cetățenilor care sunt în afara perimetrelor de securitate, se vor desfășura în regim obișnuit.

Precizăm că autoritățile își sincronizează în continuare acțiunile pentru diminuarea disconfortului participanților la trafic. În același timp, se mizează pe conlucrarea cetățenilor cu forțele de ordine, conformarea la cerințele acestora, respectarea semnelor agenților de poliție, a regulilor în trafic, precum și parcarea regulamentară”, se mai arată în nota informativă.

Detalii despre Summitul Comunității Politice Europene

R. Moldova este gazda Summitului Comunității Politice Europene, care se va desfășura pe 1 iunie 2023, reunind, în premieră, 50 de președinți, prim-miniștri și înalți oficiali europeni. Summitul va avea loc la Castelul Mimi din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi, situat la aproximativ 35 de kilometri distanță de Chișinău.

Comunitatea Politică Europeană este un for guvernamental paneuropean înființat anul trecut, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, servind drept platformă care întrunește liderii europeni cu scopul a discuta și a identifica soluții pentru cele mai urgente probleme ale Europei, precum securitatea, stabilitatea și reziliența energetică.

Până în prezent, 48 din cei 50 de lideri invitați și-au confirmat prezența la summit. Anunțul a fost făcut de ministrul Afacerilor Interne și Integrării Europene, Nicu Popescu, în cadrul unei conferințe de presă.

Informații utile privind organizarea traficului rutier, feroviar și aerian în perioada 31 mai-1 iunie

Pe data de 31 mai, autoritățile anunță că vor institui unele devieri temporare ale traficului rutier, întrucât încep să sosească delegațiile oficiale, care vor participa la summitul CPE din data de 1 iunie.

Vor exista redirecționări ale traficului rutier pe aceleași rute, care au fost instituite la simulări și vor fi identice cu cele din 1 iunie. Redirecționările vor avea loc doar pentru perioada deplasărilor delegațiilor oficiale către spațiile de cazare.

Cu privire la perimetrul de securitate instituit pentru spațiile de cazare unde vor fi găzduiți demnitarii, se vor lua masuri de îndrumare a pietonilor pentru a circula pe trotuarele de vis-a-vis.

De asemenea, pe data de 31 mai, în intervalul orar 17:00 – 00:00, va fi limitat accesul transportului în următorul perimetru din municipiul Chișinău: str. Mitropolit Bănulescu Bodoni –  str. Alexei Șciusev – str. Serghei Lazo  – bd. Ștefan cel Mare și Sfînt.