Principală  —  IMPORTANTE   —   Siegfried Mureşan, despre reținerea jurnalistului…

Siegfried Mureşan, despre reținerea jurnalistului Roman Protasevici: „Atât timp cât există un singur dictator pe Pământ, putem fi oricare dintre noi în pericol la un moment dat”

Siegfried Mureşan, preşedintele Delegaţiei Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE – R. Moldova

„Deturnarea avionului Ryanair de către dictatorul Aleksandr Lukaşenko și reținerea jurnalistului Roman Protasevici ne arată că trebuie să luptăm în fiecare zi pentru apărarea democrației în lume”. Declarația aparține europarlamentarului Siegfried Mureşan, preşedintele Delegaţiei Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE – R. Moldova, care potrivit acestuia, liderii Uniunii Europene trebuie să acționeze rapid și ferm față de acțiunile dictatorului din Belarus.

În context, europarlamentarul spune că jurnalistul Roman Protasevici trebuie să fie eliberat.

„Atât timp cât există un singur dictator pe Pământ, putem fi oricare dintre noi în pericol la un moment dat. Alexandr Lukașenko conduce o dictatură la nici 1000 de kilometri depărtare de România și de R. Moldova (unde mă aflu zilele acestea în vizită oficială). Belarus se învecinează cu trei țări membre ale Uniunii Europene. De aceea, liderii Uniunii Europene trebuie să acționeze rapid și ferm față de acțiunile dictatorului din Belarus. Jurnalistul Roman Protasevici trebuie eliberat imediat. Trebuie să apărăm democrația în Belarus și trebuie să ne asigurăm că ambițiile nedemocratice de la Minsk nu vor reprezenta un pericol pentru țările europene vecine”, a spus Mureșan într-o postare pe Facebook.

Pe 23 mai, Belarusul a trimis un avion de vânătoare MiG-29 pentru a intercepta o aeronavă comercială la bordul căreia se afla un jurnalist, opozant al regimului lui Aleksandr Lukașenko. Aeronava, care efectua o cursă Atena – Vilnius, a fost interceptată în spațiul aerian belarus, sub pretextul că la bord ar fi o bombă.

Ordinul de interceptare a avionului comercial ar fi fost dat chiar de președintele Aleksandr Lukașenko. Forțele militare aviatice belaruse au forțat avionul companiei Ryanair, în care se afla și Roman Protasevici, să aterizeze de urgență, invocând faptul că la bord ar fi o bombă. Aeronava se îndrepta de la Atena spre Vilnius.

Raman Protasevich este actual editor al canalului de Telegram Nexta, recunoscut ca extremist în Belarus. În ultimele luni, acesta locuia la Vilnius și făcea parte din echipa Svetlanei Tihanovskaia. Protasevici a fost inclus de către autoritățile din Belarus pe lista teroriștilor, dat în căutări interstatale.