Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Schimbările climatice – răspuns la…

Schimbările climatice – răspuns la neglijența omenirii

Problemele cauzate de schimbările climatice au fost discutate astăzi, 23 noiembrie, în cadrul unui club de presă. „Sper că până la 31 decembrie, înainte de încheierea sesiunii de toamnă-iarnă a Parlamentului, va fi ratificat Acordul de la Paris, care a intrat în vigoare la 4 noiembrie 2016. Acest Acord a fost deja ratificat de 112 țări”, a menționat Valeriu Munteanu, ministrul Mediului.

Totodată, acesta a subliniat că problema cea mai mare cu care se confruntă R. Moldova este asigurarea cu apă potabilă. „Cantitățile ei scad în fiecare an, volumul precipitațiilor este tot mai mic, și acest lucru trebuie să ne îngrijoreze și să ne facă mai responsabili față de râuri, păduri, mediu”, a adăugat ministrul.

551-incalzire-globala„În R. Moldova, dezastrele climatice precum gerul târziu, grindina, inundațiile și seceta se produc mai frecvent și în mod periodic, provocând daune economice de 4 milioane de dolari SUA anual. Prin urmare, abordarea schimbărilor climatice este extrem de importantă, pentru a proteja viața tuturor”, a afirmat Dafina Gercheva, coordonatorea rezidentă ONU și reprezentanta permanentă PNUD.

„Populația trebuie să-și asume responsabilitate pentru ceea ce face. Această responsabilitate poate crește în noi doar prin educație. Educația de a nu irosi resursele naturale, educația de a îngriji de mediu, educația de a trăi corect”, a subliniat Vasile Scorpan, managerul oficiului schimbărilor climatice.

Amintim că, la sfârşitul anului 2015, 195 de ţări, inclu­siv R. Mol­do­va, au sem­nat Acor­dul adop­tat la Sum­mi­tul de la Paris. Acor­dul are drept scop menţi­ne­rea cre­ş­te­rii tem­pe­ra­tu­rii medii glo­ba­le sub 2 gra­de Cel­si­us; cre­ş­te­rea capa­ci­tă­ţii de adap­ta­re la efec­te­le nega­ti­ve ale schim­bă­ri­lor cli­ma­ti­ce; redu­ce­rea emi­si­i­lor de gaze cu efect de seră într-un mod care nu ame­ninţă asi­gu­ra­rea ali­men­ta­ţi­ei.

„Acor­dul de la Paris este cea mai bună şan­să ca ome­ni­rea să supra­vi­eţu­ias­că. Depin­de foar­te mult cum se va orga­ni­za uma­ni­ta­tea în urmă­to­rii 100 de ani în vede­rea redu­ce­rii încă­l­zi­rii glo­ba­le, şi aceas­ta este direct lega­tă de şan­sa noas­tră de a supra­vi­eţui. Din păca­te, pro­ble­ma schim­bă­ri­lor cli­ma­ti­ce rămâ­ne una gene­ra­lă, super­fi­ci­al tra­ta­tă de cetă­ţe­nii R. Mol­do­va. Avem dato­ria să-i infor­măm şi să-i aju­tăm să înţe­lea­gă impor­tanţa şi impac­tul aces­tui pro­ces”, conchide Vale­riu Mun­tea­nu.