Principală  —  IMPORTANTE   —   Suma amenzilor aplicate celor care…

Suma amenzilor aplicate celor care n-au respectat regimul stării de urgenţă a ajuns la 43 de milioane de lei

Din 12 martie şi până astăzi, 26 mai, poliţia a sancţionat mai mulţi transportatori, oameni de afaceri şi cetăţeni de rând care au încălcat regimul de carantină stabilit în urma pandemiei de coronavirus. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne(MAI), până astăzi, 26 mai, au fost documentate în total 2192 de contravenții, iar suma amenzilor aplicate este de aproximativ 43 de milioane de lei. 

Potrivit MAI, din totalul amenzilor aplicate:

  • 2 089 de amenzi au fost aplicate persoanelor fizice care nu au respectat regimul de carantină sau de autoizolare.
  • 71 de agenți economici vor trebui să achite amenzi pentru că nu şi-au sistat activitatea în perioada stării de urgenţă, deşi erau obligaţi prin lege.
  • 32 de transportatori de pasageri.
  • 26 de preoți au fost amendați pentru că au oficiat slujbe în interiorul bisericilor, întrucât acest lucru este interzis.

„Până în prezent au fost aplicate amenzi în valoare de aproximativ 43 de milioane de lei pentru nerespectarea măsurilor de restricție impuse de Comisia pentru Situații Excepționale, în contextul prevenirii răspândirii coronavirusului de tip nou”, ne-au comunicat reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne.

Nu există însă informații despre câte amenzi au fost executate și nici câți bani au intrat până acum în bugetul de stat de pe urma aplicării acestor amenzi.

La 12 martie Parlamentul a aprobat modificări la Codul contravențional și cel penal cu privire la înăsprirea pedepselor în cazul nerespectării măsurilor de profilaxie, prevenire și combatere a bolilor epidemice.

Astfel, persoanele care nu vor respecta măsurile de prevenire sau combatere a bolilor epidemice și vor provoca răspândirea unei asemenea boli, vor fi pedepsiți (pedeapsa maximă) cu amendă în mărime de până la 1000 unităţi convenţionale (până la suma de 50 000 de lei) sau cu închisoare de până la 3 ani. 

Aceleași fapte care au cauzat din imprudenţă vătămarea gravă sau medie a sănătăţii sau decesul persoanei se vor pedepsi (pedeapsa maximă) cu închisoare de până la 7 ani, în loc de 5 ani așa cum prevedea legislația până în prezent.

Codului contravențional a fost completat și cu un nou articol, intitulat „Nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și combatere a bolilor epidemice”.

Potrivit noului articol, nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire sau combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a pus în pericol sănătatea publică se va sancționa cu amendă de la 22 500 lei la 25 000 de lei aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 50 000 lei la 75 000 lei aplicată persoanei juridice. Totodată, prezentarea intenționată falsă sau incompletă a datelor ori refuzul de a prezenta datele necesare completării fișei epidemiologice se va sancționează cu amendă de la 450 la 500 unități convenționale.”

Totodată, după ce Parlamentul R. Moldova a declarat stare de urgență în legătură cu răspândirea coronavirusului de tip nou pentru perioada 17 martie – 15 mai, la 20 martie, R. Moldova a notificat secretarul general al Consiliului Europei activând derogarea art. 15 din Convenția Europeană pentru Drepturile Omului(CtEDO), cerând astfel să fie scutită de unele eventuale încălcări ale drepturilor omului care ar putea fi produse în această perioadă.

În urma acestei derogări, Ziarul de Gardă a publicat un articol în care mai mulți experți în domeniu, ne-au comunicat că persoanele pedepsite cu amenzi de peste 22,5 mii de lei în perioada stării de urgență se pot adresa la CtEDO.

Persoanele pedepsite cu amenzi de peste 22,5 mii de lei în perioada stării de urgență se pot adresa la CtEDO? Răspund doi avocați și agentul guvernamental

Contactat de Ziarul de Gardă, Oleg Rotari, reprezentantul Guvernului la Curtea Europeană Pentru Drepturile Omului a declarat că nu cunoaște dacă vreo persoană care a fost amendată s-a adresat la CtEDO și că nu a fost notificat în acest sens de către Curte. Agentul guvernamental ne-a comunicat că orice persoană care se consideră lezat în drepturile sale în această perioadă se poate adresa în baza articolului 34 din Convenția Europeană la CtEDO.

Ziarul de Gardă a relatat anterior câteva dintre cazurile în care autoritățile au decis să amendeze persoanele pentru încălcarea regulilor impuse pe perioada stării de urgență:

Totodată, mai multe partide politice din R. Moldova au cerut anularea amenzilor aplicate persoanelor fizice și juridice în timpul pandemie de COVID-19. Potrivit acestora, „această normă contravine prevederilor din Constituția R. Moldova, precum și din Convenţia pentru Apărarea Drepturilor Omului şi Libertăţilor Fundamentale”.