Statistica: În R. Moldova este înregistrat un nivel înalt de îmbătrânire demografică

La începutul anului curent, în Republica Moldova locuiau 558,4 mii de persoane în vârstă de 60 de ani şi peste, ceea ce constituie peste 20% din numărul total al populației cu reședință obișnuită. Totodată, circa 60% din numărul total al vârstnicilor sunt femei. Conform datelor publicate de Biroul Național de Statistică (BNS), fiecare a treia persoană are între 60 și 64 de ani, iar peste 11% sunt persoane care au depășit vârsta de 80 ani.

Astfel, ponderea persoanelor în vârstă de peste 60 ani este în creştere continuă. În ultimii 5 ani a crescut vizibil ponderea vârstnicilor din grupul de vârstă 65-69 de ani – cu peste 11%.

În anul 2018, comparativ cu anul 2014, coeficientul de îmbătrânire a populaţiei a înregistrat o majorare cu 3,3%, ceea ce corespunde unui nivel înalt de îmbătrânire demografică.

Totodată, populaţia feminină şi masculină îmbătrâneşte în mod diferit. Coeficientul îmbătrânirii populaţiei feminine constituie 23,8%, comparativ cu 17,5% în cazul bărbaţilor.

Potrivit BNS, durata medie a vieții populaţiei în vârstă de 60 ani şi peste este în creştere. În prezent, durata medie a vieţii femeilor, ce au atins vârsta de 60 ani, constituie 19,2 ani, iar a bărbaţilor – 14,8 ani.

„Conform datelor Casei Naţionale de Asigurări Sociale, la 1 ianuarie 2019, numărul pensionarilor a constituit 703,9 mii persoane, inclusiv 21,4 mii pensionari angajați ai organelor de forță. Circa 75% din totalul pensionarilor sunt pensionarii pentru limita de vârstă. Datorită ponderii mai mari în numărul populaţiei vârstnice şi diferenţei de longevitate dintre femei şi bărbaţi, 70,6% din total pensionari pentru limită de vârstă sunt femei. Persoanele în vârstă de 60 ani și peste dețin o pondere de 91% în totalul pensionarilor pentru limită de vârstă, dintre aceștia 67,7% fiind femei”, menționează BNS.

De asemenea, mărimea medie a pensiei pentru limită de vârstă a constituit, la 1 ianuarie curent, 1643,7 lei, fiind în creştere faţă de anul precedent cu 12,8%, iar comparativ cu anul 2014 aceasta s-a majorat cu 47,5%. Mărimea medie a pensiei pentru limită de vârstă în cazul bărbaţilor constituie 1940,1 lei, comparativ cu 1520,2 lei în cazul femeilor.

Pe parcursul anului trecut, în țară au activat 65 de cantine de ajutor social, care au deservit lunar 3,6 mii de persoane, comparativ cu 7,9 mii persoane în anul 2017.

Mâine, 1 octombrie, este marcată Ziua internațională a persoanelor vârstnice.

Foto: radiocluj.ro


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *