• Persoanele pedepsite cu amenzi de peste 22,5 mii de lei în perioada stării de urgență se pot adresa la CtEDO? Răspund doi avocați și agentul guvernamental

  Persoanele pedepsite cu amenzi de peste 22,5 mii de lei în perioada stării de urgență se pot adresa la CtEDO? Răspund doi avocați și agentul guvernamental
  vizualizări
  22 aprilie 2020 | 12:45

  După ce Parlamentul R. Moldova a declarat stare de urgență în legătură cu răspândirea coronavirusului de tip nou pentru perioada 17 martie – 15 mai, la 20 martie, R. Moldova a notificat secretarul general al Consiliului Europei activând derogarea art. 15 din Convenția Europeană pentru Drepturile Omului(CtEDO), cerând astfel să fie scutită de unele eventuale încălcări ale drepturilor omului care ar putea fi produse în această perioadă.

  În acest sens, Ziarul de Gardă a vorbit cu doi avocați cu dosare la CtEDO, dar și cu agentul guvernamental, pentru a stabili dacă această acțiune ar putea implica anumite riscuri care ar încălca drepturile cetățenilor R. Moldova în această perioadă, în special a persoanelor care sunt amendate cu sume de peste 22,5 mii de lei pentru „nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a pus în pericol sănătatea publică”.

  Avocatul Vadim Vieru a declarat pentru Ziarul de Gardă că după ridicarea stării de urgență în legătură cu pandemia provocată de COVID-19, CtEDO va constata dacă măsurile întreprinse de R. Moldova privind limitările drepturilor au fost justificate și proporționale într-o societate democrată.

  Avocat – Vadim Vieru

  „Din moment ce statul a activat această măsură care prevede derogări, nu înseamnă că statul poate să întreprindă acțiuni arbitrare de limitare a drepturilor persoanelor. Oricum, aceste acțiuni de limitare se fac în urma anumitor limite stabilite: dacă este proporțională, dacă este necesară și dacă nu depășesc anumite cerințe. Acest lucru nu prevede că statul la momentul de față poate face orice și să încalce orice drept. Oricum, Curtea va verifica dacă aceste măsuri au fost proporționale.”

  Potrivit avocatului Victor Munteanu, o astfel de decizie a fost luată pentru prima dată în R. Moldova. În acest sens, Munteanu a precizat că, dacă unele persoane consideră că i-au fost încălcate drepturile, acestea se pot adresa la CtEDO, doar că decizia curții poate fi „doar ghicită, fiindcă R. Moldova la fel va înainta derogarea de la acele articole, dar și pentru că este un precedent în această privință”.

  Avocat – Victor Munteanu

  „În luna martie R. Moldova a trimis în adresa secretarului general a Consiliului Europei o notă prin care a informat că se va aplica derogarea de la trei articole din Convenția Europeană a Drepturilor Omului și anume: articolul 11 privind dreptul la libera întrunire și asociere, articolul 2 din protocolul nr. 1 privind dreptul educație și articolul 2 din protocolul nr. 4 privind dreptul la libera circulație. În primul rând Convenția Europeană prevede un astfel de mecanism că anumite drepturi pot fi limitate în condițiile stării de urgență. Acest lucru prevede că persoanele vor respecta ceea ce este impus la nivel local, dar dacă nu se va respecta (ex: Dacă mai multe persoane se întrunesc într-o manifestație amplă) ele vor fi amendate. Acestea ulterior pot să meargă în instanțele naționale de judecată, iar în caz că pierd se vor putea adresa la CtEDO doar că în cazul dat nu se știe dacă R. Moldova va putea fi trasă la răspundere pentru articolul 11. Similar se aplică și la dreptul la educație dar și la dreptul privind libera circulație.”

  Totodată, Victor Munteanu mai spune că Guvernul R. Moldova ar trebui să comunice condițiile, argumentele, când, dar și cine a luat decizia privind derogarea parțială de la prevederile Convenției.

  „O altă întrebare este cine, când și în ce condiții a fost decisă aplicarea anume a acestor articole. Referitor acum la amenzile care au fost aplicate oamenilor care au încălcat regimul de izolare. Acum, deciziiile pot fi contestate în termen de 48 de ore, în timp ce în condiții normale putea fi depuse în termen de 15 zile. Din punctul meu de vedere acest lucru încalcă dreptul oamenilor, fiindcă nu este tot timpul ușor de a găsi un avocat”, a punctat avocatul.

  Ce spune Agentul Guvernamental

  Oleg Rotari, reprezentantul Guvernului la CtEDO a declarat pentru Ziarul de Gardă că decizia privind derogarea de la trei articole din Convenția Europeană a Drepturilor Omului a fost luată ținând cont de declararea stării de urgență, care indică existența anumitor circumstanțe care permit sau chiar necesită restricționarea unor drepturi garantate de Convenția Europeană. Totodată, acesta a mai spus că decizia luată de Guvernul R. Moldova nu are intenția de a permite comiterea unor abuzuri în această perioada.

  Agent guvernamental – Oleg Rotari

  „În caz că o persoană nu este de acord cu o decizie, acesta are dreptul de a se adresa la un avocat sau să meargă independent în instanțele de judecată”, spune Rotari.

  Cu toate acestea, Agentul guvernamental susține că oricine persoană care se consideră lezat în drepturile sale în această perioadă se poate adresa în baza articolului 34 din Convenția Europeană la CtEDO.

  „Dacă juriștii de Curtea Europeană vor examina cererea depusă și dacă aceștia vor considera că problemele ridică anumite semne de întrebare atunci ei cu siguranță vor comunica acest dosar Guvernului R. Moldova. Ulterior, eu ca Agent guvernamental mă voi uita ce conține acest dosar, acea cerere, acea plângere și întrebările puse de către Curte și doar atunci voi putea veni cu o reacție, dacă Guvernul a procedat corect sau incorect.

  Până la acest moment o asemenea cerere nu este depusă, iar din acest motiv mie îmi este foarte complicat, practic imposibil să răspund dacă CtEDO va putea pedepsi sau nu statul dacă va găsi că s-au încălcat drepturile oamenilor sau nu”
  , a precizat Agentul guvernamental.

  „Orice persoană în baza articolului 34 are dreptul să depună o cerere la CEDO și nimeni nu poate interzice acest drept. În cazul în care Curtea va constata că a existat vreo încălcare (doar că aceasta este o ipoteză, acest lucru este doar speculație la acest moment) desigur că va fi pedepsită. Acest lucru depinde de foarte mulți factori: dacă se depune o plângere, dacă plângerea este fondată, dacă judecătorii de la Curte vor decide să comunice, dacă va exista o poziție clară a Curții. Ca să răspund la această întrebare – nu este posibil, fiindcă acest lucru presupune speculații și am putea eventual să greșim și să dăm speranțe goale unui justițiabil. Iar aceste speranțe ar putea să se transforme în bani pierduți pentru serviciile apelate”, a declarat Agentul guvernamental.

  Potrivit Agentului Guvernamental, derogarea făcută în baza articolului 15 de orice stat inclusiv de Guvernul R. Moldova „nu înseamnă că are intenția de a comite abuzuri. Acest lucru înseamnă că Guvernul intenționează să limiteze anumite drepturi făcute cu bună credință, nici într-un caz nu intenționează să comită abuzuri ci de a proteja cât de mult posibil drepturilor oamenilor.”

  Articolul 15 din Convenția Europeană pentru Drepturile Omului prevede că:

  • în caz de război sau de alt pericol public ce ameninţă viaţa naţiunii, orice Înaltă Parte Contractantă poate lua măsuri care derogă de la obligaţiile prevăzute de prezenta Convenţie, în măsura strictă în care situaţia o impune şi cu condiţia ca aceste măsuri să nu fie în contradicţie cu alte obligaţii care decurg din dreptul internaţional;
  • dispoziţia precedentă nu permite nicio derogare de la articolul 2, cu excepţia cazului de deces rezultând din acte licite de război, şi nici de la articolele 3, 4 (paragraful1) şi 7 (n.r. – dreptul la viață, interzicerea torturii și a sclaviei, nicio pedeapsă fără lege);
  • orice Înaltă Parte Contractantă ce exercită acest drept de derogare îl informează pe deplin pe Secretarul General al Consiliului Europei cu privire la măsurile luate şi la motivele care le-au determinat. Aceasta trebuie, de asemenea, să informeze Secretarul General al Consiliului Europei şi asupra datei la care aceste măsuri au încetat a fi în vigoare şi dispoziţiile Convenţiei devin din nou deplin aplicabile.

  R. Moldova a activat în aceeași perioadă cu România, Letonia, Estonia și Armenia articolul din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului care permite derogări de la aplicarea ei în condiţiile stării de urgenţă decretate ca urmare a crizei provocate de coronavirus.

  Ulterior, Consiliul Europei a transmis țărilor care au cerut derogarea că nu este necesară suspendarea aplicării Convenției Drepturilor Omului pe perioada stării de urgență, scrie G4media.ro, care citează Agence Europe.

  „Măsurile de urgență luate în cazul epidemiei de COVID-19 nu necesită activarea derogării de la CEDO”, este răspunsul Consiliului Europei, care subliniază că această convenție conține deja normele care acoperă situațiile în care pentru motive de sănătate publică se poate interzice adunarea oamenilor, transmite Agence Europe.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Ratificarea Acordului de finanțare dintre R. Moldova și Fondul Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă, aprobată de Comisia politică externă și intergare europeană

  Comisia politică externă și intergare europeană a aprobat, în ședința de miercuri, 23 septembrie, coraportul asupra proiectului de lege pentru ratificarea Acordului de finanțare dintre Republica Moldova și Fond…
  Ratificarea Acordului de finanțare dintre R. Moldova și Fondul Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă, aprobată de Comisia politică externă și intergare europeană

  LIVE/ Maia Sandu depune listele cu semnături. Susținătorii PAS cer de la CEC „decizii corecte”

  Candidata desemnată de PAS, Maia Sandu, a venit miercuri, 23 septembrie, la CEC pentru a depune actele în vederea înregistrării în calitate de concurent electoral al alegerile prezidențiale din 1 septembrie. To…
  LIVE/ Maia Sandu depune listele cu semnături. Susținătorii PAS cer de la CEC „decizii corecte”

  Belarus: Lukashenko, învestit în funcția de președinte

  Aleksandr Lukashenko a preluat al șaselea mandat de președinte al Belarusului. Belta transmite că ceremonia de învestire în funcție are loc la Palatul Independenței. Sursa notează că la ceremonie au fost invita…
  Belarus: Lukashenko, învestit în funcția de președinte

  Video/ Un infiltrat SIS, angajat în calitate de killer pentru a ucide un bărbat. Detalii de la autorități

  O femeie din capitală a fost reținută de către reprezentanții Serviciul de Informații și Securitate, de comun cu Procuratura municipiului Chișinău, oficiul Ciocana și Inspectoratul de Poliție Ciocana, fiind înv…
  Video/ Un infiltrat SIS, angajat în calitate de killer pentru a ucide un bărbat. Detalii de la autorități

  DOC/ Reapariția mirosului neplăcut în capitală. Mesajul postat de primarul capitalei, după o decizie a Judecătoriei Chișinău: „Pute în sistemul judecătoresc…”

  Edilul capitalei, Ion Ceban, a postat miercuri, 23 septembrie, un mesaj pe pagina sa de Facebook, prin care menționează că se arată indignat de decizia Judecătoriei Chișinău de a interzice întreprinderii SA „Ap…
  DOC/ Reapariția mirosului neplăcut în capitală. Mesajul postat de primarul capitalei, după o decizie a Judecătoriei Chișinău: „Pute în sistemul judecătoresc…”

  Alexey Navalny a fost externat din clinica din Germania: urmează procesul de recuperare

  Opozantul rus Alexei Navalny a fost externat din staționarul clinicii germane Charite. Instituția medicală a emis marți, 22 septembrie, un comunicat în acest sens. Medicii din cadrul clinicii din Berlin mențion…
  Alexey Navalny a fost externat din clinica din Germania: urmează procesul de recuperare