Principală  —  IMPORTANTE   —   SONDAJ/ Războiul din Ucraina: lecții…

SONDAJ Războiul din Ucraina: lecții pentru R. Moldova

De 100 de zile Ucraina este în război. Deși operațiunea militară specială rusă de asediere a Kievului a eșuat, războiul continuă. Ucraina este zilnic amenințată de bombardamente. Circa 20% din teritoriul Ucrainei este sub control militar rusesc. Peste 14 milioane de ucraineni au emigrat ori s-au strămutat cu traiul, alți 1,5 milioane au fost deportați în Rusia, zeci de mii de civili – exterminați de trupele speciale ruse de execuție… Kremlinul nu vrea să ia în calcul niciun apel la pace. De la o zi la alta, cresc amenințările la adresa păcii în Europa. Nimeni nu poate spune când și cu ce se va termina acest război.

Vitalie Marinuța, ex-ministru al Apărării

Războiul din Ucraina este o tragedie nu numai pentru Ucraina. Ne convingem, o dată în plus, că țările guvernate de regimuri autoritare sunt instabile în deciziile lor și că orice democrație în dezvoltare poate fi amenințată. Unu la mână. Doi: neutralitatea, în contextul noii situații internaționale, nu mai este o garanție în fața agresiunii ruse. Și R. Moldova, știind că este în planurile de război ale Kremlinului, trebuie să aibă o altă abordare față de această neutralitate și să investim în apărare. Neutralitatea, de care ne ținem de 30 de ani cu dinții, nu ne va ajuta în cazul în care Rusia va decide să ocupe R. Moldova. Trei: războiul secolului XXI nu mai este un război clasic, cum l-am cunoscut noi cândva. Aceste războaie implică toate domeniile vieții civile, nu doar militare – noi vedem ce se face în Ucraina. Nu se ține cont de niciun fel de reguli, de nimic. Noi trebuie să învățăm lecțiile acestui război din mers, ca, la nevoie, să ne apărăm atât teritoriul, cât și cetățenii.

Elena Mîrzac, Centrul de Informare NATO în R. Moldova

Războiul din Ucraina a schimbat radical arhitectura securității regionale și internaționale. Războiul din Ucraina nu se poartă doar pe câmpul de luptă și nu este o simplă confruntare între Est și Vest, el implică și toate componentele unui război hibrid, inclusiv economic și financiar. R. Moldova, care se află în vecinătatea imediată a războiului, are, evident, de însușit niște lecții din acest război. 1: sporirea capacităților de apărare și reformare a sectorului de securitate. Sunt necesare măsuri de consolidare a capacitaților defensive și de descurajare în fața amenințărilor. 2: sporirea rezilienței statale și a societății in domeniul securității. În acest context, pentru R. Moldova (care se confruntă cu amenințări hibride, lipsa culturii de securitate în sensul explorării mediului informațional și utilizarea rețelelor de socializare, dezinformarea și știrile false, intensificarea atacurilor anumitor entități statale la adresa interesului național) este necesar să-și dezvolte mecanismele de răspuns. Iar pentru aceasta sunt necesare comunicarea continuă și constructivă cu partenerii externi și revitalizarea proiectelor de reformare a sectorului de securitate si apărare.

Iurie Reniță, ex-deputat

Războiul barbar al Rusiei împotriva Ucrainei a generat două noi realități indubitabile: constituirea efectivă a națiunii ucrainene și consolidarea raporturilor euro-atlantice, preponderent în domeniul securității internaționale. Unele concluzii, în acest context, pentru R. Moldova: 1. Rusia niciodată n-a tratat (și nici nu va trata de acum încolo!) R. Moldova ca pe un stat independent, suveran și teritorial integru. Există o discrepanță uriașă între declarațiile oficiale demagogice la acest subiect ale Moscovei și realitățile triste «de pe teren». 2. Ca și în cazul Ucrainei, Kremlinul a promovat cu insistență conceptul neutralității și a «politicii externe echilibrate», încercând și la noi să implementeze aceleași acțiuni ca în Ucraina (Crimeea) – baza militară rusească în Transnistria și diminuarea rolului instituțiilor statului din domeniul securității naționale, prin intermediul coloanei a 5-a, dar și a serviciilor sale secrete în R. Moldova. 3. Este imperativ necesară consolidarea efectivă a sistemului informațional național, prin măsuri efective și nu cosmetice. 4: Consolidarea sistemului securității naționale, inclusiv dimensiunea militară. 5: Solidaritatea sinceră și dezinteresată între state, mai ales pe timp de război, este una din condițiile obligatorii pentru a depăși pericolele din partea Rusiei. Jumătățile de măsuri sau lipsa de fermitate și verticalitate politică vulnerabilizează existența efectivă a statului.