Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Șoferița de troleibuz care a…

Șoferița de troleibuz care a lovit mortal minora de 12 ani a fost arestată pentru 30 de zile. Ex-ministru al Justiției: „Aplicarea arestului preventiv… nu are nici o justificare”

Imagine simbol

Șoferița care a lovit mortal vineri, 24 martie, minora de 12 ani pe trecerea de pietoni de pe bulevardul Mircea cel Bătrân din capitală a fost arestată pentru 30 de zile. Încheierea a fost pronunțată de Judecătoria Chișinău, sectorul Ciocana.

Arestul șoferiței și plasarea ei în Penitenciarul nr. 13 a trezit un val de reacții din partea juriștilor care consideră că măsura de arest pentru o infracțiune săvârșită fără intenție „nu are nici o justificare”.

Juriștii susțin că în alte cazuri similare bănuiții erau cercetați în libertate. Potrivit acestora, hotărârea judecătorului a fost influențată de rezonanța și presiunea socială a cazului, dar că ar fi „contrară practicii CEDO”.

„Aș vrea să citesc demersul procurorului și încheierea judecătorului de instrucție. Care sunt riscurile invocate și puse la baza încheierii de judecător? Abuzul în justiție e injustiție”, a declarat pe pagina sa de Facebook, Vadim Vieru, avocat la Promo-Lex. 

„Procurorul a cerut aplicarea arestului preventiv, iar judecătorul a acceptat acest demers, din frica să nu fie executați public de presă. Este o formă a populismului judiciar, când judecătorul dă soluții în funcție de doleanțele publicului.

La modul serios, aplicarea arestului preventiv, pentru o infracțiune comisă fără intenție, din culpă, de o femeie… desigur că nu are nici o justificare”, se arată în comentariul ex-ministrului Justiției, Alexandru Tănase.

Minora lovită mortal de un troleibuz pe trecerea de pietoni vineri, 24 martie, a fost condusă pe ultimul drum. Anunțul a fost făcut de către mama fetei pe rețelele de socializare.

„Fetița mea cui m-ai lăsat, nu o să pot trăi fără tine”, este mesajul îndurerat al mamei.

Potrivit mesajelor de pe rețelele de socializare, Anastasia era unicul copil în familie, era o fată educată, eminentă și iubită de profesori.

Șoferița de la volanul troleibuzului care a lovit mortal vineri, 24 martie, minora de 12 ani pe bd. Mircea cel Bătrân din sectorul Ciocana al capitalei a fost reținută de către oamenii legii pentru 72 de ore. 

„Este o ancheta in curs de desfășurare la moment, șoferița de 41 de ani este reținută pentru 72 de ore. Referitor la sancțiune ne vom putea expune ulterior”, a declarat poliția pentru ZdG.

Ulterior, șoferița a fost arestată pentru 30 de zile.

Inspectoratul General al Poliției (IGP) anunța vineri, 24 martie, că o minoră cu vârsta de aproximativ 12 ani a decedat, vineri, în jurul orei 15:30, după ce a fost lovită de un troleibuz, pe bulevardul Mircea cel Bătrân din sectorul Ciocana al capitalei.

„Preliminar s-a stabilit că, copila a fost lovită în timp ce traversa strada regulamentar, la o trecere nedirijată pentru pietoni. Colegii noștri se află la fața locului și stabilesc toate circumstanțele”, anunța Poliția.

Taxatoarea troleibuzului care a lovit copila spune că aceasta traversa neregulamentar strada.

Ulterior, cei de la PUA și RTEC au anunțat intensificarea verificărilor șoferilor de troleibuze și autobuze.