Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Sfaturile psihologei. Cum să rămâi…

Sfaturile psihologei. Cum să rămâi echilibrat(ă) pe timp de pandemie?

Odată cu instituirea stării de urgență, în mediul online mai mulți oameni au semnalat că această perioadă este una dificilă, în special pentru cei care activează de acasă, dar și pentru părinții cu copii. Ziarul de Gardă a discutat cu psihologa Rodica Rudei și a aflat care sunt principalele sfaturi pe care le dă oamenilor pentru ca aceștia să rămână echilibrați emoțional pe timp de pandemie.

Psihologa spune că este important ca oamenii să țină cont de sănătatea fizică, să nu renunțe la planurile pe care le-au avut până la pandemie și să petreacă timpul împreună cu familia.

Rodica Rudei, psihologă

Rodica Rudei recomadă oamenilor să fie atenți la sănătatea lor. Adulții trebuie să aibă grijă de nutriție, să se hidrateze și să doarmă suficient. Aceștia trebuie să facă exerciții fizice în fiecare dimineață. „Doar păstrând propria sănătate poți să îngrijești și să protejezi copiii”, spune psihologa.

Este important ca toate activitățile să aibă un orar stabilit, iar fiecare membru al familiei să aibă responsabilități conform vârstei. Psihologa recomandă luarea dejunului împreună cu toată familia, pregătirea cinei împreună sau vizionarea filmelor artistice, deoarece aceste activități ajută la păstrarea echilibrului emoțional. Din spusele ei, este important ca oamenii să fie disciplinați. „Regulile reduc din anxietate și noi simțim că ne controlăm viața. Păstrați rutinele zilnice și obiceiul ordinii pentru a fi sănătoși”, a zis specialista în domeniul psihologiei.

Această perioadă poate fi transformată într-o oportunitate de creştere şi evoluţie personală

Psihologa recomandă păstrarea activității profesionale. Din spusele ei, în casă trebuie să existe un colțișor de lucru, iar membrii familiei trebuie să știe cât timp părintele sau partenerul va fi ocupat. „Dacă aveți copii mai mici de șase ani, munciți în perioada somnului de amiază, sau rugați partenerul să-i supravegheze”, menționează Rodica Rudei. Din spusele ei, această perioadă poate fi transformată într-o oportunitate de creştere şi evoluţie personală, însă trebuie ca oamenii să-și traseze niște obiective și să valorifice energia pe care o au.

Ea spune că în perioada de izolare oamenii nu trebuie să renunțe la planurile pe care le au: cele de a schimba jobul, de a citi niște cărți sau de a dobândi o nouă competență profesională „Cu cât mai multe aspirații și dorințe avem pentru ziua de mâine, cu atât mai mult se activează mecanismele de „luptă” împotriva amenințărilor și are loc o mobilizare maximă pentru a învinge”, spune psihologa.

Copiii adoră să asculte povestea de dragoste a părinților

„Probabil singurul bine real pe care îl aduce coronavirusul e că îi adună pe toţi la aceeaşi masă. Reînviorați relația romantică cu partenerul prin răscolirea amintirilor și răsfoirea albumelor. Copiii adoră să asculte povestea de dragoste a părinților”, zice psihologa. Ea spune că în această perioadă este important ca oamenii să își ceară iertare dacă au greșit și să fie empatici.

Urmând exemplul psihologilor din România și din alte țări, psihologi voluntari din R. Moldova au creat pe Facebook grupul de prim-ajutor psihologic PSYCOVID-Moldova pentru a facilita accesul la servicii de prim ajutor psihologic. Oamenii care au nevoie de servicii de prim ajutor sunt încurajați să consulte Registrul voluntarilor de prim ajutor psihologic.